Rozgrzewające potrawy na jesień
- Wtorek, 23 październik 2018 13:07
Nie tak dawno zawitała do nas jesień, która przyniosła chłodniejszą i deszczową pogodę. To czas, w którym sięgamy po ciepłe swetry, zaprzyjaźniamy się na nowo z parasolem, szalikiem i czapką. Gdy na dworze jest zimno, w domu rozgrzewamy się ciepłym i smacznym posiłkiem. Jak zatem jeść, by ogrzać się od środka?
Podczas gdy latem chętnie jemy lekkie sałatki, chłodniki i świeże owoce, jesienią nasze zapotrzebowanie wyraźnie się zmienia. Mamy ochotę na dania gęste, rozgrzewające i pożywne. Coraz chłodniejsze dni powodują, że musimy dbać o zachowanie ciepła i energii w organizmie, a także zwiększyć swoją odporność przed nadchodzącą zimą. To właśnie jesienią cieszymy się pełnią zapachów, ponieważ w kuchni króluje tymianek, cząber czy imbir. Warto więc poznać przepisy na sycące i rozgrzewające dania!
Rozgrzewające danie jednogarnkowe z kiełbasą
Składniki: 0,5 kg kiełbasy wiejskiej z kurczaka marki Konspol Natura, duża czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, czerwona papryka, żółta papryka, pół łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki zmielonego kuminu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka białej fasoli, puszka krojonych pomidorów, sól, pieprz.
Przygotowanie: Kroimy cebulę w piórka i razem z pokrojonym czosnkiem szklimy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Stopniowo dodajemy pokrojoną w kostki kiełbasę wiejską z kurczaka marki Konspol Natura. Kroimy paprykę i dodajemy do reszty. Przyprawiamy i dokładamy koncentrat pomidorowy, fasolkę i pomidory. Gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pachnący garnuszek
Składniki: 0,7 kg ziemniaków, 2 cebule, 0,5 kg kiełbasek śląskich marki Konspol, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, puszka pomidorów krojonych, ciemny sos sojowy, 3 łyżki musztardy stołowej, mielona słodka papryka, sól, pieprz do smaku, natka pietruszki, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Do garnka z oliwą z oliwek wrzucamy pokrojone w kawałki kiełbaski śląskie, posiekane w piórka cebule, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę mielonej słodkiej papryki i smażymy pod przykryciem przez około 5 minut. Dodajemy do garnka 3 łyżki musztardy, 50 ml ciemnego sosu sojowego, garść natki pietruszki i około 250 ml wody. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem. Gotujemy około 5 minut, by smaki się połączyły. Na koniec dodajemy ugotowane osobno ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.