Zielono mi
- Poniedziałek, 08 październik 2018 19:24
Leczniczą moc roślin zielonych znano od zamierzchłych czasów. Wiele ludów pierwotnych - jak też wszystkie ssaki oprócz współczesnego Homo sapiens - w czasie choroby odżywiało się wyłącznie trawami i roślinami zielonymi.
W ciągu ostatnich 30 lat wzrosła popularność niektórych suplementów z roślin zielonych. Wszystkie łączy jedna cecha: zawartość chlorofilu – barwnika, który sprawia, że rośliny mają zieloną barwę. W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy. Chlorofil absorbuje światło i przekształca je w energię. Stanowi więc jakby magazyn mocy słonecznej, cudownie oczyszczającej nasz organizm.
Chlorofil ma bardzo zbliżoną budowę molekularną do hemoglobiny, bywa też nazywany „krwią roślin”. Różni się od niej jedynie tym, że ma w swej budowie jeden atom magnezu, podczas gdy hemoglobina zawiera atom żelaza.
Obecność produktów zielonych w posiłkach ożywia je i odświeża. Intuicja wzrokowa jest nieomylna, ponieważ zieleń bezpośrednio odnosi się do podstawowych właściwości chlorofilu. Należą do nich zdolność oczyszczania, gaszenia stanów zapalnych i odmładzania.
Wśród oczyszczających właściwości chlorofilu należy wymienić: powstrzymywanie rozrostu bakterii w ranach oraz beztlenowych drożdży i grzybów w układzie pokarmowym; pomoc w oczyszczaniu wątroby; oczyszczanie i leczenie ran; usuwanie pozostałości po lekach i przeciwdziałanie wszelkim toksynom (chlorofil dezaktywuje wiele karcynogenów, czyli substancji powodujących raka); neutralizowanie pierwiastków ciężkich w organizmie, a szczególnie kadmu; leczenie próchnicy zębów i infekcji dziąseł; usuwanie nieprzyjemnego oddechu i przykrego zapachu ciała.
Ponadto chlorofil przeciwdziała takim stanom zapalnym, jak: ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, wszelkie stany zapalne skóry, zapalenie stawów, zapalenie trzustki.
Jeżeli chodzi o cechę odnawiającą, to przede wszystkim: buduje krew, odnawia tkanki, przeciwdziała promieniowaniu, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, poprawia funkcjonowanie wątroby, aktywizuje enzymy w kierunku wytwarzania witamin E, A i K. Ponadto chlorofil pomaga w leczeniu anemii, obniża wysokie ciśnienie krwi, wzmacnia jelita, niszczy bakterie w ranach, usprawnia pracę tarczycy, zapewnia lepsze wykorzystanie białka, łagodzi objawy astmy, poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących, poprawia naturalny drenaż nosa, zmniejsza nerwowość i działa jak łagodny środek moczopędny.
Najlepszymi źródłami chlorofilu są m.in.: lucerna, młode trawy jęczmienia i pszenicy (czyli przekiełkowane, dwunastodniowe uprawy tych roślin), zielone części brokułów, kalafiorów, rzepy, kalarepy, rzodkiewek, nać pietruszki i selera, jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej oraz pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski, pokrzywa babka i inne zielone zioła.
Zielone liście pomagają w utrzymaniu optymalnego poziomu wapnia w organizmie, co ma doniosłe znaczenie w leczeniu wielu chorób. Jak wykazały badania, systematyczne spożywanie, w niewielkich ilościach, chronią przed nowotworami. Można je podawać w różnej postaci: na surowo jako dodatek do sałatek, soków, zup i innych potraw, blanszowane w zupie, gotowane na parze i duszone.
Czysty, wyekstrahowany chlorofil jest dostępny w Zdrowej Spiżarni i może być stosowany w wymienionych wyżej zewnętrznych i wewnętrznych dolegliwościach. Jednak, aby osiągnąć maksymalną korzyść z zażywania preparatów chlorofilowych, zaleca się jednoczesne spożywanie różnorodnych roślin zielonych - traw i alg, takich jak spirulina, chlorella czy sinica, zawierających bardzo dużą ilość chlorofilu; gdyż każda z nich posiada własne, dodatkowe właściwości.
Tego rodzaju żywność jest cenna, ponieważ neutralizuje skutki niepełnowartościowej diety, braku ćwiczeń i pełnego napięć stylu życia. Zatem, by uzyskać pełny efekt terapeutyczny, trzeba zmienić nieprawidłową dietę, a ze stylu życia wyeliminować złe nawyki.
Najważniejsze jest źródło pochodzenia zielonej żywności. Pokłady cennych witamin i minerałów dostarcza nam tylko żywność z upraw ekologicznych, która nie zawiera pestycydów i herbicydów. Jest zasobna w wartościowe składniki odżywcze i budulcowe, a także w energię witalną. Jej szeroki wybór, zioła oraz wysokiej jakości suplementy diety oferuje sklep ekologiczny Zdrowa Spiżarnia, mieszczący się przy ul. Świętojańskiej 8 w Białymstoku.
Bożena Kobosko, doradca medycyny naturalnej, właścicielka sklepu ekologicznego Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku, Fot. Magdalena Sadowska