Przygotuj pyszny obiad dla mamy
- Środa, 22 maj 2019 12:48
Obchodzony 26 maja Dzień Matki to doskonała okazja, by odwdzięczyć się swoim mamom za wszystko, co dla nas zrobiły. Nie pozwólmy więc, by ten wyjątkowy dzień spędziły w kuchni. Co pysznego możemy przyrządzić sami, by nasze mamy ucieszyły się tak samo jak wtedy, gdy dostawały od nas własnoręcznie przygotowane laurki? Podpowiadamy.
Kto z nas nie pamięta smaku pomidorowej z domowym makaronem lub aromatycznego rosołu parującego w porcelanowym talerzu? Mama – to właśnie ona zawsze woła nas do stołu i podsuwa pod nos coś pysznego do zjedzenia. Teraz jest najlepszy czas, by jej się odwdzięczyć za miłość i opiekę zapraszając na własnoręcznie przygotowany obiad. Aby zaskoczyć swoją mamę warto zaryzykować i pokusić się o przygotowanie potrawy z nietypowymi składnikami łącząc ciekawe smaki i inspirując się kuchniami świata. Na pierwsze danie zaserwujmy elegancką i aromatyczną zupę cytrynową z czarnymi oliwkami. Jako drugie danie doskonale sprawdzi się fasolowe leczo z serem niebieskim. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.
Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami
Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego, 2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol, 20 dag boczku wędzonego w kawałku, 2 marchewki, pietruszka (razem z natką), cebula, mały seler, 2 średnie ogórki kiszone, ziemniak, mała papryczka chili, cytryna, opakowanie czarnych oliwek, papryka czerwona, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka kwaśnej śmietany, 2 ząbki czosnku, przyprawy wedle uznania: liść laurowy, majeranek, papryka słodka, sól i pieprz, odrobina cukru.
Przygotowanie: Kiełbasę śląską z kurczaka marki Konspol, mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy całość przez około 40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie szykujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, papryczkę chili, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się mięsa i gotujemy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść oliwek oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Zupę gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę oraz zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.
Fasolowe leczo z kolorowym pieprzem i serem niebieskim
Składniki: kg kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol, cebula, pęk natki pietruszki, 170g sera niebieskiego, 2 ząbki czosnku, 2 małe czerwone papryki, 2 małe żółte papryki, cukinia, opakowanie przecieru pomidorowego, 2 puszki białej fasoli, naturalny przecier pomidorowy, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona.
Przygotowanie: Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy wszystko się zarumieni i trochę zmięknie przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i przecier pomidorowy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do pozostałych składników. Leczo doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną. Na koniec dodajemy pokruszony ser niebieski i posiekaną natkę pietruszki. Danie warto podawać w towarzystwie świeżej bagietki.