Zdrowy Białystok

Poniedziałek, 10 11 17:54

Ostatnia modyfikacja:poniedziałek, 10 11 2025

Dlaczego warto jeść łososia

Poniedziałek, 17 październik 2022 10:24

Dziki lososEksperci ds. żywienia rekomendują spożywanie przynajmniej dwóch porcji ryb tygodniowo, uznając je za dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, a także witamin i składników mineralnych. Jednym z zalecanych gatunków ryb jest np. łosoś, zawierający istotne dla naszego zdrowia i rozwoju witaminę D, jod, fluor, fosfor, wapń czy selen.
Jak pokazują badania, przeprowadzone na zlecenie MSC Polska, Polacy uwielbiają łososia. Gości on na stołach u ponad 70% z nas. Najpopularniejszy jest łosoś wędzony, następnie świeży (z lady lub pakowany) oraz pasta z łososiem. Łososia spożywamy zarówno w postaci pieczonej, smażonej, z grilla, jak i surowej – w sushi lub jako tatar.
Cenne wartości odżywcze
Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów EPA i DHA. Jak wykazały liczne badania, kwasy omega-3 zmniejszają stany zapalne, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Dzięki EPA i DHA funkcjonowanie tętnic może znacznie się poprawić, szczególnie u osób palących, z nadwagą, wysokim poziomem cholesterolu lub zespołem metabolicznym. Ponadto 100 gramowa porcja łososia zapewnia 75-85% dziennej dawki selenu – minerału, który wspiera zdrowie kości, poprawia czynność tarczycy i chroni przed niektórymi rodzajami raka. Ryba ta zawiera również witaminę A, pomocną w utrzymaniu zdrowia oczu oraz witaminę D i fosfor, wspomagające zdrowie kości. Niektóre badania wykazały też, że jedzenie ryb lub zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszyć objawy depresji i lęku oraz poprawić nastrój.

Czytaj więcej: Dlaczego warto jeść łososia

Tygryski – smaczna przekąska podczas letniego pikniku

Środa, 31 sierpień 2022 10:12

082022tygryskiLato to idealna pora, do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Słoneczna pogoda, lekki wiatr i otaczająca nas zieleń, zachęcają do długich spacerów i rodzinnych pikników! Nie może wtedy zabraknąć doskonałego humoru i… pysznych przekąsek dla dzieci! Tygryski smakowe to świetna propozycja dla małych smakoszy. Dostępne są, aż w czterech przepysznych wariantach – jabłkowym, truskawkowym, czekoladowym i toffi. Dzięki temu, milusińscy mogą wybrać swój najbardziej lubiany.
Tygryski w wersji smakowej to przekąski w formie chrupek kukurydzianych, barwione wyłącznie owocami i warzywami. Nie znajdziemy tu sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, a także oleju palmowego. Są bezglutenowe, dzięki bazie w postaci kaszy kukurydzianej. A za sprawą ulepszonej receptury – bardziej chrupiące i smaczne. Cztery warianty przekąsek: jabłkowe, truskawkowe, czekoladowe i toffi, pozwalają na odkrycie nowych doznań smakowych i wybranie swojej ulubionej wersji. Opakowanie z „okienkiem” pozwala zapoznać się z zawartością paczki, jeszcze przed zakupem.

Czytaj więcej: Tygryski – smaczna przekąska podczas letniego pikniku

Polacy i kuchenne zero waste - czy uczymy się niemarnowania żywności

Czwartek, 11 sierpień 2022 10:14

Marnowanie żywności to ważny, globalny problem. Poziom naszej ekologicznej świadomości stale jednak wzrasta, co przekłada się także na pozytywne nawyki społeczeństwa. Jak wynika z raportu pt. „Klimat tworzą ludzie – zachowania ekologiczne Polaków”, znaczna część osób stosuje w swojej kuchni zasady zapobiegające marnowaniu żywności, w tym ponad 60% przerabia niezjedzone produkty. Jak Polacy podchodzą do kwestii ekologii w kuchni? Czy idea zero waste jest nam bliska i co możemy zrobić, by ten nurt na dobre zagościł w naszych domach?
Obecnie trend zero waste staje się coraz bardziej popularny, choć w licznych gospodarstwach domowych wciąż wiele kilogramów pożywienia trafia do kosza i się marnuje. Na szczęście, właściwego gospodarowania żywnością można się nauczyć, co pozwoli nam nie tylko ograniczyć miesięczne wydatki, ale też przyczyni się do dbania o środowisko naturalne. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi, edukują się w tym zakresie i zaczynają wdrażać zasady niemarnowania w codziennym życiu. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, dzięki którym nauczymy się w pełni wykorzystywać to, co mamy w lodówce.

Czytaj więcej: Polacy i kuchenne zero waste - czy uczymy się niemarnowania żywności

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia