Sięgnij po domową zupę
Po gorącym lecie przyszedł czas na równie piękną porę roku – złotą jesień. Dni zaczynają robić się coraz chłodniejsze, a wracając do domu przemarznięci, mamy ochotę na pożywny, ciepły posiłek. Doskonale sprawdzi się wtedy talerz domowej, rozgrzewającej zupy, która jest sycącym, a zarazem lekkim i rozgrzewającym posiłkiem. Warto dodać do niej pyszny makaron Lubella Jajeczna 5 jaj, który jest delikatny jak domowy i doskonale uzupełni smak naszej zupy.
Zupa to pożywny, kompletny i zbilansowany posiłek, który nie tylko znakomicie nasyci, ale także rozgrzeje. Dlatego właśnie jesienny sezon to dobry moment, by zupy znów częściej zaczęły gościć na naszych stołach. Nie zapominajmy także, że obecna pora roku wręcz obfituje w pyszne warzywa, które świetnie nadają się do przygotowywania domowych zup. Mamy do wyboru dynie, grzyby, cukinię, buraki – wszystkie pełne witamin i wartościowych składników odżywczych. Warto także eksperymentować z dodatkami. Do zupy można dodać na przykład odrobinę cytryny, imbiru czy kardamonu, które nie tylko podkręcą smak potrawy, ale także dodatkowo nas rozgrzeją.
Naturalne śniadanie
Poranki z dziećmi nie należą do najłatwiejszych. Niekiedy rodzice muszą zmagać się z porannym ociąganiem się czy marudzeniem przy śniadaniu. A gdyby tak zamienić je w naturalnie przyjemne i pyszne momenty bez… rutyny, bez… nudy, bez… wysiłku, bez… marudzenia, bez…kompromisów, bez… pośpiechu? Jak to możliwe? Wystarczy sięgnąć po płatki zbożowe od Lubelli, które mają nowy, udoskonalony skład. Wszystkie produkty z tej linii są naturalnie bez oleju palmowego i bez syropu glukozowego!
Od teraz przygotowując śniadanie dla dzieci nie trzeba wybierać pomiędzy pysznym smakiem a tym, co naturalne. Płatki zbożowe od Lubelli będą doskonałym pomysłem na wartościowy posiłek dla najmłodszych! Bogactwo kształtów i różnorodne smaki pozwolą dzieciom komponować swoje własne ulubione dania i zmienią poranki w chwile pełne frajdy i beztroski!
Jak podkreśla ekspert – psychodietetyk Anna Paluch - Dobrym sposobem na pozytywne rozpoczęcie dnia jest wspólne, spokojne śniadanie. Warto zadbać o atmosferę przy stole – nie pospieszać się nawzajem, pozwolić, by dziecko samo przygotowało swoje ulubione śniadaniowe danie. Należy także pamiętać, by było ono nie tylko smaczne, ale także wartościowe, by zapewniło siłę do nauki i zabawy przez najbliższe godziny. Pozwoli to połączyć pozytywną energię miło rozpoczętego dnia z energią, jaką daje organizmowi pyszny i pożywny posiłek.
Rozgrzewające potrawy na jesień
Nie tak dawno zawitała do nas jesień, która przyniosła chłodniejszą i deszczową pogodę. To czas, w którym sięgamy po ciepłe swetry, zaprzyjaźniamy się na nowo z parasolem, szalikiem i czapką. Gdy na dworze jest zimno, w domu rozgrzewamy się ciepłym i smacznym posiłkiem. Jak zatem jeść, by ogrzać się od środka?
Podczas gdy latem chętnie jemy lekkie sałatki, chłodniki i świeże owoce, jesienią nasze zapotrzebowanie wyraźnie się zmienia. Mamy ochotę na dania gęste, rozgrzewające i pożywne. Coraz chłodniejsze dni powodują, że musimy dbać o zachowanie ciepła i energii w organizmie, a także zwiększyć swoją odporność przed nadchodzącą zimą. To właśnie jesienią cieszymy się pełnią zapachów, ponieważ w kuchni króluje tymianek, cząber czy imbir. Warto więc poznać przepisy na sycące i rozgrzewające dania!