8 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania
- Piątek, 09 listopad 2018 09:50
Do spożywania śniadań warto zachęcić także naszych najmłodszych domowników! Dzieci prowadzą aktywny tryb życia, spędzają w szkole wiele godzin, gdzie codziennie przyswajają spore ilości wiedzy. Pełnowartościowe śniadanie zapewni im odpowiednią porcję energii do działania!
Dzień Zdrowego Śniadania to dobry moment, by przypomnieć jak ważną rolę w naszej diecie pełni ten posiłek. Od niego zależy nasze samopoczucie i energia, z jaką rozpoczniemy dzień. Wspólne, rodzinne śniadanie powinno stać się naszym dobrym nawykiem. Do jedzenia śniadań warto zachęcić dzieci, które o poranku bywają marudne i zazwyczaj niechętnie siadają do stołu. Jak to zrobić? Dzieci uczą się przez naśladowanie, dlatego istotną rolę odgrywa tu wpływ modelowania, czyli obserwowania dorosłych przez dziecko. Wspólne śniadanie z opiekunem, oparte na tym samym jadłospisie jest ważne, ponieważ w ten sposób pokazujemy, że wszyscy odżywiamy się podobnie. Nie zapominajmy także, że rodzinne śniadanie to również znakomita okazja do tego, by celebrować wspólnie spędzany czas i budować więzi rodzinne – podkreśla psychodietetyk Anna Paluch.
Jak sprawić, by poranki z dziećmi obyły się BEZ nudy i BEZ marudzenia? Warto sięgnąć po płatki zbożowe od Lubelli, które są nie tylko pyszne, ale także pełne wartościowych składników. Łączą one w sobie wysokiej jakości składniki – bo Lubella czerpie ze zboża wszystko co najlepsze! Płatki tej marki są pozbawione oleju palmowego i syropu glukozowego, natomiast zawierają pełne ziarno będące znakomitym źródłem cennego dla naszego organizmu błonnika. Stanowią również bogactwo witaminy B1 i wartościowych minerałów tylko z natury, takich jak np.: mangan, fosfor, cynk czy żelazo. Dzięki temu, sięgając po płatki śniadaniowe od Lubelli, możemy mieć pewność, że to doskonała propozycja na wartościowe śniadanie dla całej rodziny!
Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami
Składniki:
naleśniki: 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 2 jajka, łyżka oleju rzepakowego.
masa do zapiekania: pół szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki płynnego miodu
dodatkowo: szklanka płatków zbożowych Lubella Choco Muszelki, 8 łyżek kremowego twarożku, pół łyżeczki masła do natłuszczenia formy, granat
Składniki na naleśniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem. Zwinąć i pokroić w plastry. Powstałe roladki ułożyć w niewielkim, lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przestrzeń między naleśnikami wypełnić płatkami zbożowymi Lubella Choco Muszelki. Mleko roztrzepać z jajkami oraz miodem. Zalać naleśniki. Piec około 25 minut w 180 st. C. Podawać ciepłe, posypane pestkami granatu.