Wszystko co warto wiedzieć o chlorelli
- Czwartek, 09 lipiec 2020 09:25
Chlorella – szmaragdowa konserwa pełna substancji witalnych. Została odkryta dla świata nie dzięki masowej reklamie lecz dlatego, że działa. A jej działanie jest istotą jej istnienia.
Chlorella - jednokomórkowa, słodkowodna alga jest jedną z najprostszych form życia, od których zależą formy wyższe, bardziej kompleksowe i złożone. Jest samodzielna, niezależna i doskonale zaopatrzona do życia. Podobnie jak inne organizmy zdolne do fotosyntezy, stanowi podstawę i fundament całego łańcucha pokarmowego i wyższych form życia.
Zieloną żywność – a chlorella jest tu jednym z przykładów- można postrzegać jako symboliczną bazę żywieniową. I podobnie jak mocne fundamenty są warunkiem udanej i bezpiecznej budowy domu, tak zielona żywność jest warunkiem witalności i bezpieczeństwa naszych jadłospisów. Takie postrzeganie roli zielonej żywności jest ważniejsze niż długie listy wyizolowanych substancji czynnych i ich oderwanych od siebie działań.
Chlorella składa się głównie z jądra i dużych ilości bezpośrednio dostępnego chlorofilu - składnika odżywczego w znacznym stopniu odpowiedzialnego za nasze zdrowie. Z uwagi na zawartość bardzo dużej ilości witamin, minerałów, aminokwasów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, polisacharydów oraz innych pożytecznych związków chemicznych, chlorellę można nazwać produktem kompletnym. Wpływa ona korzystnie na czynności mózgu i wątroby, wspomaga trawienie i wydalanie, pomaga zregenerować nasz organizm, ma działanie detoksykacyjne, chroni przed promieniowaniem, łagodzi stany zapalne, pomaga zdrowo schudnąć, wspiera układ odpornościowy i efektywnie przyspiesza proces leczenia.
Zarówno dokumentacje naukowe jak i materiały o charakterze anegdotycznym wskazują, iż chlorella skutecznie łagodzi objawy wielu chorób nowotworowych, cukrzycy, AIDS, zapalenia trzustki, marskości wątroby, zapalenia wątroby, wrzodów trawiennych, infekcji wirusowych i bakteryjnych, anemii i stwardnienia rozsianego oraz normalizuje poziom cukru we krwi i zwalcza infekcje drożdżakami.
Chlorella zawdzięcza swoją nazwę wysokiej zawartości chlorofilu. Algi te zawierają więcej chlorofilu na gram niż jakakolwiek inna roślina, a chlorofil to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację krwi, oczyszczanie jelit i narządów (np. wątroby) oraz wspomagających proces usuwania z organizmu niepożądanych substancji.
Chlorellę uważa się za pierwszorzędną substancję detoksykującą, skuteczną w usuwaniu alkoholu z wątroby i oczyszczaniu jej tkanki z metali ciężkich, pestycydów, herbicydów oraz plichlorowanych bifenyli.
Chlorella przynosi wymierne korzyści dla zdrowia osób, u których układ odpornościowy został osłabiony w wyniku przewlekłej choroby, chemioterapii czy też u osób niedożywionych. Przyspiesza rozwój układu odpornościowego - a wzmocniony układ odpornościowy zapewnia regenerację całego organizmu.
Chlorella posiada także niezwykłą właściwość, którą nazywano czynnikiem wzrostu chlorelli. Cecha ta oznacza, że po spożyciu jej przez człowieka, chlorella błyskawicznie przyspiesza tempo regeneracji tkanek oraz tempo rozwoju przyjaznej bakterii Lactobacillus w jelitach, wzmacnia układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Powoduje też, że obecne w naszych żołądkach bakterie Lactobacillus mnożą się cztery razy szybciej, a przyjmowana wraz z posiłkami wspomaga trawienie i, co najważniejsze, ułatwia lepszą asymilację substancji odżywczych.
Chlorella pomaga też odbudować uszkodzoną tkankę nerwową i idealnie sprawdza się w leczeniu chorób zwyrodnieniowych mózgu i nerwów. W związku z czym podaje się ją pacjentom cierpiącym na choroby Alzheimera i Parkinsona.
Chlorella stanowi najbogatsze spożywcze źródło RNA (kwas rybonukleinowy), który zapewnia organizmowi materiał do naprawy i produkcji ludzkiego RNA/DNA, a rozpad RNA/DNA w komórkach odpowiedzialny jest za proces starzenia się i choroby zwyrodnieniowe.
Alga ta zawiera enzymy trawienne, takie jak chlorofilaza i pepsyna. Enzymy te pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie, zwłaszcza w odniesieniu do trawienia.
Chlorella obfituje w białko – składa się w ponad 60% z czystego, łatwego do strawienia białka, czyli jest jednym z najbogatszych źródeł protein. Wyprzedza pod tym względem produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wołowina, drób czy ryby.
Bogactwo witamin i minerałów zawarte w chlorelli stanowią: witaminy C i E oraz wszystkie witaminy z grupy B, aminokwasy, kwas foliowy, beta-karoten, lizyna i jod. Jest też bardzo bogata w żelazo, wapń oraz niezbędne kwasy tłuszczowe.
Chlorella jest superżywnością - wysokiej jakości paliwem i luksusowym pożywieniem dla naszych komórek. Ale można ją uważać za organiczne warzywo najwyższej jakości pod warunkiem, że pochodzi z ekologicznych upraw. Pokłady cennych witamin i minerałów dostarcza nam tylko żywność z upraw ekologicznych. Nie zawiera pestycydów i herbicydów, jest zasobna w najbardziej wartościowe składniki odżywcze i budulcowe, a także w energię witalną.
Bożena Kobosko, doradca medycyny naturalnej, właścicielka sklepu ekologicznego Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku
Fot. Magdalena Sadowska