Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 12:06

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Wyciśnij pomidora

Lowicz kociolek warzywny3Bardzo lubimy dania na bazie pomidorów – za smak, za to że pasują do wielu okazji i za to, że przywołują miłe wspomnienia. Dlatego chcielibyśmy się nimi cieszyć przez cały rok, wyciskając z pomidora to, co najlepsze. Teraz to możliwe! Dzięki koncentratowi Łowicz 30% w wyjątkowo nowatorskim opakowaniu – saszetce.
To propozycja, jakiej jeszcze nie było. Saszetka jest lekka, wygodna w przechowywaniu i w użyciu. Po jej otwarciu natychmiast zagości w naszej kuchni aromat lata i beztroski, a my łatwo wyciśniemy cenną zawartość – aż do ostatniej kropli. Nic się nie zmarnuje! Koncentrat, podobnie, jak inne produkty marki Łowicz – pomidory w puszce i przecier w kartoniku – ma wysoką zawartość potasu oraz jest bez dodatku soli.

Pomidorowa zupa „jak u mamy”, aromatyczny sos do makaronu na romantyczną kolację we dwoje, pożywne leczo na co dzień, szybki dip albo salsa do przekąsek, gdy wpadają goście… Pomidorowe dania towarzyszą nam w kuchni często i przy wielu okazjach. Przywołują  ciepłe wspomnienia z dzieciństwa – np. wakacji u babci czy rodzinnych obiadów, jak też z ostatnich, szalonych imprez ze znajomymi. Aromat i smak pomidorów kojarzą się także z letnią zabawą i beztroską. No i kto z nas nie grał chociaż raz w pomidora?
Doskonałym sposobem, by łatwo i szybko przygotować swoje ulubione potrawy i ponownie przywołać przyjemne chwile jest sięgnięcie po produkty pomidorowe – dostarczają niemal nieograniczonych możliwości kulinarnych i dzięki nim możemy smakować radość przez cały rok na okrągło!
Dla wszystkich, którzy kochają smak pomidorów, chcą się nim cieszyć jak najczęściej i wyciskać z nich to, co najlepsze aż do ostatniej kropli, marka Łowicz – znana z wysokiej jakości wyrobów, w których przez cały rok możemy odnaleźć smaki ulubionych owoców i warzyw – ma wyjątkowo innowacyjną propozycję: koncentrat 30% w nowym opakowaniu – saszetce. To nowatorskie, unikalne na rynku rozwiązanie posiada wiele praktycznych zalet: saszetka jest lekka, nie stłucze się, łatwo się otwiera. Dzięki specjalnie uformowanej podstawie oraz otworze w górnej części opakowania, można ją wygodnie przechowywać w pozycji pionowej, a także powiesić. No i przede wszystkim pozwala wycisnąć swoją smakowitą, aromatyczną pomidorową zawartość do samego końca. Nic się nie zmarnuje!
Niewątpliwym atutem wszystkich produktów pomidorowych od Łowicza – zarówno koncentratu, jak też pomidorów w puszce oraz przecieru w kartonie jest fakt, że są bez dodatku soli, mają za to wysoką zawartość cennego minerału – potasu. Nie zawierają żadnych substancji konserwujących. Dzięki temu jeszcze lepiej zachowują smak świeżych pomidorów. Warto zatem mieć zawsze pod ręką produkty pomidorowe Łowicz. To doskonałe rozwiązanie, gdy mamy mało czasu, a dużą chęć na pyszny, pomidorowy przysmak, lub gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Wystarczy wtedy sięgnąć do kuchennej szafki, by szybko i łatwo stworzyć swoje ulubione, pomidorowe dania na każdą okazję: aksamitny sos, zupę krem, salsę albo dip.
Ciekawostki:
Likopen – najsilniejszy w przetworach
Czerwony kolor nadaje pomidorom likopen, w który są bardzo bogate. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – związków pomagających walczyć z wolnymi rodnikami. Nie jesteśmy go w stanie sami wytworzyć, dlatego niezbędne jest jego dostarczanie w pożywieniu – na przykład jedząc pomidory i produkty z nich wytworzone. Co ciekawe, likopen jest zdecydowanie lepiej przyswajany z produktów pasteryzowanych, czyli poddanych obróbce termicznej. Uzyskuje wtedy wyższą aktywność niż ten z surowych pomidorów.
Lowicz kurczak4Potas – dla zdrowego ciała i sprawnego umysłu
Od prawidłowego poziomu potasu w naszym organizmie zależą dwa bardzo ważne układy: nerwowy i mięśniowy, w tym praca serca ponieważ reguluje on m. in. ciśnienie krwi. Pomaga także w dotlenieniu mózgu, co m. in. polepsza koncentrację. Jego kolejną ważną funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej naszego ciała. Ma to szczególnie duże znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wraz z potem tracimy więcej tego wartościowego minerału. Potasu należy sobie dostarczać z pożywieniem każdego dnia, a jego bogatym źródłem są m. in. pomidory oraz powstałe z nich przetwory.

Kurczak cacciatore

Składniki: puszka pomidorów krojonych Łowicz, kg dowolnych części kurczaka, cebula, 3-4 ząbki czosnku, 2 małe papryki (czerwona i żółta), ok. 3-5 łyżek oliwy/oleju do smażenia, 250 ml białego wina wytrawnego lub bulionu, szczypta suszonych płatków chili (lub 2-3 papryczki peperoncino), kilka gałązek świeżego tymianku (lub ok. ¼ łyżeczki suszonego), sól, pieprz (ilość do smaku), garść czarnych oliwek, kilka gałązek natki pietruszki.
Wykonanie: Cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Kawałki kurczaka natrzyj solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoto z wszystkich stron. Podsmażone mięso przełóż na półmisek. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na małym płomieniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek, chili, tymianek  i kawałki papryki – smaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej białym winem, doprowadź do wrzenia. Na warzywach ponownie ułóż kawałki kurczaka, wymieszaj pomidory krojone z puszki oraz oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym płomieniu ok. 20 minut, aż sos zredukuje się mniej więcej do połowy. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Patelnię z kurczakiem wstaw do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przełóż najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Piecz jeszcze ok. 30-40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W połowie czasu, przewróć kawałki mięsa na drugą stronę. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.

Kociołek warzywny

Składniki: saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30%, 400 g makaronu penne, 2 papryki czerwone, duża papryka żółta, 2 marchewki, pół selera, 2 średnie cukinie, 450 g zielonej fasolki szparagowej, 250 g pieczarek, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5-6 ziaren pieprzu, łyżka słodkiej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki chili, łyżka suszonej bazylii, płaska łyżka majeranku, sól do smaku, olej do smażenia, 600 ml gorącej wody, natka pietruszki do oprószenia na talerzach.
Wykonanie: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut. W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania. Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Wyciśnij pomidora