Zdrowy Białystok

Czwartek, 16 05 21:00

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 16 05 2024

Pomidory - przebój w kuchni

Lowicz pomidory caleLubimy spędzać czas z rodziną i znajomymi. Jeśli jest ciepło, to chętnie organizujemy spotkania w ogrodach lub na tarasach i balkonach. Jednak ewentualny deszcz nie powinien nas zniechęcać. W domu zabawa też może być doskonała! Zwłaszcza, jeśli dobrze zaplanujemy zarówno przeboje, jakie płynąć będą z głośników, jak i te, które znajdą się na naszych talerzach. Hitem, który niezmiennie cieszy się uznaniem Polaków są dania z udziałem pomidorów. Dlatego przygotowując rodzinny obiad albo przyjęcie dla znajomych warto sięgnąć po produkty pomidorowe od Łowicza w ich nowej odsłonie – nie zawierają dodatku soli, są za to źródłem zawartego w pomidorach potasu. Dzięki nim łatwo i szybko przygotujemy nasz przysmak, zapewniając mu jednocześnie pyszny smak letnich, dojrzałych pomidorów, za którym tak bardzo już tęsknimy.
Miła rozmowa, dobra zabawa i wiele okazji do śmiechu – oto, dlaczego tak lubimy spotkania z rodziną i znajomymi przy wspólnym stole. Te codzienne, w gronie najbliższych oraz te większe – przyjęcia czy imprezy z przyjaciółmi. Staramy się zadbać o miłą atmosferę, dobrą muzykę, ładnie nakryty stół i ciekawe menu. Chcemy przygotować dania, które dla bliskich nam osób będą niezapomnianym przebojem – szybkiego, rodzinnego obiadu, towarzyskiego spotkania czy romantycznej kolacji we dwoje.


O tej porze roku coraz chętniej sięgamy zwłaszcza po przepisy oparte na bazie owoców i warzyw, które stają się głównym składnikiem wielu potraw. Chętnie dodajemy je do sałatek, ale też grillujemy, pieczemy, robimy z nich sosy i szukamy różnych zastosowań, aby zaspokoić kulinarne upodobania naszych bliskich i gości. Dobrym pomysłem są wszelkie dania z udziałem pomidorów, które Polacy bardzo lubią. Mimo, że znane, wciąż są kulinarnym hitem, ponieważ oferują naprawdę wiele możliwości. Powstają z nich aksamitne zupy-kremy oraz będące podstawą dań głównych, pełne świeżych ziół sosy, a także idealne do przekąsek dipy czy salsa. Niestety natura nie zapewnia nam smaku dojrzałych, letnich pomidorów przez cały rok. A im bliżej lata, tym bardziej za nim tęsknimy. W dodatku, gdy czeka na nas miłe towarzystwo albo wiosenne aktywności na świeżym powietrzu, nikt nie ma ochoty spędzać zbyt wielu chwil w kuchni.
Szybko, łatwo i pysznie tak, że ŁOOO!
Dlatego właśnie miłośnicy pomidorowych przysmaków na pewno chętnie sięgną po produkty od Łowicza. To doskonałe rozwiązanie zarówno do przygotowania szybkiego, codziennego dania dla całej rodziny, jak i wzbogacenia menu ogrodowego grilla lub eleganckiego przyjęcia. Dla naszej wygody pomidory w puszce zostały pozbawione skórki i szypułek, a te z przecieru dodatkowo przetarte na aksamitną masę. Dzięki temu staną się świetną podstawą wielu przebojowych potraw. Zwłaszcza, że zapewnią im jednocześnie przepyszny smak dojrzałych w słońcu pomidorów. Produkty Łowicz nie zawierają żadnych substancji konserwujących, a w swojej nowej odsłonie nie mają też dodatku soli. Są za to źródłem obecnego w pomidorach cennego pierwiastka – potasu.
Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po puszkę pomidorów od Łowicza, dodać do nich garść ziół, szczyptę przypraw i już mamy pyszną, domową salsę, która nada wyrazisty smak imprezowym przekąskom, np. pieczonym warzywom czy własnoręcznie przyrządzonym nachosom. Z kolei aksamitny, pomidorowy przecier od Łowicza to idealna baza sosu do ciekawego dania głównego – szakszuki, która dzięki niemu jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania. Podawana może być wprost z postawionej na stole patelni. Na pewno stanie się hitem niejednego przyjęcia, jak i smacznego menu dla całej rodziny.
Dania z dojrzałymi w słońcu pomidorami od Łowicza zapraszają już teraz lato na nasze stoły. My, zyskamy dzięki nim czas na jeszcze więcej miłych chwil z rodziną i przyjaciółmi, a one staną się przebojem naszego stołu takim, że ŁOOO!
Źródło potasu, bez dodatku soli. Tak smaczne, że ŁOOO!
Produkty marki Łowicz doskonale sprawdzą się, gdy szybko i łatwo chcemy przygotować pyszne pomidorowe przysmaki. Np. zupę lub aksamitny sos do rodzinnego dania albo salsę czy dip na przyjęcie ze znajomymi. Nie zawierają dodatku soli, ani żadnych substancji konserwujących. Są za to źródłem cennego, obecnego w pomidorach pierwiastka – potasu.

Lowicz szakszukaSzakszuka z ciecierzycą
Składniki: kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g), 2 łyżki oleju rzepakowego, pół czerwonej cebuli, czerwona papryka, mały por (biała część), ząbek czosnku, 200 g ugotowanej ciecierzycy, spora szczypta wędzonej mielonej papryki, spora szczypta cayenne, szczypta cynamonu, szczypta soli i kolorowego pieprzu, pół łyżeczki lubczyku, 2 liście laurowe, 3 jajka, szczypiorek.
Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Lowicz salsa2Salsa pomidorowa
Kkładniki: puszka pomidorów Łowicz, 1-2 papryczki chili, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii, garść świeżej kolendry, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki oliwy.
Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Domowe nachosy
200 g mąki tortowej Lubella, 200 g mąki kukurydzianej, 300 g wody, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 8 łyżek oleju.
Wykonanie: W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
MB

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Pomidory - przebój w kuchni