Zdrowy Białystok

Sobota, 23 11 17:57

Ostatnia modyfikacja:sobota, 23 11 2024

Więcej energii wiosną

Wtorek, 23 marzec 2021 14:02

wiosna2021Choć rozpoczęcie kalendarzowej wiosny jest już za nami, nie każdemu dane jest cieszyć się jej dobrodziejstwami. Połowa osób mieszkających w naszej strefie klimatycznej na zmianę pór roku reaguje zmęczeniem, rozdrażnieniem oraz wahaniami nastroju. Tzw. przesilenie wiosenne to normalne zjawisko – czas, gdy organizm dostosowuje się do nowych warunków pogodowych. Czy można ten proces przyśpieszyć? Oto trzy proste sposoby na szybsze odzyskanie równowagi i dostarczenie organizmowi wiosennej energii.
1. Aktywność fizyczna
Aktywność jest istotna dla zachowania równowagi fizycznej i psychicznej. Codzienna porcja ruchu przynosi korzyści niezależnie od pory roku, jednak w okresie przesilenia wiosennego będzie podwójnie pomocna. Wiosenna aura sprzyja ruchowi na świeżym powietrzu, dlatego chcąc szybciej uporać się z objawami przesilenia i zyskać więcej energii do działania, warto każdego dnia wygospodarować czas na spacer, rower czy wizytę na siłowni pod gołym niebem. Pamiętajmy, że nie musi być to wysiłek intensywny, zwłaszcza że w czasie przesilenia trudno wykonywać forsowne ćwiczenia. Wystarczy minimum ruchu dostosowane do naszych możliwości. Zaleca się 1 h dziennie aktywności fizycznej. Najważniejsza jest jednak regularność, a nie chwilowe zrywy.

Czytaj więcej: Więcej energii wiosną

Pomysły na karnawałowe przekąski

Wtorek, 26 styczeń 2021 13:23

Placki warzywnePandemia wywróciła nasze życie do góry nogami. Święta i Sylwester były inne niż dotychczas, a teraz do tego grona dołączył również karnawał. Nie rezygnujmy jednak ze świętowania w gronie najbliższej rodziny czy przyjaciół. Może będzie to doskonała  okazja, by trochę poeksperymentować w kuchni i przygotować nietuzinkowe przekąski specjalnie na tę okazję?Jeśli nie masz pomysłu na to, co podać gościom, zachęcamy do wypróbowania oryginalnych i prostych przepisów na pyszne dania w stylu #nowastingfood od czeskiej blogerki Markety. Unikalne doznania kulinarne i pyszna zabawa gwarantowana! Do dzieła!

Czytaj więcej: Pomysły na karnawałowe przekąski

Roślinne święta

Piątek, 18 grudzień 2020 09:15

barszcz czerwony na zakwasieŚwięta Bożego Narodzenia to czas, gdy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy. Przepisy na te ulubione pochodzą często z przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Coraz więcej osób szuka jednak roślinnych alternatyw dla świątecznych dań. Niektórzy będą celebrować Boże Narodzenie w ten sposób już kolejny rok z rzędu. Inni – a jest to coraz liczniejsza grupa – właśnie próbują wprowadzić na świąteczny stół więcej potraw na bazie roślin, komponują nowe menu, poszukując najlepszych przepisów. Robert Kopacz, szef kuchni firmy Upfield podpowiada więc, co zrobić, by nasze tegoroczne bożonarodzeniowe dania były bardziej roślinne, smaczne i wciąż tradycyjne.
- Zbliża się Wigilia oraz święta Bożego Narodzenia - szczególnie ważny czas w większości domów w Polsce. Dla mnie święta nie mogłyby się obyć bez kilku tradycyjnych potraw. Czy możemy przygotować je tak, by były w 100% roślinne? To pytanie staje się bardzo zasadne w obecnych czasach, kiedy wiele osób ogranicza jedzenie produktów odzwierzęcych bądź całkowicie z nich rezygnuje. Oto kilka propozycji wigilijnych i świątecznych przepisów, które pozwolą nam przygotować w 100% roślinne, ale wciąż tradycyjne dania – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield.

Czytaj więcej: Roślinne święta

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia