Majówka alergika
Długi majowy weekend już tuż-tuż. Dla wielu z nas to okres beztroskiego odpoczynku, najlepiej na łonie natury. Inaczej jednak jest w przypadku alergików – ich weekendowy wypad często może być przekichany i to dosłownie – wszystko za sprawą alergii. Jak alergicy powinni przygotować się do wyjazdu, aby się nim cieszyć w pełni?
Budząca się do życia wiosna, choć wielu sprawia radość, dla większości alergików jest najcięższym okresem w ciągu roku. Ich alergiczne objawy się nasilają, a codziennej pracy i obowiązkom towarzyszą spuchnięte, swędzące i łzawiące oczy, wodnisty katar, uporczywe kichanie, a nawet duszący kaszel. Pod koniec kwietnia i maja w powietrzu unoszą się pyłki m.in. traw, brzozy, topoli czy dębu, na które układ odpornościowy osób uczulonych reaguje w sposób niewłaściwy. Dolegliwości mogą być bardzo uciążliwe i często powodują, że alergicy unikają wychodzenia na świeże powietrze, a nawet wyjazdów. Alergia nie powinna jednak zamykać nas w domu – oto kilka wskazówek, jak się przygotować na majówkę.
Zdrowe grillowanie
Długi weekend majowy to coroczna inauguracja sezonu grillowego. Dania z rusztu będą towarzyszyć nam zarówno podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, jak i w czasie wyjazdów za miasto i odpoczynku na łonie natury. Ale co zrobić, żeby po majówce nie cierpieć z powodu przejedzenia i nadmiaru tłustych, ciężkostrawnych dań? Dietetyk Anna Janiszewska-Janowicz z Grupy Lux Med podpowiada, jak zdrowiej podejść do tegorocznego grillowania.
Istnieje co najmniej kilka sposobów, by potrawy z grilla były zdrowsze i nie obciążały naszego przewodu pokarmowego. Pamiętajmy tylko, by stosować się do poniższych wskazówek, a organizm odwdzięczy się dobrym samopoczuciem.
Przedsezonowe czyszczenie grilla to podstawa
Pierwszą zasadą, jaką koniecznie należy wdrożyć, by nasze grillowanie było zdrowsze, to odpowiednie przygotowanie i wyczyszczenie grilla. Spalony, zaschnięty tłuszcz z poprzednio przygotowywanych potraw może być źródłem substancji kancerogennych, dlatego należy go usunąć zarówno przed pierwszym rozpaleniem rusztu w sezonie, jak i przed każdym kolejnym.
- Zwracajmy także uwagę, aby nie umieszczać potraw bezpośrednio nad ogniem, ponieważ to także powoduje powstawanie szkodliwych dla zdrowia substancji. Dużo lepiej będzie użyć specjalnych tacek lub naczyń. Jednocześnie ważny jest sam czas grillowania – nie przedłużajmy go, ponieważ potrawy staną się suche, ciężkostrawne i stracą swoje wartości odżywcze – tłumaczy Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyk w Grupie Lux Med.
Otwarcie sklepu firmowego Kabo w Białymstoku
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon grillowania. Tradycyjnie na ruszcie królują wtedy przede wszystkim różnego rodzaju mięsiwa. Podpowiadamy gdzie i jakie mięso kupić oraz jak je właściwie przygotować, by zachwycało smakiem.
Jakie mięso na grilla
Grillować można właściwie każdy rodzaj mięsa. Najczęściej jednak na ruszcie lądują: karkówka, żeberka, boczek, szynka, mięso z kurczaka – filety, udka i skrzydełka, a także wyroby gotowe, czyli różnego rodzaju kiełbasy oraz kaszanka. Bardzo popularne są także mięsno-warzywne szaszłyki oraz różnego rodzaju warzywa.
Oczywiście podstawą smacznego grilla jest dobrej jakości mięso i jego przetwory. Po takie warto wybrać się do sklepu firmowego Zakładu Mięsnego Kabo z Choroszczy. W ofercie Kabo znajdziemy zarówno świeże mięso wieprzowe i drobiowe, jak i szeroki wybór garmażeryjnych produktów własnych firmy. Wszystkie charakteryzują się wysoką jakością oraz świeżością.
- Wiosna oficjalnie rozpoczyna sezon grillowy – mówi Wojciech Ciborowski, wiceprezes Zakładu Mięsnego Kabo w Choroszczy. - W naszym sklepie pojawia się wtedy więcej produktów grillowych, zarówno surowych mięs, jak i gotowych – wcześniej zamarynowanych i przyprawionych - karkówka, boczek, skrzydełka oraz różnego rodzaju kiełbaski. Wszystkie produkty dostępne są na bieżąco, podobnie jak cały asortyment wędlin i garmażerki.
Medyczna marihuana wspiera łagodzenie objawów wielu chorób
Konopie są roślinami, które były uprawiane i wykorzystywane przez ludzi od tysięcy lat. Jednak w XX w. rośliny te zaczęły być niesłusznie demonizowane i uważane za niebezpieczną substancję psychoaktywną. Od lat 70. XX w. wiele krajów poszło śladami USA delegalizując konopie.
W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci, wraz z postępem badań naukowych, dowiadujemy się coraz więcej na temat korzystnego, medycznego działania konopi. Badania sugerują, że zawarte w nich kannabinoidy, takie jak THC i CBD, mają wiele właściwości terapeutycznych i mogą pomagać w łagodzeniu objawów wielu chorób. Poniżej niektóre z najważniejszych korzyści:
- Łagodzenie bólu
Medyczna marihuana może wspomóc łagodzenie bólu neuropatycznego, bólu w przebiegu chorób nowotworowych oraz związanego z chorobami przewlekłymi, takimi jak np. choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów. Dzięki swojemu działaniu rozluźniającemu świetnie sprawdzi się w leczeniu przeciążeniowych bólów kręgosłupa.
Czytaj więcej: Medyczna marihuana wspiera łagodzenie objawów wielu chorób
Zawód w CZMiS-ie przyda ci się!
Centrum Zawodów Medycznych i Społecznych – Szkoła Policealna Województwa Podlaskiego w Białymstoku to szkoła z bogatą tradycją, nowoczesnym wyposażeniem i doświadczoną kadrą. Postaw na kształcenie w tej właśnie placówce.
CZMiS kształci w systemie dziennym, stacjonarnym (wieczorowym) oraz zaocznym. W zależności od kierunku nauka trwa:
- 1 rok - Asystentka Stomatologiczna (forma wieczorowa), Technik sterylizacji medycznej (forma zaoczna), Asystent osoby niepełnosprawnej (forma zaoczna), Opiekunka środowiskowa (forma zaoczna).
- 2 lata - Higienistka stomatologiczna (forma wieczorowa), Opiekunka dziecięca (forma zaoczna), Protetyk słuchu (forma wieczorowa), Technik masażysta (forma dzienna i wieczorowa), Technik usług kosmetycznych (forma dzienna i zaoczna), Terapeuta zajęciowy (forma wieczorowa) i Podolog (forma wieczorowa).
- 2,5 roku - Technik dentystyczny (forma dzienna), Technik elektroradiolog i Technik farmaceutyczny (forma dzienna).
Zajęcia w CZMiS prowadzone są przez specjalistów wysokiej klasy, w dobrze wyposażonych i nowoczesnych pracowniach. Szkoła posiada również bibliotekę z bogatym, specjalistycznym księgozbiorem.
W salonie Optyka & Okulistyka w Białymstoku znajdziesz idealne okulary
Nowoczesne technologie, bogata oferta, modernistyczny wystrój wnętrz, przyjazna atmosfera. To główne atuty nowego salonu Optyka & Okulistyka mieszczącego się przy ul. Transportowej 2b w Białymstoku.
- Współczesne możliwości technologiczne daleko przewyższają to, co miały do zaoferowania salony optyczne w XX w. - mówi Daniel Pikuliński, właściciel salonu Optyka & Okulistyka w Białymstoku. – „Dzisiejszymi” okularami jesteśmy w stanie skutecznie korygować nie tylko krótkowzroczność i nadwzroczność, ale także np. presbiopię czy astygmatyzm. Postęp w dziedzinie optyki zaowocował też m.in. wdrożeniem na rynek okularów progresywnych, umożliwiających równoczesną i płynną korektę dali oraz bliży, a zaawansowana komputeryzacja pozwala nam na wykonanie szkieł korekcyjnych z precyzją, która wcześniej była niemożliwa do osiągnięcia.
Salony, pracownie oraz gabinety badań Optyka & Okulistyka, od ponad dwudziestu lat, świadczą usługi optyki okularowej, oferując niezmiennie najwyższą jakość usług. Przez ten czas marka stała się rozpoznawalna i ceniona na rynku.
- Reprezentujemy światowe trendy oraz wymogi w dziedzinie tak precyzyjnej, jaką jest dobór i obróbka szkieł korekcyjnych. Stawiając na nowoczesność i profesjonalizm, na bieżąco modernizujemy naszą aparaturę i wyposażenie oraz podnosimy kwalifikacje naszego personelu – dodaje Daniel Pikuliński.
Czytaj więcej: W salonie Optyka & Okulistyka w Białymstoku znajdziesz idealne okulary
Chrupki dla… seniorów i całej rodziny
Tygrysek doskonale wie, że nikt nie rozpieszcza wnuków tak, jak dziadkowie i dlatego postanowił… rozpieścić właśnie ich! Jako lider w kategorii przekąsek dla dzieci, marka wprowadza na rynek coś zupełnie wyjątkowego – Tygryski Golg. To całkiem nowy rodzaj chrupek dla całej rodziny, który nie tylko idealnie łączy smak z jakością, ale i kolejne pokolenia smakoszy.
Tygryski, najchętniej wybierana marka chrupek kukurydzianych bez glutenu i dodatku cukru, lubi zaskakiwać. Tak jest i tym razem, bo portfolio Tygrysków poszerza się o całkiem nową kategorię produktów, jakiej do tej pory na rynku jeszcze nie było – chrupki dla seniorów, wnucząt i całej rodziny!
Nowe Tygryski powstały z myślą o chwilach, jakie babcie i dziadkowie spędzają razem ze swoimi wnukami. Wspólne oglądanie bajek, czytanie książek, gra w planszówki, słuchanie rodzinnych opowieści – wszystkie takie momenty są nie do przecenienia i warto je celebrować. A do tego przyda się „coś dobrego”, prawda? I tu do gry wkraczają Tygryski Gold – idealne chrupki dla małych i dużych, młodszych i starszych.
Mateusz Gessler & Somat – duet ekspertów w twojej kuchni
Mateusz Gessler to jeden z najlepszych polskich szefów kuchni, właściciel restauracji i prowadzący programy o tematyce kulinarnej. Marka Somat od ponad 50 lat jest zaś synonimem innowacyjnych środków do zmywarek, dając pewność, że naczynia będą perfekcyjnie czyste. A teraz ci dwaj eksperci nawiązują długofalową współpracę – Mateusz pokaże, jak żyć ze smakiem i czerpać przyjemność z gotowania, a Somat udowodni, że z dobrym środkiem do zmywarek kuchenne przygody mogą mieć tylko lśniące strony. Tego duetu nie da się przeoczyć. A brudne naczynia? So what? Somat!
Mateusz Gessler, jak sam o sobie mówi, to fascynat polskiej i francuskiej kuchni, który uwielbia dawać ludziom radość płynącą z jedzenia. Milionom Polaków znany jest jako mistrz kulinarny, restaurator oraz osobowość telewizyjna. Świetnie sprawdza się w roli prowadzącego warsztaty kulinarne i spotkania z pasjonatami gotowania, a spod jego noża wychodzą zarówno nowoczesne wyrafinowane dania, jak i bliskie sercu, tradycyjne potrawy. Jest perfekcjonistą, który lubi otaczać się profesjonalistami. Ze szczególną uwagą wybiera nie tylko współpracowników i składniki potraw do swojego menu, ale i projekty, w jakie się angażuje. Dla niego liczy się tylko najwyższa jakość.
Czytaj więcej: Mateusz Gessler & Somat – duet ekspertów w twojej kuchni
Znamy laureatów III edycji konkursu „Grant na zdrowie”
Laureatami tegorocznego konkursu „Grant na zdrowie” są Stowarzyszenie „Nasz bocian” oraz Fundacja „Różowa skrzyneczka”. Nagrodzone projekty adresują istotne choć często pomijane w dyskusji społecznej problemy związane ze zdrowiem kobiet: zdrowie reprodukcyjne oraz wykluczenie menstruacyjne istniejące w Polsce.
Konkurs „Grant na zdrowie” ma na celu wspieranie działań na rzecz poprawy jakości, komfortu życia i zdrowia kobiet. Jego organizatorami są firma Gedeon Richter Polska oraz Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej.
– Organizacje pacjentów wiedzą najlepiej, jakiej pomocy oczekują ich podopieczni. Organizując konkurs „Grant na zdrowie” możemy być bliżej pacjentek, wesprzeć je w codziennym życiu i zmaganiach na drodze do zdrowia – mówi Aneta Grzegorzewska, dyrektor Pionu Korporacyjnego i Relacji Zewnętrznych Gedeon Richter Polska.
– Inicjatywy takie jak konkurs „Grant na zdrowie” są szczególnie cenne dla niewielkich organizacji pozarządowych. Dzięki środkom z grantu mogą wdrażać projekty, które mają szanse realnie poprawić sytuację pacjentów – dodaje Igor Grzesiak, wiceprezes Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej.
Czytaj więcej: Znamy laureatów III edycji konkursu „Grant na zdrowie”
Centrum Medyczne TMS Diagnostyka zaprasza na badania
Marzena Bęcłowicz: Wraz z początkiem bieżącego roku działalność rozpoczęło Centrum Medyczne prowadzone przez firmę TMS Diagnostyka, zlokalizowane przy ul. Choroszczańskiej 31 w Białymstoku. Opowie o nim prof. dr hab. Eugeniusz Tarasów, dyrektor medyczny placówki.
Czytaj więcej: Centrum Medyczne TMS Diagnostyka zaprasza na badania
Eugeniusz Tarasów: Centrum wyposażone jest w dwa aparaty tomografii komputerowej (TK) i aparat rezonansu magnetycznego (MR). Tomografy są najnowocześniejszymi urządzeniami w regionie (m.in. 320-rzędowy tomograf Aquilion One) i umożliwiają wykonywanie pełnego zakresu badań diagnostycznych, w tym wyspecjalizowanych badań serca, naczyń wieńcowych oraz naczyń obwodowych. Rezonans magnetyczny o natężeniu pola 1.5T ma też możliwość wykonywania pełnego zakresu badań obrazowych – z neuroradiologii, ortopedii, diagnostyki jamy brzusznej i miednicy. Aparat dysponuje też opcją kardio. Centrum Medyczne TMS Diagnostyka, jako jedyny ośrodek na Podlasiu wykonuje badania kardiologiczne MR. Poza tym, w marcu, chcemy uruchomić drugi rezonans magnetyczny, również o natężeniu pola 1.5T. Będzie to najnowocześniejszy aparat firmy Canon – model Fortian, wyposażony w tzw. sztuczną inteligencję (AICE – Advanced intelligent Clear-IQ Engine), który pozwala na otrzymanie obrazów o znacznie lepszej jakości niż systemy tradycyjne. Będzie to drugi tego typu aparat w Europie, pierwszy pracuje w centrum Canona w Barcelonie. Jest to światowy hit w diagnostyce MR. Bardzo się cieszę, że będziemy mogli na nim pracować.
MB: Co jeszcze, oprócz doskonałego sprzętu, wyróżnia CM TMS Diagnostyka spośród innych tego typu placówek w Białymstoku?