Dzień zdrowego śniadania
- Wtorek, 07 listopad 2017 12:26
8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni ono w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe. To także doskonały moment, by nie czekając na noworoczne postanowienia zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe – zaczynając każdy dzień od pełnowartościowego posiłku.
Pomijanie porannego posiłku to jeden z częstszych błędów żywieniowych. Tłumaczymy go brakiem czasu albo tym, że rano zwyczajnie nie jesteśmy głodni. Takie postępowanie niesie jednak ze sobą konsekwencje: odczuwamy spadek energii, mniejszą zdolność koncentracji, a z upływem godzin pojawia się wilczy apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom. Organizm pozbawiony zostaje też ważnej porcji witamin i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Potraktujmy zatem Dzień Zdrowego Śniadania jako doskonały pretekst do tego, by zacząć wprowadzać w nasze życie prawidłowe nawyki żywieniowe. Dobrze skomponowany poranny posiłek spowoduje, że także w dalszej części dnia łatwiej nam będzie przestrzegać odpowiedniej, pełnowartościowej diety. Pamiętajmy też, że to nie tylko dobry start dla organizmu. Matki – w badaniu przeprowadzonym na zlecenie marki Lubella – zadeklarowały, że wspólnie jedzone śniadanie to chwila na to, by ze sobą porozmawiać (64%) i przy okazji dowiedzieć się, co zamierzają pozostali domownicy, a to według 22% badanych ułatwia zaplanowanie także własnych aktywności. Zatem – od zdrowego śniadania już tylko krok zarówno do miłego dnia, jak i zdrowego trybu życia.
Energia ze zbóż
Śniadanie, podobnie jak cały jadłospis, powinno być urozmaicone, by dostarczać jak najwięcej różnorodnych składników odżywczych z różnych grup produktów spożywczych. Bardzo ważne są bez wątpienia warzywa i owoce, będące najbogatszym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Nie możemy też zapominać o nabiale, chudym mięsie czy zdrowych, głównie roślinnych tłuszczach. Jednak o poranku szczególne znaczenie mają produkty zbożowe. To one dostarczają cennej energii, której nasz organizm potrzebuje do rozbudzenia po nocnym spowolnieniu, co pozwala nam sprawnie funkcjonować przez kolejne godziny, bez ataków nagłego głodu. Dzięki temu łatwiej wytrwać w postanowieniach dotyczących utrzymania prawidłowego sposobu odżywiania. Oprócz tego, naturalne produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste – zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz ważne minerały. Żadne zdrowe śniadanie nie może się bez nich obejść.
Pełnowartościowe śniadanie – to proste
Rano cenimy każdą minutę. Aby nie rezygnować ze śniadania, a jednocześnie zadbać, by znalazły się w nim wartościowe produkty, dobrze sięgnąć po płatki zbożowe, na przykład kukurydziane, które stanowią świetną bazę do wielu pysznych, pełnowartościowych posiłków. Wystarczy, że zalejemy je mlekiem lub jogurtem i dołożymy ulubione dodatki: świeże lub suszone owoce, orzechy, syrop klonowy. W ten prosty sposób powstanie pożywne danie, w którym znajdą się różnorodne produkty, dostarczając nam witamin i składników mineralnych. Natomiast zboża zadbają dodatkowo o odpowiednią porcję energii.
Proste i szybkie przepisy z płatkami Lubella Corn Flakes
Codzienne świętowanie zdrowego śniadania ułatwią pyszne propozycje dań z płatkami zbożowymi Lubella Corn Flakes. Dzięki wartościowym składnikom oraz starannemu wypiekowi płatki mają wyjątkowy, złocisty lub intensywnie kakaowy kolor i są super chrupiące. Wszystkie stanowią doskonały, naturalny wybór na dzień dobry! Oto 2 smaczne propozycje: pachnąca cynamonem, na ciepło oraz warzywna, np. na drugie śniadanie. Wystarczą 3 proste kroki, by cieszyć się pysznym posiłkiem. Smacznego!
Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella Corn Flakes
Składniki: 4 jabłka, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki suszonej żurawiny, łyżka posiekanych orzechów włoskich, łyżka brązowego cukru, płaska łyżka mąki pszennej, pół łyżeczki cynamonu.
Kruszonka: garść płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 70 g zimnego masła.
Wykonanie: Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodaj suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i wymieszaj dokładnie. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodaj pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozetrzyj palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodaj płatki Lubella Corn Flakes i wymieszaj delikatnie, aby nie połamać płatków. W naczyniach żaroodpornych umieść przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełnij kruszonką do pełna. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 25 minut. Podawaj na ciepło.
Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi
Składniki: 1,5 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno, 6 jaj, 100g żółtego sera w kawałku, 10g kukurydzy konserwowej, łyżka szczypiorku, czerwona papryka, plaster pora, pomidor, szczypta soli i pieprzu, łyżka masła.
Wykonanie: Jajka wybijamy i „rozkłócamy”, czyli mieszamy, np. widelcem lub trzepaczką. Dodajemy do nich żółty ser (wcześniej starty na dużych oczkach), kukurydzę oraz posiekaną paprykę, pora oraz szczypiorek. Następnie, dodajemy szklankę płatków Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy masę jajeczną. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.