Profesjonalna podpora na ból gardła juniora
- Czwartek, 19 kwiecień 2018 12:17
Chrypka, czy drapanie w gardle dla mamy kilkulatka to niemal codzienność. Dziecko robi się coraz bardziej marudne, a na leki za wcześnie. Jak złagodzić przykre dolegliwości?
Przyjazny dla dziecka
Taki powinien być preparat, który podamy dziecku. Każda mama dodałaby jeszcze „smaczny”, ponieważ podawanie dziecku gorzkich czy kwaśnych specyfików zwykle kończy się fiaskiem. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest podanie dziecku lizaka. Przez kilka minut, kiedy dziecko delektuje się truskawkowym smakiem, aktywne składniki powlekają śluzówkę gardła, chroniąc i łagodząc podrażnienia. Małego łasucha łatwiej przekonać do lizaka, gdyż budzi pozytywne skojarzenia.
Moc aktywnych składników
Ważnym składnikiem środków na ból gardła i chrypkę jest porost islandzki. To roślina tradycyjnie wykorzystywana w łagodzeniu podrażnień błony śluzowej górnych dróg oddechowych. Jest jak kojący balsam, chroniąc i regenerując błonę śluzową gardła i jamy ustnej. Rozpuszczalne w wodzie polisacharydy, obecne w preparatach z porostem islandzkim, powlekają błonę śluzową gardła, chronią ją przed wysuszeniem i zapobiegają przenikaniu drobnoustrojów. Wyciąg z porostu nawilża podrażnioną błonę śluzową co jest istotne zwłaszcza w dolegliwościach spowodowanych kaszlem i chrypką, suchym powietrzem (centralne ogrzewanie zimą, klimatyzacja), zimnymi płynami, czy szaleństwami na powietrzu przy wilgotnej i wietrznej pogodzie.
Porost islandzki – zastosowanie w terapii górnych dróg oddechowych
Porost islandzki (płucnica islandzka, mech islandzki) rośnie w krajach Północy. Jego lecznicze działanie od tysiącleci znali Eskimosi i ludy Syberii, był na statkach Wikingów. Stosowano go do leczenia kaszlu, kataru i problemów żołądkowych, przyspieszał gojenie się ran.
Porosty są bardzo interesujące. Składają się z dwóch organizmów: grzyba i glonu, które ze sobą współżyją. Grzyb zapewnia glonowi schronienie i dostarcza wodę z solami mineralnymi, a glon przeprowadza proces fotosyntezy w wyniku, której powstają cukry i tłuszcze.
Porosty mają unikalne zdolności do przetrwania skrajnie niskiej temperatury i prowadzenia fotosyntezy w temperaturach znacznie poniżej punktu zamarzania wody. Niektóre gatunki porostów są w stanie wytrzymać bardzo długą ekspozycję na mróz, a nawet przetrwać ochłodzenie do temperatury ciekłego azotu: -196 st.C. Z obniżaniem temperatury, wewnątrz grzyba wzrasta udział niezamarzającej frakcji wody ściśle związanej z żelowatą substancją wyścielającą jego wnętrze. Taki żel tworzą polisacharydy, głównie beta-glukan nazwany licheniną.
Rozpuszczalne w wodzie polisacharydy, obecne w preparatach z porostem islandzkim, powlekają błonę śluzową gardła jak balsam, chronią ją przed wysuszeniem i zapobiegają przenikaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, a także stymulują układ odpornościowy. W porostach są też kwasy porostowe o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych, a także przeciwnowotworowych.
Oba typy biologicznie aktywnych związków: polisacharydy i kwasy porostowe powodują, że porost islandzki to cenny preparat w terapii górnych dróg oddechowych. Ekstrakt z porostu pomaga przywrócić równowagę podrażnionej błonie śluzowej, zwłaszcza w dolegliwościach spowodowanych kaszlem i chrypką, suchym powietrzem (ogrzewanie zimą, latem klimatyzacja), zimnymi płynami, intensywnym wysychaniem śluzówki gardła podczas uprawiania sportów (jazda na rowerze, bieganie). Można go polecać osobom pracującym głosem, jak śpiewacy, lektorzy, nauczyciele, trenerzy, dziennikarze.
Porost islandzki umożliwia szybszą regenerację błony śluzowej, ma działanie kojące, ale nie tylko. Ma też działanie lecznicze: antyseptyczne i przeciwzapalne, jest skuteczny w infekcjach, przy zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
prof. dr hab. Iwona Wawer