Zatrzymaj smak lata
- Piątek, 26 lipiec 2019 11:53
Cały rok z niecierpliwością wyczekujemy lata. Słoneczna pogoda, dłuższe dni, wakacyjne wyjazdy i dojrzałe owoce sezonowe sprawiają, że pragniemy, by ten czas nigdy się nie skończył. Pór roku niestety nikt nie jest w stanie zatrzymać, ale my podpowiemy jak skutecznie przechować smak i zapach ciepłych dni na dłużej!
Lato rozpieszcza nas rozmaitymi darami. Owoce, warzywa, kwiaty i zioła w okresie od czerwca do września cieszą pełnią smaku, barw i wyjątkowego aromatu. Warto zatem korzystać z tych nieograniczonych możliwości i spożywać dojrzałe w słońcu dary natury, które są niezastąpionym źródłem witamin i minerałów. Zielony jadłospis wpływa korzystnie nie tylko na kondycję organizmu, ale również na nasze dobre samopoczucie. Biorąc pod uwagę, że „nic co piękne nie trwa wiecznie”, trzeba więc zastanowić się, jak zachować dostęp do pełnowartościowych składników odżywczych nie tylko w trakcie wakacji, ale również wtedy, gdy za oknem robi się szaro i chłodno.
Na szczęście istnieje sporo rozwiązań pozwalających na długotrwałe przechowywanie żywności. Jednym z nich jest suszenie, najstarsza i najbardziej ekologiczna z dostępnych metod. Pozwala ona zachować naturalny smak, skład i aromat. Suszarka spożywcza marki MPM model MSG-11 znakomicie sprawdzi się przy konserwowaniu owoców, warzyw, ziół i kwiatów. Za pomocą tego urządzenia wzbogacimy dietę o naturalne minerały i witaminy nawet zimą. Cyrkulujące, ciepłe powietrze generowane przez suszarkę, skutecznie obniża zawartość wody w żywności i znacząco wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Model suszarki MPM MSG-11 wyposażony został w 5 przeźroczystych sit o średnicy 31 cm, których wysokość można regulować w zakresie od 2,5 do 5,0 cm. Transparentne ścianki pomogą kontrolować na bieżąco stopień wysuszenia produktów, a płynna regulacja temperatury - od 35°C do 70°C, pozwoli dopasować poziom ciepła do poszczególnych gatunków warzyw czy owoców. Dodatkowym atutem jest także wygodna, składana konstrukcja, umożliwiająca redukcję objętości urządzenia nawet o 40%. Podstawa wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej to gwarancja trwałości suszarki.
Owoce liofilizowane
Składniki: owoce (np. maliny, truskawki, poziomki, wiśnie, czereśnie, porzeczki - ilość wg uznania).
Wykonanie: Owoce myjemy, osuszamy. Wiśnie i czereśnie drylujemy. Porzeczki, jeżeli są duże, obieramy z szypułek, jeśli są małe, zostawiamy je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę. Truskawki pozbawiamy szypułek i tniemy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Układamy owoce na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie). Uruchamiamy suszarkę MPM MGS-11 ustawioną na 65°C. Suszymy owoce do ich wysuszenia (ok. 45 godzin). Tak przygotowane owoce miksujemy na drobną „mąkę” i przesypujemy do szczelnego słoika. Zmiksowane owoce liofilizowane możemy używać jako dodatek do ciast, deserów, owsianek itp. Smacznego!
Owocowa herbata z kwiatami
Składniki: kg jabłek, kg wiśni, kg malin, kg moreli, kg porzeczek (czerwonych, czarnych), 8 cytryn, 2 limonki, 2 łyżki miodu, kwiaty jadalne (np. rumianek, bratki, nagietki, płatki róży)
Wykonanie: Owoce myjemy. Wyciągamy pestki. Jabłka, morele, 2 cytryny i limonki kroimy w kostkę (ok. 0,5 cm). Z 6 pozostałych cytryn wyciskamy sok i łączymy w misce z miodem. Dodajemy jabłka, morele, cytryny i limonki. Mieszamy i odstawiamy, po kilku minutach powtarzamy czynność. Dzięki temu owoce nie ściemnieją podczas suszenia i nadadzą mieszance lekko słodką nutę. Wiśnie drylujemy. Porzeczki, jeżeli są duże, obieramy z szypułek, jeśli natomiast są małe, zostawiamy je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę. Układamy owoce i kwiaty na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie). Włączamy suszarkę MPM MGS-11 ustawioną na 65°C. Suszymy owoce do momentu ich wysuszenia (ok. 45 godzin). Tak przygotowaną mieszankę przesypujemy do szczelnego słoika. W miarę jak pojawiają się inne owoce czy kwiaty, możemy czynność powtarzać i dodawać do wcześniejszej przygotowanej mieszanki.
Sól ziołowa
Składniki: kg soli gruboziarnistej, 100 g papryki piri-piri, garść rozmarynu, garść tymianku, garść cząbru.
Wykonanie: Zioła w gałązkach płuczemy i osuszamy. Układamy zioła i paprykę na kratkach suszarki MPM MGS-11. Suszymy wszystkie składniki do wysuszenia (ok. 20 godzin) w temperaturze 55°C. Wysuszone zioła obieramy z gałązek. Paprykę kroimy. Łączymy w misce zioła, paprykę i sól. Wszystko przesypujemy do szczelnych szklanych pojemników. Tak przygotowaną sól możemy używać do sosów, zup, mięs, ryb oraz warzyw.