Zdrowy Białystok

Czwartek, 18 04 23:43

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 18 04 2024

Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu

Spaghetti z kurczakiem brokułami i pomidorkami koktajlowymiJesienne weekendy to doskonała okazja do szukania nowych pomysłów na wspólne spędzenie czasu w domowym zaciszu. W najbliższą niedzielę nie trzeba będzie ich szukać, ponieważ 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. To świetny pretekst, aby zaangażować wszystkich domowników w przygotowanie prostego i smacznego dania. Wystarczy 5 składników i odrobina czasu. Potrzebni będą też oczywiście miłośnicy makaronu. A takich na pewno nie brakuje, prawda?
Makaron od lat, niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nad jego zaletami nie trzeba się zbyt długo zastanawiać – jest wartościowy i stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym bardzo prostych dań. Jego stworzenie zajmuje mało czasu, zaś pomysłów na makaronowe kompozycje są tysiące. To idealny wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna gotować, jak i dla doświadczonych miłośników kulinariów.
Niech żyje!
Nic dziwnego, że doczekał się tak szerokiego grona wielbicieli na całym świecie, a co więcej – własnego święta! W najbliższą niedzielę, 25 października, obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Trudno chyba o lepszą okazję do cieszenia się ulubionym daniem z makaronu, niż jego własne święto. Jeżeli jednak tego dnia chcemy spróbować czegoś nowego, a przy okazji nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni – Lubella ma coś w zanadrzu. Spośród tysięcy pomysłów, wybraliśmy przepisy, do przygotowania których potrzeba jedynie 5 składników (w tym sam makaron) i kilku przypraw, by stworzyć jedno danie.
Świderki z czerwoną fasolą kukurydzą i papryką 2Weekend pełen wrażeń
Zanim jednak zabierzemy się za ich przygotowanie, pomyślmy, czy nie przydałaby się jakaś pomoc w kuchni? Skoro Światowy Dzień Makaronu wypada w tym roku w weekend, to doskonała okazja do zaproszenia do pomocy w gotowaniu wszystkich domowników.
Dania z makaronu są zazwyczaj proste w przygotowaniu, więc zamiast na precyzyjnym analizowaniu przepisu, można skupić się na dobrej zabawie. Kto powiedział, że w trakcie wspólnego gotowania nie wypada udawać szefów kuchni i nagrać własnego kulinarnego show smartfonem? Albo nie tworzyć na talerzu estetycznych i smakowitych kompozycji z kolorowych składników, udając fotografów kulinarnych? Kolory warzyw, makaronu i przypraw tworzą piękne kontrasty – będą aż prosić się o pamiątkowe zdjęcia! Puśćmy tego dnia wodze fantazji. Kto wie, może oprócz pasji do gotowania, zrodzi się też nowa?
Mamy także propozycję prostą i przyjemną, jak nasze przepisy. Wystarczy zaprosić domowników najpierw do kuchni, a po obiedzie na wspólny relaks. Czas po posiłku można wykorzystać  na  odpoczynek na przykład przy ulubionej planszówce. Wspólna zabawa będzie w tym dniu smakować znacznie lepiej!

Spaghetti z kurczakiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi
Składniki: 200 g makaronu Lubella Spaghetti, 200 g piersi z kurczaka, 200 g brokułu, 200 g pomidorków koktajlowych, świeża bazylia, łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka natrzyj olejem i zgrilluj na rozgrzanej patelni. Następnie pokrój go w kostkę, a na tej samej patelni podsmaż pomidorki. Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj. Całość dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Makaron z cukinią i grillowanym serem
Składniki: 200 g makaronu Lubella Kokardki, połowa cukinii, połowa kostki (ok.100g) sera np. halloumi lub camembert.
Sos pesto: 100 g parmezanu lub innego twardego sera, szczypta pieprzu, garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca), ząbek czosnku, pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem).
Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu. Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor. Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów. Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.

Świderki z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką
Składniki: 200 g makaronu Lubella Świderki Express 2 min, 400 g czerwonej fasoli w puszce, 170 g kukurydzy w puszce, zielona papryka, kolendra lub natka pietruszki, sos pomidorowy, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczka soku z limonki, spora szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę i kukurydzę odsącz i przepłucz wodą. Paprykę pokrój w kosteczkę. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Przecier pomidorowy wymieszaj  z sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem. Przygotowany sos połącz z makaronem i warzywami.

Sałatka z fasolą, pomidorami koktajlowymi, fetą
Składniki: 200 g makaronu Lubella Kolanka ozdobne, 125 g czerwonej fasoli z puszki, pół kostki (ok. 100g) sera feta, 120 g pomidorków koktajlowych, listki bazylii.
Sos cytrynowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka startej skórki z cytryny, pół łyżeczki płynnego miodu, kilka posiekanych listków świeżej bazylii.
Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fetę pokrój w kostkę. Makaron, fasolę oraz pomidorki przemieszaj i wymieszaj z sosem. Posyp fetą i udekoruj listkami bazylii.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu