Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 01:36

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Daje wszystko, co niezbędne do życia

spiżarnia0819Kokosy to jedne z najcudowniejszych darów natury na naszej planecie. Niezależnie od tego, gdzie jesteśmy, co zrobiliśmy i jak bardzo zaniedbaliśmy nasze ciało, świeży miąższ kokosowy, woda kokosowa, śmietanka kokosowa czy olej kokosowy mogą uratować nam życie. Nie bez przyczyny uznawane są jako superżywność.
Kokos to naturalny filtr wody, który filtruje ją w swojej skorupie w tempie litr/9 miesięcy. By dostać się do wnętrza kokosa, woda przechodzi przez olbrzymie ilości włókien, które ją oczyszczają, zanim trafi do sterylnej części orzecha. Ta właśnie przezroczysta woda kokosowa jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów.
Świeża woda kokosowa z młodych owoców ma niemal identyczny skład jak ludzkie osocze krwi (jest sterylna, nie wytwarza ciepła, nie niszczy czerwonych krwinek), co sprawia, że jest ona uniwersalnym dawcą i jest tolerowana przez organizm ludzki. Podczas bitew na Pacyfiku w trakcie II wojny światowej, w nagłych przypadkach, obie strony konfliktu wykorzystywały ją do transfuzji pobierając bezpośrednio z kokosa.
Woda kokosowa ma też wiele innych, cennych właściwości. Jest doskonałym źródłem substancji odżywczych dla niemowląt, świetnym sposobem na nawodnienie organizmu, źródłem organicznych związków chemicznych pobudzających rozwój (kokos idealnie zwiększa przyrost tkanki mięśniowej i rozwój fizyczny u dzieci), substancją schładzającą organizm (stanowi doskonały napój w okresie gorącego lata czy też w trakcie intensywnego treningu), środkiem pomocnym przy miejscowym zastosowaniu w zapobieganiu wysypkom i łagodzeniu ich, skutecznym środkiem w walce z infekcjami i chorobami zakaźnymi ponieważ zawiera organiczny sód i albuminy, doskonałym środkiem wzmacniającym i nawadniającym dla osób w każdym wieku. Ponadto eliminuje toksyny z organizmu oraz rozbija kamienie nerkowe, działa też jako naturalny środek moczopędny (co jest cenną właściwością dla osób z chorobami nerek), oczyszcza drogi moczowe a także kanały pęcherza moczowego. Ma także wpływ na hormon tarczycy, a regularne jej picie dodaje energii na poziomie komórkowym.
Kokosy są najzdrowsze we wczesnym stadium rozwoju. Zawierają wtedy w sobie miękką masę złożoną głównie z czystych tłuszczów nasyconych, które charakteryzują się niezwykłą zdolnością regenerowania tkanek uszkodzonych przez procesy oksydacyjne, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają produkcję mleka u kobiet karmiących i produkcję męskiego nasienia.
Produkty kokosowe, takie jak miąższ ze świeżych młodych kokosów, śmietanka kokosowa czy olej kokosowy, cechują się następującymi właściwościami:
- poprawiają trawienie i wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i aminokwasów,
- wzmacniają układ odpornościowy, ponieważ mają w swoim składzie zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, charakteryzujące się właściwościami antywirusowymi, przeciwgrzybicznymi i przeciwbakteryjnymi,
- poprawiają wykorzystanie cukru we krwi i łagodzą objawy hipoglikemii,
- poprawiają absorpcję odpowiednich jonów wapnia i magnezu.
- w ponad 90% składają się z surowego tłuszczu nasyconego (rzadkiego i istotnego budulca każdej komórki w ludzkim ciele), który postać średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCFA (kwasy te wspierają układ odpornościowy, tarczycę, układ nerwowy oraz przynoszą korzyści skórze i zapewniają szybki dopływ energii),
- zawierają silne przeciwutleniacze w postaci surowych nasyconych tłuszczów i olejów (olej kokosowy posiada największą spośród wszystkich roślin ilość kwasu laurynowego - znajdującego się również w mleku matki - czyli substancji o działaniu antywirusowym,
- pomagają regulować i wspierać produkcję hormonów,
- dzięki obecności średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych przyspieszają czynność tarczycy, umożliwiając organizmowi zrzucenie zbędnych kilogramów, usunięcie nagromadzonych toksyn, a także wydalenie toksycznych kwasów tłuszczowych trans,
- zawierają niewielkie ilości cholesterolu i dzięki temu wspierają układ sercowo-naczyniowy,
- wspomagają wątrobę w produkowaniu zdrowego cholesterolu.
- kokos i produkty z kokosa są uznawane za pożyteczne pożywienie podczas ciąży, rekonwalescencji poporodowej oraz w okresie karmienia piersią.
- olej kokosowy ceniony jest w kosmetyce, stanowiąc świetną emulsję do suchej, szorstkiej i pomarszczonej skóry (odwraca proces niszczący tkanki, wprowadzając witaminy, minerały i inne odżywcze substancje bezpośrednio do tkanek),
- olej kokosowy zabija zarazki i jest pomocny w przywróceniu jamie ustnej odpowiedniego pH.
Aby działanie tego cudownego orzecha było skuteczne, najważniejsze jest źródło jego pochodzenia. Pokłady cennych witamin i minerałów dostarczać nam będą produkty z upraw ekologicznych. Nie zawierają one syntetycznych środków konserwujących dodawanych do produkcji, pestycydów i herbicydów stosowanych do uprawy. Żywność taka jest zasobna w najbardziej wartościowe składniki odżywcze i budulcowe, a także w energię witalną. Można ją traktować jako prawdziwą, wartościową, niezbędną do życia.
Bożena Kobosko, doradca medycyny naturalnej, właścicielka Zdrowej Spiżarni – sklepu ekologicznego w Białymstoku

Fot. Magdalena Sadowska

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Medycyna Daje wszystko, co niezbędne do życia