Zdrowy Białystok

Niedziela, 21 07 10:07

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 21 07 2024

Świąteczny przewodnik po wielkanocnym menu

Wtorek, 12 kwiecień 2022 20:01

W polskiej tradycji kulinarnej są potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Wiele z nich nie potrzebuje skomplikowanych przygotowań, aby zaskoczyć nas wyjątkowym smakiem. Do tej grupy zaliczają się między innymi jajka. I mimo tego, że ich spożywanie od lat owiane jest wieloma mitami, stanowią one nierozłączny element zbliżającej się Wielkanocy. Jakie wartości ukryte są w potrawach goszczących w świątecznym menu oraz po co mogą sięgać najmłodsi – podpowiada Agnieszka Piskała – Topczewska, dietetyk, diet coach, ekspert marki Berimal.
Jajko – zdrowy przedmiot wielu mitów
Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, płodności, miłości i siły. Wierzono w jego życiodajne i oczyszczające właściwości, a w chrześcijańskiej tradycji stało się nieodłącznym symbolem świąt Wielkanocnych. Jajko to jeden z najwartościowszych produktów żywnościowych - zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Dwa duże jajka dostarczają nam tylko 150 kcal i pokrywają 100% dziennego zapotrzebowania na niezbędne organizmowi aminokwasy oraz na witaminę B12, której obecność konieczna jest w procesach krwiotwórczych. Obecna w jajku witamina E działa odmładzająco i zapobiega powstawaniu wolnych rodników, zaś witamina A pomaga skórze utrzymać gładkość i ładny wygląd. Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia pamięć i zapobiega chorobom układu nerwowego.

Czytaj więcej: Świąteczny przewodnik po wielkanocnym menu

Czy jedzenie może poprawić nastrój?

Czwartek, 24 luty 2022 13:00

Chyba każdemu z nas kiedyś zdarzyło się zajadać smutek czekoladą, odczuwać radość wgryzając się w ulubione ciasto czy czuć się rozdrażnionym po zjedzeniu sporej porcji śmieciowego jedzenia. Jedzenie zdecydowanie może wpływać na nasz nastrój - czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Endorfiny
Jest jednak trochę prawdy w tym, że czekolada nas uszczęśliwia. Spożywanie gorzkiej czekolady uwalnia endorfiny, serotoninę i dopaminę, nasze naturalne antydepresanty. Na nasze nieszczęście, uważa się, że efekty te są krótkotrwałe.
Nasz organizm uwalnia endorfiny, kiedy zmagamy się ze stresem, bólem lub lękiem, co ma złagodzić objawy i pobudzić odczuwanie przyjemności. Odpowiadają one też za tzw. euforię biegacza (kiedy w trakcie intensywnych ćwiczeń odczuwasz nową falę energii czy siły). Endorfiny wytwarzane są w naszym organizmie w sposób naturalny, zaś ich większe ilości uwalniane są podczas jedzenia. Naszą uwagę powinniśmy w szczególności skierować na ostre papryczki. Zawarta w nich kapsaicyna, która odpowiada m.in. za ostry smak, sprawia że mózg jest przekonany, iż odczuwamy ból i uwalnia więcej endorfin.

Czytaj więcej: Czy jedzenie może poprawić nastrój?

Ekologia nam schlebia

Piątek, 10 grudzień 2021 10:19

PSEEPL19SPE00005Marnowanie żywności jest jednym z najpoważniejszych problemów dzisiejszego społeczeństwa. Przeciętna czteroosobowa polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 2,5 tys. zł, w całej Unii Europejskiej przekłada się to na 88 milionów ton produktów spożywczych lądujących w śmietniku – to równowartość wagowa 15 Piramid Cheopsa. Za najczęstszą przyczynę takiego stanu rzeczy podaje się robienie zbyt dużych zakupów, które stają się nieświeże nim zdążymy je zjeść. A co, jeżeli używając prostych, domowych sposobów możemy zapobiec marnotrawieniu żywności? Poznaj w tym temacie inspiracje i porady od Agnieszki Cegielskiej – propagatorki naturalnego stylu życia, prezenterki telewizyjnej oraz Ekspertki marki Electrolux.
Świeże pomysły dla dobra planety

Czytaj więcej: Ekologia nam schlebia

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia