Najlepsze ze zboża
W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne lub kruche. Jeśli chcemy zachwycić bliskich świątecznymi przysmakami, sięgnijmy po jedną z mąk od Lubelli – marki, która oferuje to, co najlepsze ze zboża.
Przed nami Święta Bożego Narodzenia. To najpiękniejszy czas w roku – pełen bliskości i rodzinnych spotkań. Zanim jednak usiądziemy do pięknie nakrytego stołu, a na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, czeka nas sporo chwil spędzonych w kuchni. Staramy się przygotować takie potrawy, które smakować będą naszym gościom i bliskim, zaspokajając ich różne kulinarne upodobania – te tradycyjne i bardziej nowoczesne, wytrawne i słodkie. Wśród nich nie może zabraknąć zapewne pierogów lub pasztecików z kapustą i grzybami, barszczu z uszkami, ryb, a wśród słodkich przysmaków makowca czy pierniczków. Ciekawym zaskoczeniem dla gości może być też puszysty tort z pomarańczami, których zapach nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem.
Smak i aromat świątecznych wypieków
Ulubione pierogi, świąteczne placki, pachnące babki, uszka i paszteciki – polska kuchnia stoi wypiekami i daniami opartymi na mące. Nasze przepisy podbijają serca smakoszy na całym świecie, a na świąteczne potrawy sami czekamy z niecierpliwością przez cały rok. Tradycyjne ciasta zawsze towarzyszą ciepłym wspomnieniom o rodzinnym domu i przyjemnych chwilach spędzonych w gronie najbliższych. W Młynie Jaczkowice od ponad 200 lat najlepsze gatunki zbóż są starannie selekcjonowane tak, aby uzyskać Dolnośląską Mąkę Tortową o najwyższej jakości i zapewnić niezawodność świątecznych wypieków.
Wspomnieniom z rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia najczęściej towarzyszą skojarzenia z zapachami i smakami. Korzenne pierniki, sernik na biszkoptowym spodzie oraz aromatyczny miodownik to tylko niektóre z wypieków, które goszczą na naszym stole. Oczywiście nie może również zabraknąć innych tradycyjnych dań – czymże byłby barszcz bez uszek, pasztecików albo pierogów! Źle dobrana mąka może stać się przyczyną nieudanych przepisów i potraw – niewyrośniętego ciasta, powstawania zakalców czy braku charakterystycznego, świeżego zapachu po wyjęciu z piekarnika. Dolnośląska Mąka Tortowa ma biały, jednolity kolor, bez niepokojących odcieni czy smug. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw.
8 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania
Do spożywania śniadań warto zachęcić także naszych najmłodszych domowników! Dzieci prowadzą aktywny tryb życia, spędzają w szkole wiele godzin, gdzie codziennie przyswajają spore ilości wiedzy. Pełnowartościowe śniadanie zapewni im odpowiednią porcję energii do działania!
Dzień Zdrowego Śniadania to dobry moment, by przypomnieć jak ważną rolę w naszej diecie pełni ten posiłek. Od niego zależy nasze samopoczucie i energia, z jaką rozpoczniemy dzień. Wspólne, rodzinne śniadanie powinno stać się naszym dobrym nawykiem. Do jedzenia śniadań warto zachęcić dzieci, które o poranku bywają marudne i zazwyczaj niechętnie siadają do stołu. Jak to zrobić? Dzieci uczą się przez naśladowanie, dlatego istotną rolę odgrywa tu wpływ modelowania, czyli obserwowania dorosłych przez dziecko. Wspólne śniadanie z opiekunem, oparte na tym samym jadłospisie jest ważne, ponieważ w ten sposób pokazujemy, że wszyscy odżywiamy się podobnie. Nie zapominajmy także, że rodzinne śniadanie to również znakomita okazja do tego, by celebrować wspólnie spędzany czas i budować więzi rodzinne – podkreśla psychodietetyk Anna Paluch.