Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 06:42

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Posmakuj zdrowia

olejowe0819Pielęgnują tradycję, szanują naturę, cenią zdobycze współczesnej nauki. Ich codzienna praca to też pasja - niezwykle inspirująca i twórcza - gdzie z dala od zgiełku dużego miasta i pośpiechu tłoczą oleje. Oleje pod szyldem Olejowe Smaki.
- Zawsze chcieliśmy robić to, co będzie z nami współgrać i to właśnie oleje nam „zagrały” - wspomina Anna Gorlewska-Pietluszenko, która razem z mężem prowadzi tłocznię Olejowe Smaki. - Nasza tłocznia to manufaktura, proces produkcji jest powolny i staranny, dający finalnie specyficzne w swoim rodzaju oleje.
Pod szyldem Olejowe Smaki powstają produkty wysokiej jakości, z naturalnych składników z polskich upraw.
- Szanujemy to, co daje natura, dzięki czemu budujemy biznes na jakości oraz zaufaniu, gdyż naszymi dostawcami są Polscy rolnicy, którzy czują, iż warto tworzyć dobre ziarno. Wyznaczamy kierunki rozwoju i pokazujemy, że uczciwa, naturalna produkcja opłaca się również w Polsce. Tworzymy mosty współpracy, dzięki którym nasi dostawcy wiedzą, że wiele od nich zależy, że ich praca widoczna jest na półkach aptek, restauracji czy sklepów. Mimo, iż na produkcie jest tylko logo Olejowe Smaki, to jest to sukces wielu ludzi – mówi pani Anna.
Oprócz właściwego surowca kwestią kluczową dla jakości otrzymanego oleju jest proces produkcji.
- Nasze oleje tłoczone są na zimno (temperatura nie przekracza 40 st. C, czyli produkowane w procesie delikatnego zgniatania ziaren. Łuski otwierają się i wypływa z nich olej o niezmienionych parametrach biochemicznych, mający cechy oleju dziewiczego. Niestety mankamentem tej metody jest dość niska wydajność, gdyż np. na wytłoczenie litra oleju lnianego, potrzeba ok. 3,5 kg nasion lnu, natomiast na litr oleju z wiesiołka ok. 7 kg ziarna. Przekłada się to na świetną jakość, ale i wyższą cenę produktu - tłumaczy Anna Gorlewska-Pietluszenko.
Oleje wytłoczone metodą na zimno mają naturalny, intensywny smak i zapach. Są gęste, bardziej mętne i przede wszystkim bogate w kwasy tłuszczowe omega, witaminy E, A, D, K i składniki mineralne.
- Wszystkie nasze oleje są z pierwszego tłoczenia, czyli poddawane tłoczeniu tylko raz. Dodatkowo są nierafinowane i niefiltrowane. Nie poddajemy ich działaniu środków chemicznych i temperatury, w celu wytworzenia większej ilości produktu, z długim terminem przydatności. Nie przepuszczamy przez filtry, a jedynie poddajemy procesowi naturalnej sedymentacji, w którym cięższe drobinki opadają na dno, a olej pozostaje na górze. Wówczas poddajemy go procesowi dekantacji, czyli zbierania oleju znad osadu – dodaje właścicielka Olejowych Smaków.
Pozbawione dodatków oraz środków konserwujących oleje mają wprawdzie krótsze terminy przydatności, ale wyjątkową i naturalną jakość. Sprzedawane są w szklanych, brązowych butelkach, by jak najdłużej zachowały naturalne właściwości bioaktywne.
- Latem mamy nieograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Łącząc je z naszymi olejami możemy kreować niesamowite smaki. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Najprostsze połączenie, np. oleju z naszej podlaskiej dyni z czosnkiem i pomidorami jest niesamowite. Olej ten cudownie smakuje też z sałatą, rukolą, kaszą gryczaną czy domowym carpaccio z buraczków, z czosnkiem i kozim serem. Olejem z pestek dyni można także polać sernik lub lody waniliowe - kolor będzie wyjątkowy, a smak... cóż, trzeba po prostu spróbować – zachęca pani Anna.
Grzechem byłoby nie wspomnieć o flagowym produkcie Olejowych Smaków - oleju lnianym - złotym, gęstym z wysoką zawartością kwasów Omega 3. Ma on delikatny, orzechowy smak z nutą lekkiej goryczki. Leczniczo - wspomaga terapie schorzeń skórnych, np. alergii, przeciwdziała wysuszeniu skóry, wspomaga odporność oraz wpływa wzmacniająco na syntezę hormonów szczęścia - serotoniny i dopaminy. Kulinarnie - wspaniale smakuje ze świeżymi ziołami, czosnkiem i pieprzem czy jako dressing do sałatek - budując zdrowie i urodę od środka.
- Z dumą dodam, że nasza praca i zaangażowanie zostały dostrzeżone i znaleźliśmy się w grupie 160 najlepszych produktów regionalnych wg. Żółtego Przewodnika Gault&Millou 2017, 2018 oraz 2019. Otrzymaliśmy też Orła Wprost dla rozwijającej się firmy oraz wyróżnienie Produkt 100% Polski w konkursie Polska Smakuje, za współpracę z polskimi rolnikami. Są to dla nas ogromnie ważne wyróżnienia, które napawają nas chęcią do dalszego działania – dodaje właścicielka Olejowych Smaków.
MB, Fot. Olejowe Smaki

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Posmakuj zdrowia