Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 02:35

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Idź po olej do głowy

olejowe smaki„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Tak podobno zwykł mówić Hipokrates - ojciec medycyny, a dokładnie ojciec profilaktyki zdrowotnej, propagator zdrowych nawyków żywieniowych.
Mamy coraz większą świadomość czym jest zdrowe odżywianie i jakie ma ono dla nas znaczenie. Mamy dosyć chemii w jedzeniu. Chcemy jeść zdrowe, świeże i naturalne produkty. W tym szalonym, zabieganym świecie zaczynamy powoli „iść po olej do głowy”. I to dosłownie. Zmieniamy swoje zwyczaje żywieniowe. Brawo! Właśnie „ten” olej jest nam tak potrzebny w głowie... ale i na talerzu.
Rynek oferuje bardzo szeroki asortyment olei i właściwie tylko od stanu naszej wiedzy zależy to, na jaki się zdecydujemy i do czego go użyjemy.
- Najzdrowsze są oleje roślinne tłoczone na zimno, czyli takie, gdzie ziarna oleiste wyciskane są w prasie, w temperaturze nie przekraczającej 40 st. C - tłumaczy Anna Gorlewska-Pietluszenko z firmy Olejowe Smaki. - Ziarno powinno być przeciskane tylko raz. Dla producenta oznacza to spory odpad, natomiast dla klienta - zdrowy olej. Prasa, którą wykorzystujemy do produkcji olei ma tę zaletę, że jej niższa wydajność pozwala na wyprodukowanie oleju wysokiej jakości oraz kontrolę każdego etapu produkcji. Nasza tłocznia to manufaktura, gdzie wiele etapów jest robionych ręcznie. Można je porównać do robienia domowych przetworów, które są lepsze, niż te kupione z wielkiej przetwórni. Paradoksalnie ta mała podlaska produkcja jest naszym dużym atutem i dlatego przyciąga tak wielu wymagających klientów.
Do olejów z Olejowych Smaków nie są dodawane konserwanty, ani dodatki wydłużające ich przydatność do spożycia. Nie są też poddawane procesom filtracji, gdyż producentom zależy na naturalnym wartościowym i zdrowym produkcie.
- Istotne jest, aby olej był zarówno tłoczony na zimno oraz był z pierwszego tłoczenia. Ponadto przywiązujemy dużą wagę do szczegółów: podwójne zabezpieczenie - korek niekapek i sleev oraz szklana brązowa egronomiczna butelka - dodaje pani Anna.
Tak wytłoczony olej bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm nie wytwarza sam, dlatego konieczne jest ich dostarczenie wraz z pożywieniem. W literaturze często opisuje się objawy niedoboru NNKT. Są to m.in: zmiany i stany zapalne skóry, wypadanie włosów oraz spadek odporności organizmu przejawiający się częstymi przeziębieniami.
- Niestety te problemy dotyczyły i mnie. Przez ostatnie dziesięć lat prowadziłam firmę z branży szkoleniowej. Stres i szybkie tempo pracy odbiły się na moim zdrowiu. Ludzie, którym opowiedziałam o chęci zmiany, zwłaszcza biznesowej, nie mogli mi uwierzyć. Ciesząc się, że mam wsparcie ze strony najbliższych, zaczęłam realizować swój projekt - Olejowe Smaki - mówi pani Anna Gorlewska-Pietluszenko.
Projekt okazał się osobistą wygraną pani Ani. Jak mówi, uwielbia olej z wiesiołka, który jest szczególnie polecany dla osób mających problemy skórne. Wiesiołek wspomaga leczenie chorób uczuleniowych, atopowych zmian skórnych o podłożu alergicznym, nawracających zakażeń bakteryjnych. Ma zdolność kumulowania się w głębszych warstwach skóry, zapobiegając jej wysychaniu. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry, opóźnia procesy jej starzenia, likwidując płytkie zmarszczki. Nie zatyka porów i może być stosowany do skóry suchej, łuszczącej się, ale i tłustej ze skłonnością do zanieczyszczeń; wrażliwej i dojrzałej. Do tego wspomaga przemianę materii i odchudzanie.
- Codziennie stosuję również olej lniany i kokosowy. Lniany reguluje poziom kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 do właściwych proporcji, obniżając poziom złego cholesterolu i zapobiegając chorobom serca. Polecany jest przy schorzeniach skórnych, przeciwdziała wysuszeniu, łuszczeniu i alergii. Polepsza koncentrację oraz pamięć - wyjaśnia właścicielka Olejowych Smaków.
Olej lniany polecany jest też do tzw. olejowania, czyli płukania ust. Informacje o tym „zabiegu” można odnaleźć już w medycynie ajurwedyjskiej. Olej, który przemieszcza się po ściankach jamy ustnej doskonale pochłania toksyny, zapobiegając rozwojowi wielu chorób. Metodę tę na nowo odkrył dr Karach z Ukrainy. Jest ona znana i powszechnie używana na wschodnich krańcach Europy, np. na Ukrainie czy Kazachstanie. Dr Karach proponuje, by łyżkę stołową oleju zasysać na pusty żołądek i „przeciskać” przez zęby przez ok. 15 min. Po tym czasie olej należy wypluć. Nie można go połykać, gdyż zawiera szereg szkodliwych substancji jak np. bakterie, ropa, śluz.
Natomiast olej kokosowy doskonale sprawdza się jako naturalny kosmetyk, np. można nim smarować twarz. Kokos odżywia, wzmacnia oraz spowalnia starzenie się skóry. Ważne jest, aby był bezsiarkowy. Ten dobrej jakości, tłoczony na zimno, ma zapach naturalnego kokosu.
- Stan mojej skóry sukcesywnie zmienia się na lepsze. Ja natomiast odżywiam się zdrowiej i świadomiej, i głęboko wierzę, że cierpliwe i mądre stosowanie olejów przyniesie pożądane efekty. Dlaczego mówię o cierpliwości i mądrości ? Ponieważ naturalne produkty potrzebują czasu i mądrości w stosowaniu - nadmiar czegokolwiek nigdy nie jest korzystny, stąd potrzeba właśnie oleju w głowie - dodaje pani Anna.
Warto też dodać, iż od samego początku funkcjonowania, Olejowe Smaki współpracują z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Tam badany jest zarówno surowiec, jak i wyprodukowany olej, ponieważ i walory smakowe i zdrowotne produktu są równie ważne. Natomiast w kluczowe surowce firma zaopatruje się bezpośrednio u producentów.
MB

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Idź po olej do głowy