Kulinarna podróż przez Polskę
- Wtorek, 24 październik 2017 13:06
25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo? Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Na przykład nad morzem znakomicie smakować będzie z rybą, w górach z tradycyjnym oscypkiem, a na Lubelszczyźnie z grzybami i dziczyzną. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski.
25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1.000. Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków.
Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki... Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawet…z czekoladą. Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.
Każdy region Polski ma swoje ulubione smaki, które często kształtowały się przez stulecia, w wyniku styku różnych kultur i kulinarnych przyzwyczajeń. Podróżując po kraju chętnie próbujemy regionalnych specjałów. Nad morzem czy na Mazurach ze smakiem zjadamy rybę, w górach rozkoszujemy się tradycyjnym oscypkiem, a podczas wizyty na Śląsku kosztujemy różnych rodzajów mięs. Nic nie stoi na przeszkodzie, by także w domowej kuchni przygotować nasze ulubione potrawy, łącząc lokalne przysmaki z wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się wszyscy smakosze z całej Polski.
Makaron inspiruje – także mistrzów kuchni. Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie.
- To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach – zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami – podkreśla Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Z okazji Światowego Dnia Makaronu ekspert kulinarny marki Lubella przygotował dla mieszkańców różnych regionów kraju propozycje makaronowych dań z pysznymi, lokalnymi dodatkami. Zapraszamy wszystkich smakoszy w kulinarną podróż po Polsce.
Przysmak nadmorski: Makaron Lubella Spaghetti z dorszem, liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami
Składniki: Makaron Lubella Spaghetti, 500 g fileta z dorsza , dwa ząbki czosnku, cytryna, natka pietruszki, 800 g pomidorów krojonych Łowicz, 20 ml octu jabłkowego, olej rzepakowy, 30 g masła, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki. Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste. Podawaj posypane natką pietruszki.
Przysmak lubelski: Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonym
Składniki: Makaron Lubella Pióra, comber jeleni lub sarni 500g, suszone borowiki 50g, cebula, tymianek 1/2 pęczka, wędzone śliwki 100g, Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz 1/2 słoiczka, czerwone wino 100 ml, masło 40g, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby suszone zalej odrobiną wrzącej wody. Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj śliwki wędzone i tymianek, a następnie podlej winem i zagotuj przez ok. 2 minuty, by alkohol odparował. Dodaj suszone grzyby razem z płynem i Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz. Comber pokrój na kotleciki ok. 2 cm grubości (każdy z 1 kostką). Dopraw i obsmaż na maśle po ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były w środku lekko krwiste. Wymieszaj makaron z sosem grzybowo-śliwkowym i podawaj z kotlecikami udekorowanymi tymiankiem.
Przysmak z gór: Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem
Składniki: Makaron Lubella Uszka, oscypek 200g, kurki oczyszczone 400g, cebula mała 2 sztuki, koperek 1 pęczek, śmietana 30% 200ml, masło 30g, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania. Kurki przesmaż na maśle, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Podlej śmietaną i zagotuj. Do sosu dołóż ugotowany makaron. Wymieszaj dobrze. Dodaj sól i pieprz. Dodaj koperek, nałóż na talerze i posyp oscypkiem pokrojonym w cienkie plasterki.
Przysmak podlaski: Zapiekanka z makaronem Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki z kapustą i serem korycińskim
Składniki: Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, wędzony boczek 150g, ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g, liście kapusty włoskiej 300g, cebula, czosnek, mleko 300ml, masło 1 łyżka, mąka Lubella 1 łyżka, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry. Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.
Przysmak śląski: Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem
Składniki: Makaron Lubella Pióra, łopatka jagnięca, zrolowana 800g, marchewka, topinambur 350g, cebula, czosnek 10 ząbków, jarmuż 1 pęczek, rozmaryn 5 gałązek, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut. Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki. Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny.
Przysmak mazurski: Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym
Składniki: Makaron Lubella Spaghetti, węgorz wędzony (lub pstrąg) 2 sztuki, seler naciowy, cebula dymka 1 pęczek, koperek 1 pęczek, śmietana 36% 300ml, białe wino 1/3 szklanki, bułka tarta, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia. Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą.