Zdrowy Białystok

Wtorek, 23 04 17:24

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 23 04 2024

Twoja porcja zdrowia

antyBrak słońca, ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw, zanieczyszczenia powietrza. To elementy, które niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces jego oczyszczenia. Jak? Dietą bogatą w owoce, warzywa i soki.
- Zimą nasz organizm narażony jest na zwiększoną liczbę wolnych rodników, które negatywnie wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie. Wprawdzie posiadamy pewne mechanizmy obronne, ale jeżeli wolnych rodników jest w nadmiarze, nasz organizm nie jest w stanie uruchomić sprawnie działających mechanizmów antyoksydacyjnych. Pojawia się wówczas stres oksydacyjny, który sprzyja rozwojowi różnych chorób, np.: nowotworów, chorób układu nerwowego, zaburzenia odporności, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca - tłumaczy dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Sposobem na neutralizację wolnych rodników są antyoksydanty, zwane także przeciwutleniaczami. Są to związki chemiczne, które mogą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do najważniejszych antyoksydantów zalicza się witaminy: A, C, E, beta-karoten, selen oraz flawonoidy. W jakich produktach można je znaleźć?
- Warzywa, owoce, a także przetwory z nich pochodzące, mogą dostarczać nam wielu antyoksydantów. Jedząc paprykę, pomidory, brokuły, kapustę, natkę pietruszki, owoce cytrusowe, czarne porzeczki, truskawki czy aronię dostarczymy do naszego organizmu witaminę C. Dobrym sposobem na jej uzupełnienie jest też szklanka soku pomarańczowego. Czerwona papryka i natka pietruszki zawierają także witaminę E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Beta-karotenu dostarczają czerwone i pomarańczowe warzywa oraz owoce (marchew, papryka, dynia, mango, morele). Witaminę A można dostarczyć pijąc np. sok z marchwi - podkreśla profesor Katarzyna Stoś.
Warto także wspomnieć o flawonoidach, które występują w tzw. produktach kolorowych - aronii, czarnej porzeczce, pomidorach, brokułach a także w sokach z nich otrzymanych oraz w mętnym soku jabłkowym.
W walce z wolnymi rodnikami i skutkami ich negatywnego działania w organizmie największym sprzymierzeńcem jest prawidłowa, bogata w warzywa, owoce i soki dieta. Dlatego należy zwracać szczególną uwagę na prawidłowe nawyki żywieniowe takie jak właściwa porcja tych produktów każdego dnia.
MB, Fot. KUPS

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Twoja porcja zdrowia