Kawy idealne na lato
- Środa, 14 sierpień 2019 10:28
Kochasz kawę i pijesz ją przez okrągły rok, każdego dnia? Nic dziwnego! Ten pyszny napój pobudza, dodaje energii i poprawia nastrój. Jest przyjemnym rytuałem, sposobem na przerwę w pracy czy na spędzanie czasu z przyjaciółmi. W lecie, gdy wysoka temperatura za oknem jest wyraźnie odczuwalna, często najbardziej preferowaną wersją jest kawa mrożona, orzeźwiająca, z kostkami lodu. Wybierz swoją ulubioną spośród przepisów, które przygotował Mistrz Polski Baristów – Marcin Rusnarczyk.
Frappe w stylu greckim, kawa blendowana z kostkami lodu jak z amerykańskiej kawiarni czy włoski klasyk – z dodatkiem lodów waniliowych? Kawę mrożoną pije się w różnych częściach świata na wiele sposobów – często mogą one zaskakiwać formą podania i składnikami. Wystarczy odpowiednio je połączyć i wykonać kilka tricków, a uzyskamy efekt jak z najlepszej kawiarni. Ale pamiętajmy – co zawsze podkreśla Mistrz Polski Baristów – Marcin Rusnarczyk, że podstawą każdej kawy jest dobrze zaparzone espresso.
Niezależnie od tego, na jaką wersję kawy się zdecydujemy, napój, który otrzymujemy ma spełniać trzy zadania – pobudzać, orzeźwiać i oczywiście odpowiadać naszym gustom.
Pomysły na kawę mrożoną autorstwa Mistrza Polski Baristów – Marcina Rusnarczyka, ambasadora marki Nivona.
Mrożona kawa z tonikiem na patyczkach czyli sorbet tonicpresso ze świeżymi owocami
Pierwsza propozycja od baristy to niekonwencjonalny, ale prosty w wykonaniu pomysł, którego efekt z pewnością zaskoczy niejednego kawosza. Odpowiedni dobór składników tej kawy pozwala zamrozić je na patykach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu! Z pomocą ekspresu Nivona CafeRomatica 789 przygotujesz tonicpresso o wybranej przez siebie mocy. Gdy znajdziesz już swoją idealną wersję kawy – o wymarzonych przez siebie proporcjach – ekspres z łatwością ją „zapamięta” dzięki funkcji Moja Kawa. Do tego jej przygotowanie na pewno nie zakłóci Twojego spokoju, bo ten model posiada wyjątkowo cichy młynek. Poznaj przepis gwarantujący natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień!
Składniki: 150 ml toniku, espresso 40 ml, świeże owoce – np. maliny, borówki, kilka listków mięty, 2-3 kostki lodu.
Wykonanie: Połącz ze sobą tonic i espresso. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.
Chia z kawą, mlekiem migdałowym, miodem i musem
Druga propozycja na mrożoną kawę znajdzie swoich zwolenników wśród kawoszy, którzy dbają o właściwe odżywianie. Nasiona chia zawierają cenne składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy E, B1, B3. Do tego w przepisie znajduje się niskokaloryczne mleko migdałowe, miód, który zawsze warto wybrać zamiast białego cukru, oraz owocowe musy. Pozostaje już tylko zaparzenie kawy, o mocy i aromacie wybranym dzięki systemowi Aroma Balance. Ekspres Nivona CafeRomatica 960 umożliwia spersonalizowanie aż 9 receptur kawowych, co w połączeniu z 9 gotowymi przepisami pozwala wybrać spośród aż 18 wariantów. Model ten posiada wyjątkowo cichy młynek i zintegrowany interfejs Bluetooth umożliwiający korzystanie z aplikacji NivonaApp. A to wszystko zamknięte w niezwykle nowoczesnym designie z dużym, ułatwiającym obsługę 5-calowym ekranem dotykowym. Teraz pozostaje już tylko cieszyć się owocowo-kawowym orzeźwieniem!
Składniki: 2 łyżki ziaren chia, 70 ml mleka migdałowego, espresso 40 ml, łyżka miodu, 50 g zmiksowanych malin, 50 g zmiksowanego świeżego mango.
Wykonanie: Do pękatej szklanki lub słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko, miód i przestudzone espresso. Pozostaw na kilka godzin. Następnie wylej na wierzch warstwę zmiksowanego mango i malin. Na wierzchu połóż 2 – 3 świeże maliny i 2 listki mięty.