Zdrowy Białystok

Wtorek, 13 04 10:05

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 13 04 2021

Jak się odżywiać, by wygrywać

Środa, 29 kwiecień 2020 11:59

zs202002O znaczeniu odpowiednio skomponowanej diety w osiąganiu sukcesów sportowych opowiada shihan Cezary Zugaj (V dan) z Podlaskiego Centrum Sztuk Walki, który korzysta z Cateringu dietetycznego Zdrowy Smak.
Aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze samopoczucie i zdrowie. Jeśli sportowiec chce osiągnąć pożądaną formę, nie może iść na kompromisy, w jego diecie ważna jest zarówno jakość jak i ilość spożywanych posiłków.
- Fundamentem każdego sportowca są: odpowiedni trening i dobrze zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarcza właściwą ilość mikro- i makroelementów - mówi shihan Cezary Zugaj. - W diecie sportowca nie może zabraknąć też białka i węglowodanów. A najważniejsze, by zarówno jedne jak i drugie pochodziły z dobrych produktów. Wartościowe białko np. z dobrych jakościowo produktów zwierzęcych, nabiału, ryb i jaj, węglowodany natomiast z dobrych kasz, ryżów, makaronów czy ciemnego pieczywa. W szczególności, gdy przygotowuję się do zawodów, korzystam z Cateringu Dietetycznego Zdrowy Smak, gdyż mam pewność, że posiłki jakie otrzymuję dostarczają mi w 100% tego, czego potrzebuje mój organizm.

Czytaj więcej: Jak się odżywiać, by wygrywać

Kurcze pieczone, ale dobre

Środa, 01 kwiecień 2020 12:19

Kurczak smażony czy grillowany? A może gotowany lub przygotowywany na parze? Wariantów dań z drobiu jest sporo, a ich uniwersalność sprawia, że często są one obecne na polskich stołach. Jako że to dodatki czynią potrawę, firma Roleski proponuje aromatyczne Sosy do Kurczaka. Dostępne są one w dwóch wariantach – z papryką oraz z czosnkiem.

Roleski sos Kurczak z czosnkiem3Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią
Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski to idealny balans sosu pomidorowego z odpowiednio dobraną ilością czosnku. Propozycja ta sprawdzi się zarówno jako dodatek na zimno, jak i na ciepło – w tym do przyrządzenia sosu pomidorowo-czosnkowego, w którym zanurzymy kawałki kurczaka, podane po przygotowaniu z włoskim linguine.

Czytaj więcej: Kurcze pieczone, ale dobre

Wielkanocne smakołyki

Środa, 25 marzec 2020 11:42

Salatka wielkanocna 2Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkim jajko, dlatego też to właśnie ono występuje w większości świątecznych potraw. Można je podać na wiele sposobów: z majonezem, sosem tatarskim, rozmaitymi farszami, w sałatce czy żurku. Jajku często towarzyszy biała kiełbasa, szynka, a także pieczenie i pasztety.

Wielkanocna sałatka z szynką

Składniki: sałata lodowa, 30 dag szynki chałki JBB, 5 jajek, 3 łyżki uprażonego sezamu, 5 dag żółtego sera, kilka marynowanych pieczarek, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka chrzanu, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser żółty, paprykę i pieczarki marynowane. Majonez połącz z jogurtem i chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp uprażonym sezamem. Na wyłożoną na talerz sałatkę poukładaj ćwiartki jajek.

Czytaj więcej: Wielkanocne smakołyki

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia