Zdrowy Białystok

Czwartek, 28 05 19:57

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 28 05 2020

Kurcze pieczone, ale dobre

Kurczak smażony czy grillowany? A może gotowany lub przygotowywany na parze? Wariantów dań z drobiu jest sporo, a ich uniwersalność sprawia, że często są one obecne na polskich stołach. Jako że to dodatki czynią potrawę, firma Roleski proponuje aromatyczne Sosy do Kurczaka. Dostępne są one w dwóch wariantach – z papryką oraz z czosnkiem.

Roleski sos Kurczak z czosnkiem3Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią
Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski to idealny balans sosu pomidorowego z odpowiednio dobraną ilością czosnku. Propozycja ta sprawdzi się zarówno jako dodatek na zimno, jak i na ciepło – w tym do przyrządzenia sosu pomidorowo-czosnkowego, w którym zanurzymy kawałki kurczaka, podane po przygotowaniu z włoskim linguine.

Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi kurczaka, 60 ml oliwy z oliwek, 4 dojrzałe pomidory, 150 ml Sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski, 2 ząbki czosnku, pęczek świeżej bazylii, 60 g masła, 250 g makaronu typu linguine (ewentualnie spaghetti lub tagliatelle), parmezan.
Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie suszymy. Mięso kroimy wzdłuż tak, aby powstały grube plastry. Można je również rozbić, jak schabowe. Każdy kawałek nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy. Gotujemy wodę na makaron, solimy ją i dolewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Następnie przecedzamy przez sito, ale nie wylewamy całej wody po gotowaniu. Zostawiamy pół szklanki - posłuży nam do zagęszczenia sosu. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy. Mięso zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok. Zmniejszamy ogień i na tą samą patelnię wrzucamy czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy pomidory oraz Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Wlewamy kilka łyżek wody po makaronie i gotujemy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wrzucamy makaron i kurczaka. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy na chwilę, po czym dodajemy bazylię.
Serwujemy na głębokich talerzach, posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.

Roleski sos Kurczak z Papryka nozki 1Pikantne nóżki z kurczaka z kuskusem z dodatkiem sosu do kurczaka z papryką Roleski
Pieczonego kurczaka nie trzeba przedstawiać - wszyscy go znają i kochają. Pyszny, aromatyczny i rumiany z chrupiącą skórką… czego chcieć więcej? Jest daniem uniwersalnym, idealnie pasuje do niedzielnego obiadu z puree ziemniaczanym,  jak i jako przekąska na piątkowy wieczór – w towarzystwie smażonych frytek. Nieco innym sposobem podania mogą być nóżki z kurczaka z dodatkiem kuskusu przyrządzone na ostro. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, jak i danie, które można zabrać na wynos.

Składniki: 4 nóżki kurczaka, kuskus, papryka, suszone pomidory, cebula dymka, sos Roleski do kurczaka z papryką.
Przygotowanie: W misce z wodą rozpuszczamy sól. Proporcje: 30 gramów soli na litr wody. Umyte nóżki kurczaka zanurzamy w solance i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Następnie wyjmujemy mięso, odsączamy z wody i zanurzamy w specjalnej marynacie z sosu Roleski do kurczaka z papryką i olejem roślinnym w proporcji 8:2 (więcej sosu Roleski). Nóżki z kurczaka pieczemy w piekarniku ustawionym na termoobieg w 180 stopniach na złoto-brązowy kolor. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, na patelni podsmażamy warzywa na maślę i dodajemy kuskus, mieszając. Wszystkie składniki wykładamy na talerz i podajemy z sosem Roleski do kurczaka z papryką.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Kurcze pieczone, ale dobre