Zdrowy Białystok

Piątek, 30 07 23:02

Ostatnia modyfikacja:piątek, 30 07 2021

Letnie przyjemności z Crunlight

Czwartek, 18 czerwiec 2020 10:06

Crunlight słomka szarlotkaZa oknami prawie lato.  Spragnieni przebywania na świeżym powietrzu, spotkań z przyjaciółmi i czystej beztroski, staramy się umilać sobie czas tak, jak tylko jest to obecnie możliwe. Crunlight ma idealną propozycję, która uprzyjemni ten okres – to nowa słomka ptysiowa o smaku szarlotki, pierwsza taka na rynku. Kusząco słodka, aromatycznie przyprawiona, przyjemnie chrupiąca. Stworzona, by sięgnąć po nią w każdej chwili, gdy najdzie ochota na niebanalne słodkości! Crunlight – przekąski takie, jak Ty!
Ploteczki z przyjaciółkami, chwila przerwy od obowiązków i opieki nad dzieciakami, czy wypoczynek w domowym zaciszu? A może po prostu jeden z tych dni, kiedy mamy ochotę na aromatyczną herbatę, dobrą książkę i coś słodkiego? Crunlight doskonale rozumie kobiecą naturę i proponuje przekąski idealnie do nich dostosowane.
Słomka ptysiowa to kultowy smakołyk, który sprawdza się w każdych okolicznościach. Złocista, słodka, delikatna – trudno oprzeć się pokusie spróbowania przynajmniej jednej. I na jednej na pewno się nie skończy, bo kto nie lubi tak delikatnych słodkości?! Kruche i rozkosznie chrupiące słomki ptysiowe to kobiecy deser i niezawodny sposób na szybką przekąskę, poprawę humoru, czy małe co nieco do kawy.

Czytaj więcej: Letnie przyjemności z Crunlight

Dlaczego mycie owoców i warzyw samą wodą nie wystarcza

Wtorek, 09 czerwiec 2020 14:59

fot. warzywa i owoce shutterstock2Świeże owoce i warzywa to nieodłączny element każdej kuchni. Szczególnie te sezonowe wiosną i latem kuszą żywymi kolorami i bogactwem witamin. W procesie wzrostu, transportu czy na półkach sklepowych poddawane są różnym zabiegom ochronnym czy konserwującym. Klasyczne mycie samą wodą jest niewystarczające. Jak zatem umyć owoce i warzywa, by były czyste a także pozbawione bakterii, pozostałości po nawozach i nie straciły swoich właściwości?
Woda, a bakterie i zanieczyszczenia
Owoce i warzywa, które przynosimy do swoich domów, intuicyjnie myjemy najczęściej pod bieżącą wodą. Bardziej dokładni z nas, nalewają ciepłą wodę do miski czy zlewu i pozwalają im pomoczyć się w nadziei, że brud odmięknie i pozbędziemy się go z ich powierzchni.

Czytaj więcej: Dlaczego mycie owoców i warzyw samą wodą nie wystarcza

Czy powinniśmy jeść mięso?

Czwartek, 28 maj 2020 12:01

kabo202005Co jeść, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Udzielić odpowiedzi na to niełatwe pytanie pokusili się Anatol Borowik, prezes Zakładów Mięsnych Kabo w Choroszczy i Wojciech Ciborowski, dyrektor tegoż Zakładu.
Anatol Borowik: Na początek zadajmy sobie pytanie: Co jest najważniejsze w codziennej diecie? Moim zdaniem to, by zaspokajać głód jedynie w 80% - obojętnie czy jemy zdrowe czy mniej zdrowe posiłki, czy stosujemy dietę czy nie. By organizm mógł wszystko do końca strawić, musi dostawać odpowiednią ilość pokarmu. Kolejna rzecz to różnorodność składników. Kiedyś ludzie żyli skromniej i jedli praktycznie to samo. Teraz podniósł się nam poziom życia, zaczęła się różnorodność i niestety razem z nią zaczęły się też choroby. Co ciekawe każdy człowiek ma swoją unikalną kompozycję bakterii jelitowych, które biorą udział w trawieniu. One nie „wydobędą” z nowych pokarmów, które nagle pojawiły się w naszej diecie, składników jakie są zapisane w ich składzie.

Czytaj więcej: Czy powinniśmy jeść mięso?

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia