Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 12:02

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Udane święta z Krakusem

Krakus pierogi1Wkrótce czekają nas przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Zanim zasiądziemy przy suto zastawionym stole, musimy spędzić sporo czasu na ucieraniu ciast, krojeniu warzyw czy lepieniu pierogów. W tym gorącym okresie liczy się każda minuta. Jednocześnie zależy nam, by wszystko smakowało doskonale. Dlatego warto sięgnąć po najnowszą propozycję marki Krakus – koncentrat grzybowej.
To sprytny sposób na znakomitą grzybową zupę lub sos. Jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, co zapewnia doskonały smak potrawy, a jego a płynna forma – wygodę i szybkość przygotowania posiłków.
Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Ich atmosfera jest niepowtarzalna. Tworzą ją nie tylko prezenty pod choinką, ale także rodzinne spotkania oraz zapach i smak pysznych potraw, z których wiele pojawia się na stole tylko w tych wyjątkowych dniach. Barszcz, makowiec czy karp są obowiązkowe. Ale nie tylko. Święta nie mogą się obejść także bez potraw z grzybami. Pracowicie lepimy więc uszka i przygotowujemy łazanki z kapustą i grzybami, a na stole obok barszczu często staje także grzybowa zupa.
Ze względu na liczbę potraw, a zwykle także oczekiwanych gości, przedświąteczne przygotowania bywają pracochłonne i długotrwałe. Dlatego warto sięgać po sprytne rozwiązania, które usprawnią naszą pracę w kuchni. Nie możemy jednak zapomnieć o jakości! Sięgajmy zatem po produkty, które nie tylko uproszczą gotowanie, ale też zapewnią doskonały smak  świątecznych potraw.
Sprytny sposób na grzybowe dania Wszyscy, którzy chcą ułatwić sobie przygotowania do świąt – oszczędzić czas i rozsądnie zaplanować budżet, a jednocześnie cenią tradycyjne smaki powinni sięgnąć po wyjątkową nowość od Krakusa – koncentrat grzybowej. To skoncentrowana baza z dodatkiem suszonych grzybów i przecierów warzywnych. Nie zawiera konserwantów ani innych sztucznych dodatków, co gwarantuje potrawom prawdziwie grzybowy smak i aromat. Jednocześnie innowacyjna, płynna forma sprawia, że z jego pomocą szybko i łatwo stworzymy znakomitą zupę grzybową lub aksamitny sos do dania głównego – wystarczy wlać koncentrat do garnka, dodać wodę i inne dodatki, np. łazanki, makaron, groszek ptysiowy i trochę śmietany.


Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Składniki: 2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus, 1,5 litra bulionu warzywnego, średnia szalotka, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, 150 ml śmietany do zup, 2 średnie bulwy topinamburu, 3 łyżki oleju, świeży tymianek, czerwony pieprz.
Wykonanie: Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki. Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.


Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Składniki
Ciasto: 350 g mąki pszennej, jajko, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju.
Farsz: 200 g kaszy gryczanej, mała czerwona cebula, łyżka oleju, pęczek natki pietruszki, pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej, sól, pieprz.
Sos grzybowy: Koncentrat Grzybowej Krakus, mała cebula, łyżka oleju, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, duża łyżka śmietany 18%.
Wykonanie: Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Udane święta z Krakusem