Zdrowy Białystok

Piątek, 19 04 22:19

Ostatnia modyfikacja:piątek, 19 04 2024

Magiczne święta z Krakusem

Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiegoPrezenty, sprzątanie, dekoracje… Grudniowa lista rzeczy do zrobienia może być długa. Tym, których opanowała przedświąteczna gorączka, na ratunek przychodzi Krakus. Dzięki wysokiej jakości produktom, nie musimy martwić się już o to, co postawimy na wigilijnym stole. Możemy być pewni, że z Krakusem zawsze wszystko się uda. Zyskujemy tym sposobem nie tylko spokój, ale również czas dla bliskich.
Zwykle w Święta staramy się pamiętać o bardzo wielu sprawach i często bierzemy na swoje barki zbyt dużą odpowiedzialność. W rezultacie, zamiast cieszyć się świątecznymi chwilami z bliskimi, jesteśmy zestresowani i zmęczeni. Niepotrzebnie! Święta, które będą jednocześnie pyszne i rodzinne, są w zasięgu ręki każdego z nas. Wystarczy sięgnąć po produkty marki Krakus, który zadba o dobrą jakość i smak potraw, a nam pozwoli na chwilę wytchnienia.
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Są dania, bez których nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej: barszcz czerwony z ulubionymi dodatkami, zupa grzybowa czy karp. Jednak przygotowując je, nie musimy trzymać się tradycyjnego przepisu i wykonywać go krok po kroku. Miłą odmianą będą wariacje na temat dobrze znanych smaków, które przy okazji pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dlaczego nie użyć ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami? Będzie to z pewnością miły dodatek do barszczu czerwonego stworzonego wraz z Krakusem. A ulubiona pieczona ryba będzie doskonale smakować z dodatkiem chrzanu Krakus. Natomiast ogórki kiszone od Krakusa to idealne rozwiązanie na warstwową sałatkę, np. z łososiem.
Czas z bliskimi
Święta to więcej niż tylko przygotowania i całe dnie w kuchni. To przede wszystkim idealna okazja, by pobyć trochę z bliskimi. Zamiast piec szóste ciasto, możemy wybrać się na rodzinny spacer w śniegu, ubrać z dziećmi choinkę albo w spokoju wypić kawę z dawno niewidzianą kuzynką. Właśnie temu służą kulinarne ułatwienia. Dzięki nim w ten wyjątkowy czas możemy skupić się na tym, co najważniejsze.
Oczywiście, warto przy tym wybierać produkty o sprawdzonej recepturze i dopracowanych kompozycjach smakowych. Tak, by w Święta dać sobie i bliskim wszystko, co najlepsze.

Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiego i nadzieniem grzybowym z kapustą
Składniki: Barszcz: 1 i 1/2 koncentratu Barszcz Krakus, 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków, duża cebula. Ślimaczki: 500 g kapusty kiszonej, 500 g pieczarek, suszone grzyby z wywaru z barszczu, 2 duże cebule, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 150 g szpinaku baby (świeżego), łyżeczka kminku (całego), sól, pieprz, olej lub masło klarowane, 2 opakowania ciasta francuskiego, jajko.
Wykonanie: Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku. Opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Warstwowa sałatka z łososiem i serem pleśniowym
Składniki: słoik ogórków kiszonych Krakus, 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry), 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur, średnia sałata lodowa, 2 czerwone papryki, 400 g kukurydzy z puszki/słoika, 2 pęczki szczypiorku, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 5 jaj ugotowanych na twardo, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz.
Wykonanie: Sałatę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku. Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z 1/2 szczypiorku, paprykę i 2/3 sosu majonezowo-jogurtowego. Następnie pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Magiczne święta z Krakusem

Prezenty, sprzątanie, dekoracje… Grudniowa lista rzeczy do zrobienia może być długa. Tym, których opanowała przedświąteczna gorączka, na ratunek przychodzi Krakus. Dzięki wysokiej jakości produktom, nie musimy martwić się już o to, co postawimy na wigilijnym stole. Możemy być pewni, że z Krakusem zawsze wszystko się uda. Zyskujemy tym sposobem nie tylko spokój, ale również czas dla bliskich.

Zwykle w Święta staramy się pamiętać o bardzo wielu sprawach i często bierzemy na swoje barki zbyt dużą odpowiedzialność. W rezultacie, zamiast cieszyć się świątecznymi chwilami z bliskimi, jesteśmy zestresowani i zmęczeni. Niepotrzebnie! Święta, które będą jednocześnie pyszne i rodzinne, są w zasięgu ręki każdego z nas. Wystarczy sięgnąć po produkty marki Krakus, który zadba o dobrą jakość i smak potraw, a nam pozwoli na chwilę wytchnienia.

Tradycja w nowoczesnym wydaniu

Są dania, bez których nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej: barszcz czerwony z ulubionymi dodatkami, zupa grzybowa czy karp. Jednak przygotowując je, nie musimy trzymać się tradycyjnego przepisu i wykonywać go krok po kroku. Miłą odmianą będą wariacje na temat dobrze znanych smaków, które przy okazji pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dlaczego nie użyć ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami? Będzie to z pewnością miły dodatek do barszczu czerwonego stworzonego wraz z Krakusem. A ulubiona pieczona ryba będzie doskonale smakować z dodatkiem chrzanu Krakus. Natomiast ogórki kiszone od Krakusa to idealne rozwiązanie na warstwową sałatkę, np. z łososiem.

Czas z bliskimi

Święta to więcej niż tylko przygotowania i całe dnie w kuchni. To przede wszystkim idealna okazja, by pobyć trochę z bliskimi. Zamiast piec szóste ciasto, możemy wybrać się na rodzinny spacer w śniegu, ubrać z dziećmi choinkę albo w spokoju wypić kawę z dawno niewidzianą kuzynką. Właśnie temu służą kulinarne ułatwienia. Dzięki nim w ten wyjątkowy czas możemy skupić się na tym, co najważniejsze.

Oczywiście, warto przy tym wybierać produkty o sprawdzonej recepturze i dopracowanych kompozycjach smakowych. Tak, by w Święta dać sobie i bliskim wszystko, co najlepsze.

Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiego i nadzieniem grzybowym z kapustą

Składniki: Barszcz: 1 i 1/2 koncentratu Barszcz Krakus, 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków, duża cebula. Ślimaczki: 500 g kapusty kiszonej, 500 g pieczarek, suszone grzyby z wywaru z barszczu, 2 duże cebule, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 150 g szpinaku baby (świeżego), łyżeczka kminku (całego), sól, pieprz, olej lub masło klarowane, 2 opakowania ciasta francuskiego, jajko.

Wykonanie: Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku. Opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Warstwowa sałatka z łososiem i serem pleśniowym

Składniki: słoik ogórków kiszonych Krakus, 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry), 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur, średnia sałata lodowa, 2 czerwone papryki, 400 g kukurydzy z puszki/słoika, 2 pęczki szczypiorku, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 5 jaj ugotowanych na twardo, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz.

Wykonanie: Sałatę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku. Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z 1/2 szczypiorku, paprykę i 2/3 sosu majonezowo-jogurtowego. Następnie pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Magiczne święta z Krakusem