Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 12:09

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Olejowe Smaki pod choinkę

Czwartek, 13 grudzień 2018 10:40

Kobiece piękno1Jesteśmy coraz bardziej świadomi czym jest zdrowe odżywianie i jakie ma ono dla nas znaczenie. Mamy dosyć chemii na talerzu. Chcemy jeść zdrowe, świeże i naturalne produkty. W tym szalonym, zabieganym świecie idziemy powoli „po olej do głowy”. W rzeczy samej – po olej…
Najzdrowsze są oleje tłoczone na zimno, czyli takie, gdzie ziarna oleiste wyciskane są w prasie, w temperaturze nie przekraczającej 40 st. C. Poza tym nie powinny być do nich dodawane konserwanty, ani składniki wydłużające przydatność do spożycia. Nie powinny też być poddawane procesom filtracji. Tylko tak wytłoczone oleje, bogate będą w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm potrzebuje.
Czy takie oleje są? Oczywiście - z Olejowych smaków. Oto i one.

Czytaj więcej: Olejowe Smaki pod choinkę

Świąteczny bigos w nowej odsłonie

Czwartek, 13 grudzień 2018 10:19

świąteczny bigosBigos to jedno z wielu dań, które składa się na tradycyjny zapach świąt. Choć Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji świątecznego ucztowania, to przygotowanie sycącego garnka to prawdziwa sztuka. Aby zachwycił wymagające podniebienia powinien mieć dużo dodatków i być perfekcyjnie doprawiony. Jak go przygotować i co można do niego dodać, żeby świąteczny bigos był jeszcze smaczniejszy?
Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez aromatycznego kociołka z bigosem. Na ten w wersji świątecznej czekamy cały rok, by przez kilka dni rozkoszować się smakową ucztą. Tradycyjna receptura opiera się na podstawowych składnikach – kapuście, kiełbasie i grzybach. Aby zrównoważyć kwaśny smak kapusty, warto do niego dodać np. suszone czy wędzone śliwki lub rodzynki. W trakcie gotowania można również podlać bigos czerwonym winem, by wydobyć z niego pełnię aromatu. Nie możemy zapomnieć również o przyprawach takich jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec czy cząber. By smak bigosu był jeszcze bardziej wyrazisty, warto przed podgrzaniem schłodzić go w lodówce. Należy go gotować kilka dni, im dłużej tym lepiej. Po przyrządzeniu powinien mieć dość gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor.

Czytaj więcej: Świąteczny bigos w nowej odsłonie

Mikołajkowe śniadanie dla najmłodszych

Wtorek, 04 grudzień 2018 10:57

image processing20181203 5166 133qgtgPrzed nami Mikołajki – święto pełne radości i oczywiście prezentów! Zacznijmy świętować ten wyjątkowy dzień już od samego rana. Sprawmy dzieciom pyszną niespodziankę i przygotujmy kreatywne,  kolorowe śniadanie – może to być na przykład omlet w kształcie świętego Mikołaja! Niech ogranicza nas tylko wyobraźnia! Takie śniadanie bez wątpienia sprawi, że radosny, mikołajkowy nastrój będzie towarzyszył naszym pociechom przez cały dzień!
Z okazji Mikołajek podarujmy dzieciom i sobie nawzajem chwile pełne radości i bliskości. Znakomitym pomysłem będą na przykład wspólne posiłki z ulubionymi przysmakami, spacer czy wycieczka w ciekawe miejsce. Zacznijmy świętować już od śniadania! Cała rodzina może uczestniczyć w jego przyrządzaniu. Rodzice pokroją składniki, a najmłodsi mogą dekorować potrawy – udana zabawa gwarantowana!

Czytaj więcej: Mikołajkowe śniadanie dla najmłodszych

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia