Zapraszamy na konferencję
17 listopada br. w Hotelu Silver, przy ul. Kopernika 97 w Białymstoku o godz. 17.00 odbędzie się konferencja „Ogród Zmysłów i Namiętności”.
Wydarzenie jest pomysłem Events Wellness Club - nieformalnej społeczności tworzącej comiesięczne spotkania, będące miejscem wymiany rad, wsparcia i edukacji. Współtwórcą konferencji jest Stowarzyszenie Honorowych Dawców Krwi oddział Dobry Pomysł w Białymstoku, na rzecz którego impreza jest organizowana.
Misją Stowarzyszenia jest organizowanie i wspieranie działań służących krwiodawstwu poprzez gromadzenie środków i darów rzeczowych oraz propagowanie idei honorowego krwiodawstwa. Realizuje ono też projekty skierowane na rzecz pomocy dzieci oraz osób starszych oraz popularyzuje wiedzę dotyczącą ochrony zdrowia.
Kiedy jesień puka do drzwi
Jesień to nie tylko czas zmian w przyrodzie ale też w naszym samopoczuciu. Spada nasza odporność, dopada przeziębienie, męczy katar i kaszel. Jak sobie radzić? Otóż niebagatelną rolę w budowaniu odporności, zarówno dzieci jak i dorosłych, odgrywa jakość codziennego pożywienia.
Niedobór lub nadmiar określonych składników pokarmowych ma trwałe oddziaływanie na długofalowe wzmacnianie odporności. A układ odpornościowy stanowi integralną część naszego organizmu i jego działanie uzależnione jest od działania układów nerwowego i hormonalnego. Dlatego na jego osłabienie wpływ ma zarówno stres, przemęczenie jak i niewystarczająca ilość snu. W trakcie snu wzrasta liczba limfocytów w organizmie.
A cóż to jest odporność? Jest to zespół mechanizmów mających zdolność odróżniania obcych cząsteczek, zwanych antygenami, od swoich, i wywoływania odpowiedzi immunologicznej, mającej na celu zniszczenie antygenów. Dzięki odpowiedzi immunologicznej organizm zwalcza wirusy, bakterie, pasożyty, komórki nowotworowe. Układ odpornościowy nie znajduje się w jednym miejscu w naszym organizmie. Jego komórki można znaleźć m.in. w grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych oraz szpiku kostnym. Głównymi „wykonawcami” funkcji układu odpornościowego są limfocyty T i B. Pierwsze odpowiedzialne są za produkcję tzw. cytokin, które niszczą komórki zakażone wirusami, czy bakteriami. Ponadto aktywują też inne komórki do niszczenia patogenów. Natomiast limfocyty B „odpowiadają” za produkcję przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom.
Utracone chromosomy
Wady serca, charakterystyczne rysy twarzy, rozszczep podniebienia, niepełnosprawność intelektualna, częste infekcje. To tylko niektóre objawy, jakie mogą towarzyszyć zespołowi wad rozwojowych, spowodowanych wystąpieniem specyficznego zaburzenia genetycznego. Mowa o Zespole Delecji 22q11 nazywanym także Zespołem DiGeorge'a.
Zespół DiGeorge'a to jedna z trudniejszych do zdiagnozowania chorób na świecie, gdyż daje bardzo zróżnicowane i zmienne w nasileniu objawy. Zdarza się raz na około 4 tys. żywych urodzeń, co czyni ją drugą co do częstości - po zespole Downa - przyczyną niepełnosprawności intelektualnej wśród dzieci.
- Choroba DiGeorge'a to zespół wad rozwojowych spowodowanych wystąpieniem specyficznego zaburzenia genetycznego, tzw. mikrodelecji (utraty) regionu 22q11.2, co prowadzi do poważnych komplikacji zdrowotnych - mówi Mariusz Piotrowicz, prezes Stowarzyszenia 22q11 Polska, a prywatnie tata Olgi cierpiącej na Zespół DiGeorge'a.
Światowy dzień makaronu
Ma setki form, kolorów i rodzajów oraz jest bazą wielu dań – tych popularnych na całym świecie, jak i lokalnych, w których łączy się z regionalnymi przysmakami. Znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć i pochodzenie – na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Inspiruje zarówno domowych smakoszy, jak i mistrzów kuchni. Makaron, bo o nim mowa, ma nawet swoje święto – 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Jak się go przyrządza? Pokazali nam to kucharze z 5 różnych krajów, którzy stworzyli pyszne dania inspirowane regionalnymi przysmakami swojego kraju i znakomitym, polskim makaronem. Każdy z nas może je z łatwością przyrządzić w swojej domowej kuchni!
Z okazji Światowego Dnia Makaronu, pięciu kucharzy z różnych stron świata – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski przygotowało dania z makaronem Lubella inspirowane typowymi dla danej kuchni składnikami. Mistrzowie kuchni opowiadają też o tym, jak najczęściej jada się makaron w ich krajach.
Kuchnia tajska jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich, w której dużą rolę odgrywają owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. Tajowie mają swoje niepowtarzalne, aromatyczne przyprawy i sposoby przyrządzania dań, dzięki którym zyskali amatorów swojej kuchni w wielu krajach, w tym również w Polsce. W swoich przepisach chętnie sięgają po makaron. Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. Z kolei w Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju.
Jedz zgodnie z porami roku
78% badanych mam deklaruje, że dostosowuje sposób odżywiania do pory roku. O czym nie można zapomnieć planując jesienną dietę?
Zmiana pory roku oznacza także zmiany na naszych talerzach. Jesienią chętniej sięgamy po potrawy rozgrzewające, za to mniej jemy świeżych warzyw i owoców, których dostępność się zmniejsza. Jednak musimy pamiętać, że organizm każdego dnia potrzebuje odpowiedniej dawki pochodzących z nich witamin i składników mineralnych. To one chronią nasze zdrowie, zarówno teraz, w okresie obniżonej odporności, jak też w dłuższej perspektywie – przed chorobami dietozależnymi. Ekspert radzi, jak dostarczyć sobie codzienną porcję pochodzących z warzyw i owoców składników odżywczych w sezonie zmniejszonej dostępności świeżych produktów.
Jak żyć szybko i być eko
Obecnie modne jest bycie eko. Jednocześnie współczesne tempo życia powoduje, że chętnie sięgamy po szybkie i wygodne rozwiązania. Wydaje się, to być trudne, a jednak istnieje wiele prostych sposobów, które możemy zastosować w praktyce, nawet podczas wyborów dokonywanych przy sklepowej półce, np. sięgając po produkt w kartonowym opakowaniu. Karton zapewnia nam wygodę, przy jednoczesnej trosce o środowisko naturalne. Wystarczy wybrać opakowanie kartonowe produkowane odpowiedzialnie, które jest na miarę naszych potrzeb, a następnie w domu zadbać o jego właściwą utylizację. W ten prosty sposób wszyscy – od producenta po konsumenta – wspólnie przyczyniamy się do dbania o środowisko.
Po pierwsze – zwróćmy uwagę na oznakowanie FSC®
Jeśli na opakowaniu kartonowym zauważymy symbol FSC®, oznacza to, że powstało ono z drewna certyfikowanego, pochodzącego z lasów zarządzanych odpowiedzialnie. W takich lasach m. in. chroniona jest flora i fauna, a pozyskiwanie zasobów leśnych, nie przekracza poziomu, po którym ich odnowienie byłoby niemożliwe.
Pijemy coraz więcej soków
Konsumpcja soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN, Polacy wypili w ubiegłym roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość pojemności 217 basenów olimpijskich.
Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia soków wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej. O tym, jakie zmiany zaszły w świadomości polskich konsumentów i dlaczego mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, kerownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
W minionym roku w prawie całej Unii Europejskiej odnotowano spadek spożycia 100% soków owocowych o 1,6%. Mimo to w Polsce spożycie tych produktów w 2016 roku wzrosło o blisko 40 milionów litrów w stosunku do 2015 roku (7,9%). Według danych GUS , konsumpcja 100% soków w Polsce w 2015 r. wobec roku wcześniejszego wzrosła o 6,8% (tj. do 11,28 litra/osobę), a w 2016 r. w porównaniu do roku poprzedniego zwiększyła się o 6,4% (do 12,0 litrów/osobę). Oznacza to systematyczny i realny wzrost spożycia soków na osobę. W 2016 roku przeciętny Polak wypił prawie litr soku w ciągu miesiąca, co daje tylko niewiele ponad 33 ml soku dziennie i o dwa mililitry więcej niż rok wcześniej. To nadal sporo mniej niż zalecane przez ekspertów 250 ml dziennie.
Samodzielne decyzje
Dokonywanie wyborów to bardzo ważna - niezbędna w dorosłym życiu – umiejętność. Ważne jest kształtowanie jej od najmłodszych lat. Większa ilość wolnego czasu w wakacje, to doskonały moment na jej naukę. Dzięki niej dziecko zyskuje świadomość faktu, że każda decyzja i wybór niosą za sobą określone konsekwencje oraz ma szansę wyrosnąć na niezależnego, samodzielnie myślącego dorosłego. Warto skorzystać z podpowiedzi eksperta i pomóc najmłodszym w trudnej sztuce wyboru.
Dobrze jest pozwalać dziecku samodzielnie decydować w drobnych sprawach, które dla niego są ważne. To doskonałe ćwiczenie, by nauczyło się podejmować wybory zgodne ze swoją naturą.
– Droga do dziecięcej samodzielności bywa dla rodziców wyzwaniem, ponieważ mają oni różną gotowość do pozostawiania dzieciom przestrzeni także, jeśli chodzi o podejmowanie własnych decyzji. Jednak warto pamiętać, że dzieci chcą i potrzebują doświadczać niezależności, która jest dla nich źródłem ważnych informacji – mają okazję dowiedzieć się, co potrafią, w czym są dobre, czego się nauczyły. To wzmacnia ich pewność siebie. Kiedy widzą, że ich zdanie się liczy i jest brane pod uwagę – czują się traktowane poważnie. Oczywiście należy dostosować możliwość wyboru do wieku dziecka. Kilkulatek doskonale poradzi sobie z wyborem ulubionego śniadania, ale nie możemy mu powierzyć decyzji o wyborze przedszkola. Z kolei nastolatek może już uczestniczyć w dyskusji nad miejscem wakacyjnego wypoczynku, czyli decyzji, która dotyczy także innych członków rodziny – mówi Anna Słaboń, psycholog, dyplomowany coach i ekspert współpracujący z marką Lubella Mlekołaki.
Mobilne USG
Bezpieczna, bezinwazyjna, bezbolesna – ultrasonografia to jedna z najbardziej cenionych przez lekarzy metod diagnostycznych, która jest bezustannie ulepszana i unowocześniana. Dotychczas dostępne w Polsce aparaty do USG z roku na rok zapewniały coraz lepszą jakość obrazu, jednak by skorzystać z ich dobrodziejstw, pacjent musiał udać się na badanie do szpitalnej pracowni. W tym roku możemy mówić o prawdziwym przełomie – ultranowoczesnym USG łączącym najwyższą jakość obrazu i mobilność – Philips Lumify. Urządzenie jest tam, gdzie jest niezbędne – przy łóżku pacjenta czy na miejscu wypadku. To prawdziwy przełom w procesie diagnostycznym!
O wykorzystaniu fal dźwiękowych i możliwościach, jakie może ono za sobą nieść, zaczęto mówić już w roku 1794, kiedy Lazzaro Spallanzani z Włoch pokazał, jak nietoperze mogą precyzyjnie nawigować w ciemności odbierając echo dźwiękowe o wysokiej częstotliwości. Prawie sto lat później, w roku 1880 dwaj francuscy naukowcy, Pierre Curie i Jacques Curie odkryli efekt pizoelektryczny, który w trakcie I wojny światowej zastosowano w nadajnikach hydrolokacyjnych do wykrywania okrętów podwodnych. Dopiero po II wojnie światowej dr Ian Donald zaproponował wykorzystanie ultrasonografii w medycynie. Szybko okazało się, że jest ona bardzo przydatna w wykrywaniu i rozpoznawaniu schorzeń wielu narządów i tkanek w ciele człowieka.
Czy Polacy czytają etykiety
Etykiety produktów spożywczych swoim wyglądem zwracają uwagę konsumentów oraz pozwalają w ułamku sekundy rozpoznać markę i rodzaj produktu. Poza tymi cechami mają także istotną wartość informacyjną – na każdym opakowaniu widnieje bowiem skład produktu oraz tabela wartości odżywczych. Ale czy Polacy potrafią korzystać z danych, które widnieją na opakowaniach?
Matki świecą przykładem
Polskie mamy, czyli grupa odpowiedzialna za większość decyzji dotyczących zakupów spożywczych rodziny, coraz częściej zwracają uwagę na informacje zawarte w tabeli wartości odżywczej na opakowaniach. Jak wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych przez Inquiry Market Research, 28% polskich matek przegląda informacje z tabeli wartości odżywczych przed każdym zakupem, natomiast aż 51% respondentek deklaruje, że robi to dość często, natomiast tylko 8% nie robi tego wcale. Cieszy, że świadomość Polek w tej kwestii sukcesywnie wzrasta. Matki zdecydowanie częściej korzystają z danych zawartych na etykietach niż statystyczny Polak – zaledwie 21,7% respondentów deklaruje, że sprawdza skład kupowanych produktów. Jakie informacje uchodzą uwadze tych, którzy nie zwracają uwagi na pochodzące z etykiet dane?