Poznaj brazylijskie smaki z Bakalland
- Piątek, 12 sierpień 2016 14:18
Brazylijska kuchnia jest pełna smaków i aromatów. Nic dziwnego – powstała przecież w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie różnych kultur oraz tradycji. To połączenie wszystkiego co najlepsze z kultury indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej. Brazylijskie dania zachwycają smakiem i aromatem. Wszystko to za sprawą dodawanych do dań: orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, owoców morza oraz pikantnych przypraw.
Rozpoczynające się za chwilę Igrzyska Olimpijskie w Rio, to doskonała okazja, aby przybliżyć sobie brazylijskie smaki. Oczywiście najlepiej zrobić to w gronie znajomych – wspólne kibicowanie jest również doskonałą okazją do kulinarnych podróży. Nie masz pomysłu co przygotować? Podpowiadamy, które brazylijskie przysmaki mają szansę na olimpijski medal.
Caruru – krewetki z orzechami nerkowca
Caruru, to tradycyjna brazylijska potrawa, która przywędrowała do kraju wraz z niewolnikami z dalekiej Afryki. Dziś uważana jest za narodowy przysmak, bez którego nie może odbyć się spotkanie w gronie przyjaciół.
Składniki: 500 g krewetek, 3 duże pomidory, drobno posiekana cebula, papryczka chili, 3 łyżki oliwy, 100 g orzechów nerkowca Bakalland, łyżeczka curry, sól i pieprz do smaku, świeża kolendra, łyżeczka oleju palmowego.
Krewetki myjemy i podsmażamy. Dodajemy cebulę, papryczkę i wszystkie przyprawy. Orzechy siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy pół szklanki wody i pozostawiamy wszystko na patelni, aż do uzyskania gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy olej palmowy i posypujemy gotowe danie świeżą kolendrą. Potrawa najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.
Sałatka z brazylijskimi przysmakami
Sałatka z brazylijskimi składnikami to doskonały sposób na spotkanie ze znajomymi. Świeżość awokado i pomarańczy idealnie orzeźwi podczas upalnego dnia, a specjalnie przygotowany sos w połączeniu z orzechami nerkowca nada sałatce prawdziwie brazylijskiego smaku.
Składniki: awokado, duża pomarańcza, 20 g koziego sera, 100 g orzechów nerkowca Bakalland, 50 g zielonego groszku.
Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, limonka, garść świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie obieramy pomarańczę i kroimy w kawałki, dodajemy groszek, rozdrobniony kozi ser i orzechy nerkowca. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Do liści bazylii dodajemy oliwę, sok z limonki i przyprawy, wszystko dokładnie z sobą blendujemy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem, wszystko ozdabiamy liśćmi bazylii.
Beijinho de coco – kokosowe kuleczki z migdałami
To tradycyjny brazylijski deser, bez którego nie może odbyć się żadne spotkanie. Często ten kokosowy przysmak zastępuje tort. Idealna przekąska na świętowanie kolejnych złotych medali.
Składniki: 6 żółtek, 1 puszka mleka skondensowanego, kostka masła, 100 g wiórków kokosowych Bakalland, 100 g migdałów Bakalland, opakowanie lodów śmietankowych.
Żółtka miksujemy ze skondensowanym mlekiem. Następnie gotową masę przelewamy do garnka, nie przestajemy mieszać. Masę podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż zgęstniej i zacznie się odklejać od dna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie natłuszczamy dłonie masłem i z gotowej masy formujemy kulki. Do osobnego naczynia przesypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich uformowane kulki. Następnie do małych szklaneczek przekładamy lody śmietankowe, na samej górze układamy kokosowe kuleczki, wszystko ozdabiamy migdałami.
Oprac. MB, Fot. Bakalland