Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 00:29

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Jak się odżywiać, by wygrywać

zs202002O znaczeniu odpowiednio skomponowanej diety w osiąganiu sukcesów sportowych opowiada shihan Cezary Zugaj (V dan) z Podlaskiego Centrum Sztuk Walki, który korzysta z Cateringu dietetycznego Zdrowy Smak.
Aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze samopoczucie i zdrowie. Jeśli sportowiec chce osiągnąć pożądaną formę, nie może iść na kompromisy, w jego diecie ważna jest zarówno jakość jak i ilość spożywanych posiłków.
- Fundamentem każdego sportowca są: odpowiedni trening i dobrze zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarcza właściwą ilość mikro- i makroelementów - mówi shihan Cezary Zugaj. - W diecie sportowca nie może zabraknąć też białka i węglowodanów. A najważniejsze, by zarówno jedne jak i drugie pochodziły z dobrych produktów. Wartościowe białko np. z dobrych jakościowo produktów zwierzęcych, nabiału, ryb i jaj, węglowodany natomiast z dobrych kasz, ryżów, makaronów czy ciemnego pieczywa. W szczególności, gdy przygotowuję się do zawodów, korzystam z Cateringu Dietetycznego Zdrowy Smak, gdyż mam pewność, że posiłki jakie otrzymuję dostarczają mi w 100% tego, czego potrzebuje mój organizm.
A jak przygotowywana jest dieta dla sportowca w Zdrowym Smaku.
- Dieta dla sportowca zawsze ustalana jest indywidualnie. Zawiera taką ilość składników, które pozwolą mu jak najlepiej przygotować się np. do walki – jak w przypadku pana Czarka i jego zawodników. Przygotowywane przez nas diety uwzględniają charakter energetyczny uprawianej dyscypliny sportowej oraz to do czego danej osobie dieta jest potrzebna. Bywa bowiem tak, że nie każdemu chodzi o redukcję masy ciała. Czasem dążymy też do podwyższenia wagi i siły, ustalając kaloryczność dań w oparciu o częstość i intensywność treningów danego zawodnika, jego wzrost, wiek oraz wagę – tłumaczy Piotr Boruszko, właściciel Cateringu Dietetycznego Zdrowy Smak.
W Zdrowym Smaku wszystkie diety tworzone są przez specjalistów dietetyków i wykwalifikowanych pracowników. Dania przygotowywane są przy użyciu naturalnych surowców, ze zminimalizowaną ilością cukru, soli, tłuszczy nasyconych i trans oraz konserwantów. Posiłki są skomponowane tak, by były lekkie, nie obciążały organizmu - jednocześnie dostarczając mu cennych składników odżywczych i zaspokajając głód.
- Dieta ze Zdrowego Smaku jest super pod względem jakości. Dostaję jedzenie, które jest po prostu pyszne, do tego wiem, że jest przygotowywane z najwyższej jakości produktów. Fajnie i estetycznie podane, pachnące i świeże - mówi shihan Cezary Zugaj.
Nic dziwnego, że pan Cezary chwali Zdrowy Smak. Potrawy serwowane przez ten catering zawierają bogatą i zróżnicowaną paletę produktów. Sekretem tak wspaniałej kuchni są naturalne przyprawy, z których pan Piotr robi swoje autorskie mieszanki.
- By jedzenie było zdrowe i pełne dobrego smaku w naszej kuchni mamy około 200 różnego rodzaju przypraw – z całego świata. Są to: korzonki, orzechy, zioła, nasiona czy kwiaty. To właśnie one decydują o finalnym smaku i charakterze naszych posiłków – mówi Piotr Boruszko.
Zatem co zje sportowiec „stołujący” się w Zdrowym Smaku?
- W naszym cateringu sportowcy nie tylko zjedzą klasyczne potrawy dietetyczne ale również: hamburgery z jajkiem sadzonym i mięsem z indyka - z dużą ilością świeżych warzyw, pyszne spaghetti z makaronem razowym lub bezglutenowym, bigos staropolski lub wegański z ciecierzycą i panirem, tortille, przeróżne omlety i wiele, wiele innych dań przygotowywanych między innymi z produktami z naszego eko ogródka – wymienia właściciel Zdrowego Smaku.
Marzena Bęcłowicz

 

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Jak się odżywiać, by wygrywać