Zdrowy Białystok

Wtorek, 30 04 20:12

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 30 04 2024

Orientalna tortilla

tortillaProstym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla - czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań. Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu.
Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki, zawinąć je z kilkoma ulubionymi składnikami, podsmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i gotowe. Jeśli jednak chcemy, aby miała wyrazisty i aromatyczny smak warto dodać do niej odrobiny orientu.

Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana
Składniki: puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen), 4 placki tortilli (np. marki Sandra), 4 plastry żółtego sera, filet z piersi kurczaka, 2 pomidory, cebula, mix sałat, oliwa z oliwek, zielona papryka, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut.

Tortilla z grillowanymi warzywami i cieciorką
Składniki: 8 łyżek ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen), łyżka pasty tahina (np. marki Jasmeen), 2 placki tortilli (np. marki Sandra), czerwona papryka, czerwona cebula, łyżka oliwy z oliwek, 6 pieczarek, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki wody, ząbek czosnku, garść posiekanej pietruszki, sól.
Przygotowanie:
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą dla smaku. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy gotowe grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Oprac. MB, Fot. Jasmeen

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Orientalna tortilla