Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 05:43

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Pozytywne mikroorganizmy

zdrkielekWzmacniają układ odpornościowy, optymalizują trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych. Bakterie probiotyczne - bo o nich mowa - stanowią integralną cześć naszego przewodu pokarmowego.
W organizmie człowieka znajduje się dziesięć razy więcej bakterii probiotycznych niż komórek. Sprzyjają one funkcjonowaniu układu odpornościowego, pokarmowego oraz poprawiają wygląd naszej skóry. Wśród wielu korzyści regularnego stosowania bakterii probiotycznych wymienić należy też to, iż:
- produkują witaminę B12, związki kwasu masłowego oraz witaminę K2,
- redukują populację patogennych bakterii, drożdży i pasożytów,
- uczestniczą w syntezie enzymów niszczących szkodliwe bakterie,
- stymulują sekrecję ciał odpornościowych: immunoglobulin IgA oraz limfocytów T.
W przeszłości ludzie mieli większą styczność z probiotykami, spożywając żywność prosto z ogródka, produkując domowymi sposobami żywność fermentowaną czy konserwując warzywa i owoce przed zepsuciem. Niestety wraz z rozwojem technik chłodniczych oraz doskonaleniem wydajności produkcji rolniczej czy też moczeniem żywności w chlorze, nasza flora ubożeje, a żywność zawiera niebezpieczne antybiotyki niszczące pozytywne mikroorganizmy.
Niedobór bakterii probiotycznych związany jest z problemami trawienia, chorobami skóry, przerostem grzyba Candida, chorobami autoimmunologicznymi, częstymi przeziębieniami oraz grypą. Natomiast stosując na co dzień bakterie probiotyczne można zauważyć: poprawę odporności, usprawnienie procesów trawienia, przypływ energii wynikający z dobrego poziomu witaminy B12, lepszy zapach z jamy ustnej wynikający z redukcji drożdży Candida, zdrowszy wygląd skóry (redukcja stanów zapalnych takich jak egzema czy łuszczyca), mniejszą zachorowalność na przeziębienia a także redukcję masy ciała.
Aby flora jelitowa funkcjonowała poprawnie proporcje dobrych bakterii do patogennych powinny wynosić 85:15. Jeżeli ta proporcja nie jest zachowana następuje dysbioza jelitowa, gdzie zaczynają dominować różne rodzaje grzybów czy niepożądanych bakterii. Stosując odpowiednią terapię probiotyczną można proporcje te przywrócić do równowagi. Aby zapewnić równowagę flory jelitowej należy też starać się eliminować czynniki niszczące probiotyki, czyli: apteczne antybiotyki, cukier, złej jakości wodę, żywność GMO, stres emocjonalny oraz substancje chemiczne i lekarstwa.
I na koniec jeszcze dwadzieścia korzyści z regularnego stosowania probiotyków, które zostały potwierdzone badaniami naukowymi:
1. Wzmocnienie układu odpornościowego
2. Zapobieganie i leczenie zakażeń dróg moczowych
3. Wzmocnienie układu trawiennego
4. Leczenie IBS - zespołu jelita drażliwego
5. Leczenie i zapobieganie egzemy i łuszczycy
6. Leczenie bakteryjnych zakażeń pokarmowych
7. Zredukowanie zachorowań na grypę i przeziębienia
8. Redukcja nadmiernego używania antybiotyków
9. Leczenie kamieni nerkowych
10. Leczenie i zapobieganie kolek u niemowląt i dzieci
11. Zapobieganie próchnicy oraz chorobie dziąseł
12. Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita i choroby Crohna
13. Zwalczanie antybiotykoodpornych bakterii
14. Leczenie chorób wątroby
15. Leczenie nowotworów
16. Terapia autyzmu
17. Obniżenie cholesterolu
18. Zwalczanie bakterii powodujących wrzody
19. Kuracje przeciwtrądzikowe
20. Redukcja masy ciała
Punkty 7-20 są obecnie w trakcie kolejnych, nowych badań naukowych.
Małgorzata Markowska, właścicielka sklepu Zdrowy Kiełek w Białymstoku
Fot. Zdrowy Kiełek

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Medycyna Pozytywne mikroorganizmy