Wspólne chwile w kuchni zbliżają
- Czwartek, 06 kwiecień 2017 14:11
We współczesnym, zabieganym świecie coraz mniej czasu spędzamy z najbliższymi. Czekają na nas liczne zajęcia, a w dodatku komputer czy telewizor okazują się często atrakcyjniejsze od rozmowy z rodziną. Tymczasem, żeby być ze sobą naprawdę blisko, potrzebne są chwile, gdy poświęcimy sobie nawzajem naszą uwagę. Doskonałą okazję do tego stanowią wspólne posiłki oraz ich gotowanie całą rodziną. Kiedy przygotowujemy razem obiad, a potem siadamy przy stole, mamy wreszcie możliwość porozmawiać, okazać bliskim zainteresowanie i sami opowiedzieć o ważnych dla nas sprawach.
Każdy moment, gdy ze sobą przebywamy i razem przeżywamy pozytywne emocje jest bezcenny. Brak czasu nie powinien być wymówką, bo bliskość budować można także podczas zwyczajnych, codziennych zajęć. Wcale nie trzeba wyjeżdżać daleko ani nerwowo wertować kalendarza.
Szukając dobrego sposobu na to, by więcej chwil spędzać z rodziną warto pomyśleć o kuchni. Wspólne gotowanie to doskonała okazja do tego, by wreszcie naprawdę ze sobą pobyć, a kuchenne eksperymenty są jak rodzinne podróże – możemy spróbować bogactwa różnych smaków i odkryć ciekawe składniki. Rozwijając kulinarną pasję przekonujemy się przy okazji, co lubią najbliżsi i co sprawia im przyjemność.
Dobrze, aby w tej wyprawie towarzyszyły nam też dzieci. Żeby je zachęcić do wspólnego gotowania, postarajmy się, by były to chwile pełne śmiechu i zabawy. Tworząc radosną, przyjazną atmosferę mamy zdecydowanie większą szansę wygrać z telewizją czy komputerem. Nie jest to więc dobry moment na pytania o zadanie domowe, a raczej o pasje, zainteresowania czy krąg znajomych. Dzięki temu, w przyjemny, naturalny i swobodny sposób budujemy z nimi prawdziwe więzi. Pozwólmy też dziecku brać udział w całym procesie przygotowania posiłków. Od wyszukiwania ciekawych przepisów i składników w sklepie, które będą jak poszukiwanie kulinarnych skarbów, aż do przygotowywania potrawy, kiedy może stać się kapitanem odpowiedzialnym za określone zadanie. Na początek, dobrym pomysłem są np. potrawy z makaronu – często nie tylko szybkie, ale i łatwe do zrobienia. Dzięki temu nasz maluch poczuje się dumny, że niemal samodzielnie przygotował ulubione danie dla całej rodziny. To na pewno sprawi, że częściej sam będzie chciał towarzyszyć nam w kuchni. Zachęcając najmłodszych do wspólnego gotowania angażujemy ich w życie rodzinne, a przy okazji uczymy odpowiedzialności oraz praktycznych rzeczy, które przydadzą się także w przyszłości, np. prawidłowych nawyków żywieniowych.
Rodzinne gotowanie kończy wspólny posiłek. To z kolei dobry moment by w spokojnej atmosferze poruszyć ważniejsze tematy dotyczące całej rodziny, np. zaplanować wakacje. Nie zapomnijmy też umówić się z na kolejną kulinarną przygodę.
Dania z makaronem należą bez wątpienia do jednych z ulubionych pomysłów na rodzinne posiłki. Bogactwo makaronowych kształtów można wymieniać niemal bez końca: muszelki, wstążki, spaghetti, pióra, rurki, świderki… Jest ich tak dużo, że zrealizujemy z nimi na pewno wiele pomysłów i zaspokoimy najróżniejsze kulinarne upodobania. Są doskonałe do przygotowania lekkich sałatek, jak i dań głównych, a nawet deserów. Świetnie smakują w połączeniu z sezonowymi warzywami i owocami. Np. zapiekanka z bakłażanem i świeżą bazylią to dobry pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. Natomiast dodanie do makaronu soczystych, słodkich owoców zachęci niejednego małego niejadka do skosztowania pełnego dobrej energii i witamin deseru.
Oczywiście, oprócz pomysłów na codzienne potrawy, makaron jest też doskonały do stworzenia kulinarnych dzieł na wyjątkowe okazje, np. wykwintnej wielkanocnej zapiekanki z białą kiełbasą, która pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia.
Jednak bez względu na okazję do wspólnego posiłku, wszystkim nam zależy, aby to, co przygotujemy było smaczne i z jak najlepszych składników. Dlatego właśnie, w przypadku dań z makaronu, warto postawić na produkty Lubelli. Powstają bowiem z najwyższej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Jednocześnie specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. Wysoka jakość i duży wybór makaronów Lubella zachęca do szukania inspiracji na kolejne makaronowe pyszności i wspólnego spędzania pełnych radości chwil w kuchni. Lubella dba więc o jakość naszych potraw, a my możemy cieszyć się cennymi momentami z najbliższymi.
Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje dwa pomysły na pyszne zapiekanki z makaronu dla całej rodziny. Pierwsza, która doskonale sprawdzi się w wielkanocnym menu, to zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem. Druga – z bakłażanem, będzie doskonała zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej wyjątkową rodzinną okazję. Zdradza też kulinarne triki: jak sprytnie obrać czosnek i zmienić jego smak na łagodniejszy oraz jak ugotować jajka idealne.
- Żeby czosnek łatwiej się obierał można zgnieść jego główkę, a następnie namoczyć go przez kwadrans w gorącej wodzie. Jeśli natomiast nie przepadamy za wyrazistym smakiem czosnku, możemy sprawić, by był delikatniejszy. Wystarczy go obrać, a następnie gotować w mleku przez 10 minut. Z kolei słodki smak nadamy mu nacinając z góry jego główkę, a następnie skrapiając czosnek oliwą i posypując solą. Potem wystarczy już tylko ok. 20 minut piec go w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – aż osiągnie złotobrązowy kolor - radzi ekspert. I dodaje
Kucharz podpowiada też jak najlepiej gotować jajka, żeby zawsze miały żółtka o idealnej barwie i wyjątkową, kremową konsystencję.
- Aby uzsykać taki efekt, jajka należy najpierw włożyć do rondelka, tak by mieściły się w jednej warstwie i zalać zimną wodą, by zakryła je na wysokość 3 cm. Potem zagotować, a następnie przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą. W ten sposób będą za każdym razem idealne – wyjątkowo żółte i kremowe.
Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
Składniki: opakowanie makaronu Lubella Pióra, 30g mąki, 30g masła, 500ml mleka, 4 łyżki chrzanu Krakus, 400g białej kiełbasy, cebula, 150g zielonego groszku, 4 jajka ugotowane na twardo, 150 g sera gouda, koperek do dekoracji, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel.
Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia.
Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Zapiekanka bakłażanowa
Składniki: opakowanie makaronu Lubella Wstążki Długie, 2 łyżli oleju rzepakowego, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz, pół łyżeczki oregano, szczypta chili, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz, garść swieżej bazyli, 3 bakłażany, oliwa do nasmarowania naczynia, 200g mozzarelli, 50g parmezanu, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz.
Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku.
Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Smacznego!