Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 00:04

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Spirulina - źródło kompletnego białka

spizarnia202002Lecznicza moc roślin zielonych znana jest od zamierzchłych czasów. Wiele ludów pierwotnych oraz wszystkie ssaki w czasie choroby odżywiały się wyłącznie nimi.
W ciągu ostatnich 30 lat wzrosła popularność niektórych suplementów z roślin zielonych. Wszystkie łączy jedna cecha – zawartość chlorofilu, który sprawia, że mają one zieloną barwę. Ogromne pokłady tego cudownego barwnika zawiera spirulina – mikroalga, roślina wodna.
Spirulina należy do pierwotnej grupy jednokomórkowych, niebieskozielonych alg. W różnych zbiornikach wodnych naszej planety istnieje co najmniej jej 35 odmian. Te słodkowodne, mikroskopijne algi, są jedną z najprostszych form życia, w związku z czym stanowią element rozmaitych łańcuchów pokarmowych.
Spirulina zawiera nadzwyczajne ilości składników odżywczych, w tym wspomniany chlorofil, witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, niezbędne kwasy tłuszczowe, polisacharydy oraz szerokie spektrum przeciwutleniaczy. Jest najbogatszym, spośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych, źródłem białka, beta-karotenu oraz kwasów nukleinowych (RNA i DNA). Zawiera osiemnaście aminokwasów, w tym wszystkie osiem aminokwasów niezbędnych. Stanowi też obfite i naturalne źródło witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12, soli i fitoskładników. Składa się w ok. 70% z białka, co znaczy, że zawiera najwięcej kompletnego białka spośród wszystkich pokarmów. Białko to pomaga nie tylko w procesie tworzenia mięśni, ale także zwiększa naszą wytrzymałość, równoważy poziom cukru we krwi, normalizuje procesy zachodzące w mózgu, wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne, przyspiesza rekonwalescencję, wzmacnia kości. W przeciwieństwie do produktów zwierzęcych, spirulina jest czystym źródłem kompletnego białka, które jest lepiej przyswajalne niż białko zwierzęce. Każdy gram spiruliny jest czterokrotnie łatwiej przyswajalny niż gram białka pochodzącego z wołowiny.
Spirulina jest także bogata w przeciwutleniacze:
- beta-karoten i inne karotenoidy - naturalne, rozpuszczalne w tłuszczu przeciwutleniacze, które wydłużają życie i wspierają układ odpornościowy;
- chlorofil - doskonałą substancję wspomagającą produkcję i oczyszczanie krwi;
- zeaksantynę - przeciwutleniacz poprawiający wzrok;
- dysmutazę ponadtlenkową - uważaną za jeden z najważniejszych dla zdrowia enzymów metabolicznych i przeciwulteniaczy;
- fikocyjaninę - pigment pomagający w tworzeniu komórek macierzystych, hamujący rozwój raka, wzmacniający odporność i nadający spirulinie jej niepowtarzalny niebieski odcień.
Spirulina jest drugim co do zawartości źródłem kwasu gamma-linolenowego GLA (najbogatsze naturalne źródła GLA jest w mleku matki), niezbędnego kwasu tłuszczowego o działaniu przeciwzapalnym, potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Kwas ten hamuje powstawanie prostaglandyn o działaniu prozapalnym i metabolitów kwasu arachidonowego. Spirulina jest też doskonałym typem superżywności, pomagającym w zwalczaniu zapalnych objawów artretyzmu. Dzięki obecności GLA może być też kluczowym składnikiem odpowiedzialnym za zaobserwowane działanie antyalergiczne.
Spirulina zawiera też biodostępną formę siarki. Można to wyczuć w jej smaku, który przypomina nieco ugotowane na twardo jajko. Siarka przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego oraz poprawy kondycję skóry, czynność wątroby i trzustki oraz przyspiesza gojenie się ran. Pomaga też w oczyszczaniu tkanek z toksyn.
Spirulina jest produktem w naturalny sposób „schładzającym” i „mokrym”. Oznacza to, że jeśli dana osoba cechuje się gorącym i suchym metabolizmem, spirulina będzie idealnym wyborem, ponieważ zbilansuje ona tendencje do przegrzewania lub odwodnienia organizmu.
Spirulina dostępna jest w postaci ciemnozielonego proszku z alg, bądź tabletek z niebieskawym odcieniem. Kupując ją należy wybierać wyłącznie produkt certyfikowany, gdyż tylko taki będzie pozbawiony pestycydów i herbicydów, które są używane w konwencjonalnych hodowlach alg.
Organiczna superżywność to żywność naturalna - a co za tym idzie - pełna składników bomba odżywcza. Rozpoczęcie spożywania superżywności, superziół czy organicznych produktów pochodzenia roślinnego, a także inteligentne wykorzystanie ich potencjału - to gwarancja utrzymania dobrego stanu zdrowia przez długie lata naszego życia.
Bożena Kobosko, doradca medycyny naturalnej, właścicielka sklepu ekologicznego Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Medycyna Spirulina - źródło kompletnego białka