Gdy odporność niedomaga
- Czwartek, 15 październik 2015 20:29
Kiedy zaczynają się pierwsze jesienne chłody tematem numer jeden stają się infekcje. To czy zdołamy obronić się przed nimi w dużym stopniu zależy od prawidłowo funkcjonującej odporności naszego organizmu.
Kilka chłodniejszych dni wystarczy, by nasz organizm został narażony na potencjalne infekcje. Osoby, które często się przeziębiają powinny zwrócić szczególną uwagę nie tylko na usunięcie dokuczliwych objawów w postaci kataru, kaszlu czy bólu gardła, ale przede wszystkim na naturalne wzmocnienie odporności.
Związki immunostymulujące to w większości substancje pochodzenia roślinnego. Należą do nich m.in. nie wszystkim znany aloes, jeżówka purpurowa czy ziele mniszka lekarskiego. Bardzo dobrze sprawdza się też olej z czarnuszki, który zwiększa odporność na infekcje i aktywuje procesy odnowy organizmu. Z kolei naturalne stymulatory pochodzenia zwierzęcego, to bogate w kwasy omega 3 oleje rybne, np. olej z wątroby rekina oraz produkty pszczelarskie - propolis i mleczko pszczele. Propolis doskonale wspiera układ odpornościowy ze względu na swoje ogromne właściwości lecznicze, tj. bakteriostatyczne, bakteriobójcze, funginastyczne (hamujące wzrost grzybów), przeciwpierwotniakowe (odkażające) i przeciwwirusowe. Dodatkowo propolis wykazuje synergizm (wzmocnione działanie) z witaminą C, co potęguje efekt podnoszenia odporności.
Do codziennej diety warto też wprowadzić herbatki z owoców zawierających duże ilości naturalnej witaminy C. Mogą to być napary z dzikiej róży, rokitnika czy aronii. Warto stosować również naturalne soki z wyżej wymienionych owoców jak też suplementować się acerolą. Acerola, zwana również wiśnią z Barbados, jest rekordzistką pod względem zawartości witaminy C. Może ona zawierać nawet 1.600 mg tej witaminy w 100 g owocu. Dodatkowo zawiera prowitaminę A, ryboflawinę (B2), tiaminę (B1), niacynę (PP), wapń, fosfor, żelazo oraz flawonoidy. Żelazo i flawonoidy hamują rozkład witaminy C i zwiększają jej przyswajalność. Acerola stanowi zatem źródło witaminy C i A o dużej aktywności w naturalnych kompleksach. Dla porównania cytryny i pomarańcze zwykle uważane za najcenniejsze źródło witaminy C zawierają jej zaledwie 50 mg w 100 g.
A co zrobić gdy choroba nas jednak złamie? Otóż gdy już zaistnieje sytuacja, że dopadło nas przeziębienie w dalszym ciągu należy stosować wspomniane produkty wzmacniające, a dodatkowo wprowadzić inne zioła w zależności od potrzeby. I tu mamy naprawdę szerokie pole do popisu. Doskonale sprawdzi się sok z czarnego bzu oraz inne przetwory z tych owoców. Czarny bez działa na organizm nie tylko wzmacniająco, ale również wykrztuśnie, przeciwgorączkowo i napotnie. Podobne właściwości ma także napar z kwiatu lipy. Uodparnia organizm, a dodatkowo ułatwia odksztuszanie.
Warto dodać, iż w okresie jesienno-zimowym równie ważne jest prawidłowe odżywanie. Zalecane jest jadanie ciepłych posiłków z przewagą kasz, warzyw i roślin strączkowych. Potrawy te doprawiajmy ziołami, np. tymiankiem, oregano, kminkiem, kozieradką, kurkumą, imbirem czy cynamonem. Tymianek ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, skutecznie łagodzi infekcje gardła, działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Imbir i cynamon są bogate w substancje przeciwzapalne, ponadto działają rozgrzewająco. Z kolei kozieradka i kurkuma wzmacniają organizm.
I na zakończenie jeszcze garść informacji, które wszyscy znamy, ale nie zawsze stosujemy w praktyce. Pamiętajmy, iż sen i wypoczynek wzmagają odporność. Przemęczony organizm jest zdecydowanie podatniejszy na infekcje. Odporność organizmu obniżają też sytuacje stresowe i życie w ciągłym napięciu. Warto więc codziennie poświęcić trochę czasu na relaks, odprężenie i wyciszenie, a od czasu do czasu wypić aromatyczną herbatkę z melisy. Również aktywność fizyczna podnosi odporność. Najlepiej na świeżym powietrzu. Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Profilaktyka jest skuteczną metodą na cieszenie się zdrowiem oraz zapewnienie sobie dobrej formy na lata.
Elżbieta Skorbiłowicz, właścicielka sklepu zielarsko-medycznego „Esencja Zdrowia”, Białystok
Fot. Marzena Bęcłowicz
Na zdjęciu Elżbieta Skorbiłowicz, właścicielka sklepu zielarsko-medycznego „Esencja Zdrowia” z Białegostoku.