Zielono mi
- Czwartek, 12 marzec 2020 10:12
Wiosna to czas, kiedy na okolicznych bazarkach można kupić nowalijki: szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, ogórki, pomidory, sałatę czy szpinak. Nie wymagają one obróbki termicznej, najlepiej smakują właśnie na surowo. To prawdziwe źródło witamin, dlatego warto przyrządzić z nich pyszne dania. Sprawdzony sposób na wykorzystanie warzyw to przede wszystkim sałatki, które można dopełnić wyrazistym dressingiem lub urozmaicić ulubionymi dodatkami, np. orzechami lub kiełkami. W sałatkowych kompozycjach mogą znaleźć się też wędliny, jaja czy wędzone ryby. Kombinacji jest wiele…
Sałatka z rukolą i kabanosami
Składniki: rukola, kabanosy bankietowe JBB, kilka czarnych oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, 50 g sera feta, ulubiony dip do sałatek lub oliwa.
Sposób przygotowania: Kabanosy pokrój na małe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a fetę pokrój w kosteczkę. W naczyniu ułóż rukolę, dodaj kabanosy, pomidorki, fetę i oliwki. Polej ulubionym dipem lub oliwą.