Kofeinowa dawka energii
- Środa, 22 maj 2019 12:59
Jej aromat budzi do życia i dodaje energii, której wyjątkowo potrzebujemy przy wiosennej, zmiennej pogodzie. Dobrze przygotowana może nam pomóc przetrwać ten czas i to w całkiem dobrej formie. Prezentujemy przepisy na energetyzujące kawy, autorstwa Mistrza Polski Baristów Marcina Rusnarczyka. Bez względu na to, którą propozycję wybierzemy, w przygotowaniu niezastąpionym pomocnikiem będzie ekspres Nivona CafeRomatica 970.
- Automatyczne ekspresy do domowego użytku to obecnie zaawansowane technologicznie urządzenia, które mogą śmiało konkurować z kawiarnianym sprzętem. A marka Nivona to tego najlepszy dowód. Szwajcarskie mechanizmy i konstrukcja, niemiecka koncepcja i techniczne know-how sprawiły, że ekspresy do kawy Nivona z linii 9 to produkt premium przeznaczony dla najbardziej wymagających kawoszy – mówi Marcin Rusnarczyk, mistrz Polski baristów i ambasador marki Nivona.
Dobrze przyrządzona kawa doskonale smakuje, a przy okazji ma także wiele prozdrowotnych korzyści. Pomaga poprawić pamięć i koncentrację oraz zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kofeinowe wsparcie bardzo przyda się nam w okresie zmiennej, wiosennej pogody.
Mistrz Polskich Baristów i ambasador marki Nivona – Marcin Rusnarczyk przygotował dwie propozycje na dodające energii na wiosnę kawy – z kasztanami i pastą sezamową. Espresso zaparzone? W takim razie do dzieła i na zdrowie.
Caffè latte kasztanowe
Kasztany co prawda kojarzą się z jesienią, ale doskonale dodają energii również na wiosnę, bo wyposażone są w zdrowe tłuszcze nienasycone, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.
Składniki: 2 łyżeczki kremu z kasztanów jadalnych, łyżeczka miodu spadziowego lub gryczanego, espresso, spienione mleko, opcjonalnie bita śmietana i starta gorzka czekolada.
Przygotowanie: Do wysokiej szklanki o pojemności około 300 ml włożyć krem kasztanowy i miód i przygotować caffé latte z w ekspresie Nivona. Przed wypiciem dokładnie wymieszać, na powierzchni można położyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą.
Frappe z pastą sezamową
Sezam zawiera substancje niezbędne do prawidłowej pracy serca, dlatego nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia.
Składniki: gorące podwójne espresso, 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini, szklanka lodu w kostkach, 100 ml mleka migdałowego, opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać w wysokiej szklance około 300 ml. Żeby dodać kawie jeszcze szczypty zdrowia pamiętajmy, żeby cukier zastąpić miodem. Oprócz słodyczy dostarczymy organizmowi witaminy A i B, a także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, czy fosfor.