Owoce długowieczności
- Czwartek, 12 grudzień 2019 10:05
Znany japoński specjalista do spraw żywienia makrobiotycznego, Micho Kushi, mawiał: Jedz zgodnie ze swoim celem. Jeżeli twoim celem, jest osiągnięcie długowieczności i zwiększenie sił witalnych, to jagody goji są dla Ciebie idealnym typem superżywności.
Jagody goji, czyli kolcowój (Lycium barbarum, Lycium chinese) mają żywy, czerwony kolor oraz przyjemny, bogaty smak. W związku z tym Chińczycy, Mongołowie i Tybetańczycy uprawiają je już od około pięciu tysięcy lat. W rejonie Ningxia w Chinach, ośrodku uprawy kolcowoju, żyje więcej stulatków niż w pozostałej części kraju, a proces starzenia się mieszkańców tego rejonu przebiega łagodniej. Seniorzy są tam bardziej aktywni, zdrowsi i pełniejsi energii. Głównym składnikiem ich zdrowej diety są naturalnie jagody goji. Chińczycy wierzą, że ten cudowny owoc potrafi wydłużyć życie tych, którzy go spożywają.
Jagoda goji jest adaptogenem, co w terminologii związanej z roślinami leczniczymi oznacza, iż posiada szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen ożywia i wzmacnia organizm oraz pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem, poprzez wspieranie pracy nadnerczy. W medycynie chińskiej uważa się, iż jagody goji harmonizują i wzmacniają energię jing nadnerczy i nerek, co skutkuje długowiecznością oraz wzrostem odporności i potencjału seksualnego.
Ogólnie jagody goji wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają zasadowość organizmu i jego witalność, chronią oraz regenerują wątrobę, poprawiają wzrok i jakość krwi, wprowadzają do organizmu związki powstrzymujące procesy starzenia się.
Natomiast naukowcy badający lecznicze rośliny wyodrębnili w jagodach goji szereg składników odżywczych umożliwiających cieszenie się długim i zdrowym życiem. Spożywanie ich zalecane jest w przypadku chorób przewlekłych, cukrzycy, nowotworów, zaburzeń pracy wątroby lub nerek, osłabienia stawów nóg, problemów z kręgosłupem, zawrotów i bólów głowy, szumów usznych, bezsenności, nadciśnienia, gruźlicy i impotencji.
Owoce goji stanowią źródło kompletnego białka, w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów. Zawierają także co najmniej 21 pierwiastków śladowych (główne to cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen i fosfor) oraz witaminy B1, B2, B6 i E. Ponadto zawierają długołańcuchowe cukry, znane jako polisacharydy, które wzmacniają układ odpornościowy.
Jagody goji to jedyny typ pożywienia, który w naturalny sposób pobudza organizm do produkcji większych ilości hormonu wzrostu HGH (główny hormon wpływający na poziom wszystkich innych hormonów w organizmie), którego organizm starzejąc się wytwarza coraz mniej. Czyni to z nich najlepsze pożywienie dla osób chcących opóźnić procesy starzenia.
Owoce goji zawierają też największe dawki przeciwutleniaczy, które chronią nasze DNA przed wolnymi rodnikami i działaniem szkodliwego promieniowania. Ponadto zawierają dwa kluczowe typy przeciwutleniaczy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku: zeaksantynę i luteinę.
Jagody goji wspierają także pracę mózgu, pomagają naszemu organizmowi w wytwarzaniu choliny, kluczowej substancji odżywczej, która niweluje skutki działania wolnych rodników mających związek z degeneracją neurologiczną i chorobą Alzhaimera.
Jagody goji przeciwdziałają zwężaniu się tętnic dostarczających naszym komórkom tlen i składniki odżywcze. Owoce te potrafią też likwidować kluczową przyczynę chorób serca, czyli utleniony cholesterol.
Reasumując, owoce goji są prawdopodobnie najbardziej odżywczymi owocami na świecie. Są smaczne i stanowią zbilansowane źródło składników odżywczych dla osób o różnych typach budowy ciała, grupach krwi i rodzajach metabolizmu.
Jagody goji to superżywność i jednocześnie adaptogen, więc zarówno same jak i ich produkty pochodne (suszone jagody, sproszkowane ekstrakty z jagód goji, sok z jagód goji, nalewki i ekstrakty, itp.) można spożywać codziennie. Można dodawać je do herbat, zup i win lub żuć jak rodzynki. Można je też traktować jako przekąskę lub dorzucić do koktajlu. Dodanie ich do potraw wpłynie korzystnie na trawienie, gdyż wzmagają wydzielanie soków trawiennych do żołądka i jelit.
Należy jednak pamiętać, by kupować jagody organiczne. Nieorganiczne oraz przetworzone „dzikie” jagody są zazwyczaj opryskiwane pestycydami lub dwutlenkiem siarki. Organiczne są lepsze pod względem jakości, wartości odżywczych i smaku, a ich adaptogenny charakter pomoże utrzymać w zdrowiu nasze najważniejsze narządy.
Zapraszam do sklepu ekologicznego Zdrowa Spiżarnia, mieszczącego się przy ul. Świętojańskiej 8 w Białymstoku, który oferuje szeroki wybór superżywności, superziół, świeżych organicznych produktów surowych, ekologicznych produktów spożywczych (świeże mięso, nabiał, jaja, oleje roślinne, olejki eteryczne, przyprawy, produkty sypkie), środki czystości, kosmetyki oraz wysokiej jakości suplementy diety.
Bożena Kobosko, doradca medycyny naturalnej, właścicielka Zdrowej Spiżarni, sklepu ekologicznego w Białymstoku
Fot. Magdalena Sadowska