Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 07:40

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Lekko, smacznie, kolorowo

Lubella uszkaDłuższe dni, więcej słońca, a w nas coraz więcej energii. Wraz ze zmiana pogody mamy ochotę na zmianę diety. Oczywiście na lżejszą! Doskonałym pomysłem, aby to postanowienie zrealizować, jest wprowadzenie sałatek na nasze talerze. Na słodko lub wytrawnie. Ze świeżymi, sezonowymi warzywami i owocami, z makaronem, a nawet z rybą. Ile pomysłów, tyle możliwości!
Przez kilka zimnych miesięcy musieliśmy szukać dodatkowych źródeł ciepła. Ubieraliśmy się na cebulkę, odkręcaliśmy kaloryfery, a organizm domagał się większej porcji energii. Teraz, gdy powitaliśmy wiosnę, możemy wreszcie cieszyć się lekkością. Zakładamy lżejsze ubrania, wystawiamy twarz do słońca i coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Aktywność co prawda wzmaga apetyt, ale jednocześnie chcemy, by także nasze codzienne menu stało się lżejsze. Dlatego właśnie królową wiosennej diety powinna zostać sałatka.
Tęcza kolorów, tysiące możliwości
W ogrodach i na sklepowych półkach pojawiają się już pierwsze świeże owoce i warzywa. Na naszych talerzach wkrótce zagości tęcza barw i aromatów. Różowo-białe rzodkiewki, zielone szparagi i sałata, pomidory czy ogórki – nie sposób wymienić wszystkiego, co oferuje natura. Warto natomiast z tego korzystać i czerpać jak najdłużej, zanim znów nastaną chłodne dni, a wraz z nimi skończą się sezonowe produkty. Zwłaszcza, że owoce i warzywa dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. Są też źródłem niewyczerpanej inspiracji do tworzenia lekkich, pełnych witamin sałatek.
To proste danie może przybrać wiele niezwykłych lub przeciwnie – zupełnie prostych form. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę, a czasem po prostu od tego, co mamy w lodówce. Pyszną sałatkę można bowiem przyrządzić nawet z minimalnej ilości składników. Wystarczy np. makaron, pomidor, kilka listków świeżej bazylii i odrobina oliwy. Możliwości jest tyle, ile pomysłów w naszych głowach. Do tego wiele rodzajów sosów – z kwaśną cytryną, wyrazistą musztardą, słodkim miodem lub aksamitną oliwą. Albo nawet ze wszystkim razem.
Makaron – jeszcze więcej inspiracji
Dojrzewające w słońcu, świeże owoce i warzywa zapewnią bogactwo kolorów, smaków i aromatów. Świetnym ich uzupełnieniem w wiosennej sałatce będą natomiast makarony, które dostarczą nam dodatkowo porcję energii. To szczególnie ważne, zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej czasu spędzamy aktywnie na dworze, ciesząc się słońcem.
Podobnie jak natura oferuje bogaty wybór świeżych produktów, tak makarony – swoimi kształtami – dają nam dodatkowo tysiące inspiracji do stworzenia wiosennej sałatki. Długie wstążki, eleganckie kokardki, drobne łazanki, wesołe świderki i muszelki – ile kształtów, tyle pomysłów na lekkie dania z ich udziałem. Oprócz łatwości przygotowania, sałatki z makaronem mają także tę zaletę, że sprawdzają się w wielu okolicznościach. Są doskonałe zarówno jako rodzinny posiłek, jak i szybka przekąska. Łatwo je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Świetnie sprawdzą się także jako doskonały dodatek podczas wspólnego grillowania ze znajomymi, których zaskoczyć możemy np. ciekawą propozycją z zakręconych, makaronowych uszek, połączonych z wędzonym pstrągiem i nowalijkami. Z kolei menu wykwintnego przyjęcia czy uroczystości rodzinnej urozmaicą eleganckie łazanki z szynką parmeńską i wiosennymi szparagami.
Sałatki z makaronem to także idealne danie dla dzieci, które często za nim przepadają. Dodając kolorowe, soczyste owoce lub pachnące warzywa do ulubionych makaronów, możemy podać dziecku jego codzienną porcję witamin i dobrej energii, którą z większą chęcią spałaszuje.
Żeby nasze wiosenne sałatki były smaczne i pięknie prezentowały się na talerzach, powinniśmy zadbać o to, by powstały z wysokiej jakości składników. Wybierajmy więc tylko świeże, jędrne i dojrzałe warzywa i owoce. Zwróćmy też szczególną uwagę na pozostałe dodatki, np. rybę czy mięso.  Z kolei w przypadku makaronów warto sięgnąć po te od Lubelli. Powstają z najwyższej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są odpowiednio twarde, a zarazem doskonale sprężyste. Po ugotowaniu, makarony Lubella nie sklejają się i zachowują piękny kolor. Swoim pysznym smakiem świetnie uzupełnią świeżość dojrzałych, sezonowych warzyw i owoców, a tworząc z nimi kolorową mieszankę kształtów zachęcą do skosztowania wiosennych specjałów. Dzięki obecności makaronów Lubella w lekkich sałatkach zyskamy energię i będziemy mogli w pełni cieszyć się urokami wiosny.
I jeszcze dwa pomysły na wiosenne sałatki.

Lubella salatka z pstragaSałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Składniki: makaron Lubella Uszka, filet z wędzonego pstrąga (bez ości) 4 sztuki, rzodkiewki 1 pęczek, liście młodego szczawiu 1 pęczek, koperek 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, jajka ugotowane 2 sztuki, musztarda francuska 2 łyżki, miód 2 łyżki, ocet 2 łyżki, olej rzepakowy 100 ml, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz.
W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i oliwę (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj.
Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami.

Lubella salatka szynka parmenska i szparagiSałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską
Składniki: makaron Lubella Łazanki, zielone szparagi 1 pęczek, pomidorki koktajlowe 200g, szynka parmeńska 100g, rukola 100g, oliwa 150ml, sok z cytryny 50ml, musztarda 1 łyżeczka, czosnek 1 ząbek, parmezan 50g. sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.
Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.
W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Lekko, smacznie, kolorowo