Szybki posiłek do pracy
- Wtorek, 03 październik 2017 12:28
Sezon urlopowy dobiegł końca, a co za tym idzie, wracamy do naszych obowiązków i napiętego grafiku zajęć. W codziennym pośpiechu dobrze jest jednak znaleźć chwilę na to, by o siebie zadbać. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na swoją dietę, która stanowi podstawę dobrego samopoczucia.
Liczne zadania powodują, że nie zawsze mamy czas i siły, by samodzielnie przyrządzić pełnowartościowy posiłek, który możemy zabrać ze sobą do biura. Właśnie dlatego potrawy, po jakie sięgamy w pracy często nie są przykładem zbilansowanej diety.
Posiłki spożywane w pracy nie muszą jednak składać się z kalorycznych przekąsek podjadanych w pośpiechu pomiędzy kolejnymi spotkaniami. Istnieje sprytny sposób na stworzenie pożywnych dań, które idealnie nadają się do zabrania do biura. Nie trzeba w tym celu spędzać w kuchni wielu cennych chwil. Jak to możliwe?
Wystarczy sięgnąć po koncentrat bulionu drobiowego Krakus, by przygotować lekkie i proste w wykonaniu potrawy. Jest to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które chcą zadbać o prawidłową dietę, lecz nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków.
Koncentrat bulionu drobiowego Krakus świetnie sprawdzi się jako baza do pożywnej zupy krem lub może posłużyć do przygotowania warzywnej sałatki z dodatkiem ryżu czy wybranego wariantu kaszy. Ten innowacyjny produkt, o wyjątkowej recepturze nie zawiera zagęstników, glutaminianu sodu ani innych sztucznych dodatków. Dzięki temu możemy cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem pysznego bulionu. Ponadto jego płynna forma zapewnia wygodę i szybkość przygotowania ulubionego posiłku.
Wystarczy zatem tylko wlać do garnka koncentrat bulionu drobiowego Krakus, dodać wodę, i ulubione dodatki, by stworzyć smaczną i pełnowartościową potrawę, zyskując jednocześnie cenny czas, który możemy przeznaczyć na relaks po pracy.
W ofercie marki Krakus dostępny jest również Koncentrat bulionu warzywnego. Podobnie jak Koncentrat bulionu drobiowego nie zawiera sztucznych dodatków i ma płynną formę.
Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiącą szynką szwarcwaldzką
Składniki: koncentrat bulionu drobiowego Krakus, woda - 500 ml, kuskus – szklanka, mini mozzarella - 10 szt., grillowana brzoskwinia - 4 szt., szynka szwarcwaldzka - 4 plastry, pestki dyni - 3 łyżki.
Dressing: olej rzepakowy - 2 łyżki, sok z cytryny - 2 łyżki, miód - łyżka, mięta - 1 łyżka
Wykonanie: W rondelku zagotuj koncentrat bulionu drobiowego Krakus z wodą. Do miski wsyp kuskus, zalej gorącym bulionem, zakryj (talerzykiem/przykrywką/folią), odstaw na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudź. W międzyczasie na suchej patelni podpraż drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką oraz zgrilluj brzoskwinię pokrojoną na ćwiartki (około 2 minuty z każdej strony). Przygotuj dressing z oleju, soku z cytryny, miodu oraz posiekanej mięty. Wszystkie składniki - kuskus, mozzarellę, szynkę, brzoskwinię, dressing- wymieszaj ze sobą, a wierzch posyp pestkami dyni.
Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu
Skladniki: koncentrat bulionu drobiowego Krakus, średni por, liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu), brokuł, 3 ziemniaki, 1,2 l wody, 2 łyżki oliwy, łyżka masła, sól, pieprz, 4 duże liście jarmużu, szczypta soli, łyżka oliwy, śmietana 18% lub gęsty jogurt, groszek ptysiowy.
Wykonanie: Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody. W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie. Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut. Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu.