Pyszne drugie śniadanie dla dziecka
- Środa, 02 październik 2019 10:52
Jesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania. Zdrowe i pożywne nie powinno składać się z tzw. zapychaczy czyli słodkich bułek czy batoników, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co zatem zapakować maluchowi do plecaka, by miał energię na cały dzień? Podpowiadamy.
Szykując dziecku do szkoły drugie śniadanie, warto właściwie skomponować ten posiłek. Dla wszystkich zabieganych mam oczywistą i najprostszą propozycją śniadaniową są kanapki, które wcale nie muszą być nudne. Różnorodności dostarcza nam już sama podstawa kanapki – pieczywo, raz może to być kromka chleba razowego, bułka grahamka, bagietka pszenna, a nawet chałka. Jako dodatki możemy użyć np. pastę rybną, chudy twarożek, czy mozzarellę. Dobrze również, by między kromki włożyć dobrej jakości wędliny np. polędwicę z kurczaka Żarłaki od firmy Konspol, która jest doskonałym budulcem rosnącego organizmu. Do lunch boxu możemy również wrzucić orzechy włoskie lub pestki dyni, które zapewnią właściwą porcję kwasów tłuszczowych.
Prezentujemy kilka przepisów, które na pewno przypadną do gustu najmłodszym.
Kolorowe trójkąciki
Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego, 8 plasterków polędwicy z kurczaka Żarłaki firmy Konspol, 3 rzodkiewki, świeży ogórek, 2 liście sałaty rzymskiej, pomidor, 3/4 szklanki startego żółtego sera, serek śmietankowy do posmarowania, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Jedną kromkę chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Następnie układamy na niej liść sałaty, starty żółty ser, plastry pomidora, ogórka, rzodkiewki oraz polędwicę z kurczaka Żarłaki firmy Konspol. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie przykrywamy drugą częścią kanapki. Kanapkę przekrajamy na skos w trójkąt.
Domowe bułeczki z parówką i sezamem
Składniki na ciasto: pół kg mąki pszennej, 6 dag drożdży, 3 jajka, białko jajka do posmarowania bułek, szklanka wody, pół kostki margaryny, 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, łyżeczka sezamu.
Składniki na farsz: opakowanie parówek z kurczaka Żarłaki marki Konspol, kilka plasterków sera żółtego, 3/4 szklanki przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: W pierwszej kolejności na kuchence podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i łyżką mąki. Tak przygotowany odczyn odstawiamy w zaciemnione miejsce, by urósł. Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, margarynę oraz resztę mleka. Cały czas mieszając dodajemy powoli przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Kiedy ciasto nabierze idealnych rozmiarów, rozwałkowujemy je i kroimy na prostokąty. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy przecier pomidorowy, układamy plasterki żółtego sera i parówkę z kurczaka Żarłaki marki Konspol. Całość zwijamy w rulon i układamy na wyłożonej papierem formie. Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 20 minut.