Just Smile i gotuj w chłodne wieczory
- Czwartek, 28 listopad 2019 11:59
Niższe temperatury i wilgotne powietrze nie wpływają korzystnie na kondycję naszego organizmu. Jesienią i zimą jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia, warto więc pamiętać o wzmacnianiu układu immunologicznego. Najlepiej robić to regularnie i w naturalny sposób, spożywając sezonowe warzywa. Zwierają one cenne witaminy i minerały, których skład podnosi naszą odporność. Smile zaprasza do świata pysznych i rozgrzewających potraw i pokazuje jak łączyć przyjemne z pożytecznym!
Jesienno-zimowa aura mało kogo zachęca do wychodzenia z domu. Wolimy spędzać czas pod kocem, pijąc gorącą herbatę i oglądając ulubione seriale. Jak przetrwać do wiosny? Najlepiej w dobrej kondycji i w pełnym zdrowiu! Jak to zrobić? Zdecydowanie dbając o zbilansowaną i pełnowartościową dietę. To co jemy jest niezwykle ważne. Z wysokiej jakości pożywienia czerpiemy bowiem siłę, witalność i dobre samopoczucie. Lokalne, sezonowe warzywa dostarczają nam niezliczonej ilości cennych witamin i minerałów, a te z kolei pomagają przetrwać nieprzyjemne mrozy w dobrym zdrowiu.
Do przygotowania ciekawych i rozgrzewających potraw wbrew pozorom nie trzeba wiele. Kilka składników, szczypta inspiracji i podstawowe sprzęty kuchenne, takie jak patelnia, garnek czy szybkowar. Ten ostatni produkt sprawdzi się świetnie u wszystkich niecierpliwych kucharzy, zabieganych mam czy studentów żyjących w ciągłym pośpiechu. Wielofunkcyjny 7L garnek ciśnieniowy MGS-07 pozwala skrócić czas gotowania nawet o 70% i zmniejszyć zużycie energii do 50%. Wielowarstwowe dno, wysoka jakość wykonania ze stali nierdzewnej i pokrywa z systemem bezpiecznego zamykania to niewątpliwe atuty szybkowaru Smile. Bogaty zestaw akcesoriów, takich jak timer, szklana pokrywka czy wkład do gotowania na parze z funkcją tarki, kusi swoją różnorodnością, a możliwość adaptacji do wszystkich rodzajów kuchni czyni go w pełni uniwersalnym. Co ważne, potrawy przygotowane w szybkowarze zachowują znaczną część witamin i wartości odżywczych, w związku z czym są pełnowartościowe.
Garnek to jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych sprzętów kuchennych. Można w nim przygotować dosłownie wszystko – rozmaite zupy, gulasze czy aromatyczne kremy. W zależności od wielkości rodziny lub własnego apetytu trzeba tylko odpowiednio dobrać jego rozmiar. By uniknąć rozważań na temat wielkości idealnej, bo ta bywa zmienna, najlepiej zaopatrzyć się od razu w cały komplet. Zestaw garnków marki Smile model MGK-11 to 10-elementowy set naczyń o różnych rozmiarach od 1,9L do 6,1L. Każde z nich wyposażone jest w wygodne pokrywy do odcedzania. Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, będą inwestycją na lata. Ich charakterystyczne, wielowarstwowe grube dno równomiernie rozprowadza ciepło, a praktyczna miarka wewnątrz, pomaga odmierzyć porcje. Ogromną zaletą zestawu są również nitowane nieparzące uchwyty, możliwość mycia w zmywarce i adaptacja do wszystkich rodzajów kuchni, w tym indukcyjnych.
Aromatyczny gulasz z soczewicą
Składniki: 500 g mięsa z szynki, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, cukinia, 3 małe marchewki, czerwona papryka, 100 g czerwonej soczewicy, 80 g koncentratu pomidorowego, łyżka oleju lub masła klarowanego, łyżeczka soli i pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i curry.
Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju w średniej wielkości garnku Smile. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię pokroić w półplasterki, marchewki w plasterki, paprykę w większą kostkę. Dodać do mięsa, przesmażyć. Dodać soczewicę i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 60 minut (w przypadku szybkowaru ok. 20 minut). Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ziemniakami, grzankami, czy pyzami, gotowanymi w garnku Smile.
Smażenie jak marzenie!
Dla osób kochających chrupiące i złociste dania, Smile stworzył pomoc kuchenną w postaci wysokiej jakości patelni grillowej MPG-28/7/01. Wykonana zgodnie ze szwajcarską technologią ILAG Ultimate, posiada trzy warstwy (Top Coat, Primer oraz Base Coat), które odznaczają się wysoką nieprzywieralnością, odpornością na ścieranie i zarysowania oraz ogólne zużycie. Patelnia doskonale przewodzi ciepło, a grube, równomiernie nagrzewające się dno ułatwia smażenie. Łatwo czyszcząca się powłoka to dodatkowy bonus, a karbowany spód o wyraźnie wypukłych żeberkach umożliwia smażenie potraw bez dodawania zbędnej ilości tłuszczu. Urządzenie nadaje się do wszystkich rodzajów kuchni, w tym indukcyjnych.
Na patelni można grillować między innymi bakłażany, które stanowią świetną bazę do pysznego dania z kaszą bulgur, dynią i serem feta!
Jesienna kasza pęczak z dynią
Składniki: 200 g kaszy bulgur, 1/2 łyżeczki soli, cebula, 2 ząbki czosnku, bakłażan, 2 garści jarmużu, 300 g pieczonej dyni, uprażone pestki dyni, 40 g sera feta, olej do smażenia, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Bulgur wrzucamy do garnka Smile o grubym dnie, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1,5 szklanki wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc kuchenki do minimum i gotujemy aż woda się wchłonie, czyli około 15 minut. Kuchenkę wyłączamy i czekamy, aż kasza dojdzie. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojony jarmuż i smażymy, aż listki zmiękną. W międzyczasie bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy je delikatnie olejem, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej marki Smile z obydwu stron. Gdy bakłażan będzie już prawie gotowy układamy obok niego upieczona dynię i grillujemy przez chwilę z każdej strony. Dynię kroimy w grubą kostkę. Kaszę mieszamy z dynią, cebulą i jarmużem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy plastry bakłażana na nich wymieszaną z warzywami kaszę, pokruszoną fetę i uprażone pestki dyni. Smacznego!