Zdrowy Białystok

Sobota, 27 04 09:22

Ostatnia modyfikacja:sobota, 27 04 2024

Kokosowe brownie

Piątek, 17 sierpień 2018 15:41

Lowicz czekodzem brownie1 1 Składniki (blaszka 20x20 cm): słoik czekodżemu Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą + 3 łyżki do posmarowania ciasta, 120 g oleju kokosowego nierafinowanego, 50 g cukru kokosowego, 50 g mąki kokosowej, 3 jajka, 1/3 szklanki kakao, szczypta soli.
Wykonanie: Kakao z olejem kokosowym umieść w garnuszku, podgrzej i mieszaj do całkowitego roztopienia, a następnie przelej do miski. Do miski przełóż czekodżem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą. Czekoladową mieszankę przelej do miski z czekodżemem, wsyp cukier oraz mąkę, wbij jajka i wymieszaj - najlepiej rózgą, aż składniki się połączą. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz ok. 22-25 min., a najlepiej do suchego patyczka. Po wystygnięciu wierzch posmaruj czekodżemem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą.

Pyszny puding z czekodżemem

Piątek, 17 sierpień 2018 15:38

Lowicz czekodzem chalka5 1 Składniki (4 porcje): 200 g czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą, czerstwa chałka, 2 jajka, 120 ml mleka, 2 łyżki jogurtu, 2-3 truskawki, 2 łyżki płatków migdałów.
Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone w mniejsze kawałki. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło.

Tarta z rocottą i czekodżemem Łowicz

Piątek, 17 sierpień 2018 15:35

Lowicz czekodzem tarta2 1 Składniki: 100 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 100 g masła, żółtko, łyżka śmietany, słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, 250 g ricotty, jajko, duża brzoskwinia.
Wykonanie: Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia