Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 11:28

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Walentynkowa kolacja we dwoje

Paprykowa zapiekankaDziś światowy dzień wszystkich zakochanych. Jak zaskoczyć drugą połówkę? Romantyczna kolacja we dwoje i wspólne gotowanie to punkt obowiązkowy tego dnia. Jakie menu przygotować, by walentynki na długo zapadły w naszych wspomnieniach? Podpowiadamy.
W przygotowaniu niezapomnianego wieczoru warto zacząć od zadbania o odpowiedni nastrój. Walentynki kojarzą się z czerwienią, dlatego postawmy na dodatki i akcenty w odcieniach tego koloru. Ozdobienie mieszkania czy domu w walentynkowe akcesoria to dobry sposób na pokazanie, że zależy nam na drugiej osobie. Spróbujmy wykonać je samodzielnie, przygotowując m.in. girlandy i lampiony. Zapewnią one romantyczny klimat, a w połączeniu z przygaszonymi światłami i świecami zapachowymi wprowadzą odpowiedni nastrój. Nie zapomnijmy o ulubionej muzyce, która przywoła dobre wspomnienia i chwile spędzone razem. Przygotowując kolację, zadbajmy także o odpowiednią dekorację stołu – wspólne pamiątki i czerwone akcenty dopełnią walentynkową atmosferę. Pamiętajmy, by dekorować z umiarem i pozostawić miejsce na danie główne!
W tym starym powiedzeniu jest wiele prawdy, dlatego w tym dniu zadbajmy o wyjątkowe menu, które zaskoczy ukochaną osobę. Lekkie dania w oryginalnym wykonaniu z pewnością staną na wysokości zadania. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kolacji wspólnie, co zapewni doskonałą zabawę. Zaprośmy więc swoją połówkę do kuchni i razem wyczarujmy walentynkowe dania.

Sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressingu
Składniki na sałatkę: opakowanie mixu sałat, słoik czarnych oliwek, opakowanie mozzarelli (w kulce), kilka pomidorków koktajlowych, pół cebuli szalotki, kilka suszonych pomidorów, polędwiczki panierowane z kurczaka marki Konspol.
Składniki na dressing: oliwa z oliwek, ocet winny, liście pietruszki, gałązka tymianku (lub szczypta suszonego).
Przygotowanie: Mix sałat wrzucić do miski. Oliwki i pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę w kostkę i dodać do miski. Szalotkę pokroić w pióra lub drobną kostkę. Polędwiczki z kurczaka marki Konspol pokroić w mniejsze paski, następnie podgrzać na patelni lub w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dressing: Trzy łyżki oliwy i octu winnego wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane liście ziół, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć także mieszanki suszonych ziół prowansalskich. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę i całość wymieszać.

salatka z poledwiczkami w ziolowym dressingu
Paprykowa zapiekanka z gyrosem z kurczaka
Składniki: opakowanie gyrosa paprykowego z kurczaka marki Konspol, 150 g pieczarek, cebula, 100 g parmezanu lub mozzarelli w wiórkach, 2 średniej wielkości pomidory, garść pokrojonych czarnych oliwek, ząbek czosnku.
Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i czosnek poszatkować, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gyrosa z kurczaka marki Konspol oraz dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Udekorować na wierzchu plastrami pomidora. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem, całość posypać serem i zapiecz.


Mousaka z curry i mleczkiem koksowym
Składniki: 3 bakłażany, 200 g mozzarelli (najlepiej w wiórkach), cukinia, czerwona papryka, cebula, 200 g kiełbasy wiejskiej z kurczaka Konspol Natura, 100 g pomidorów w puszce, puszka mleczka kokosowego, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 4 łyżki curry, 3 ząbki czosnku, 10 g imbiru, pęczek kolendry.
Przygotowanie: Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a kiełbasę wiejską z kurczaka marki Konspol w plastry. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 min, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy – plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami i kiełbasą oraz mozzarella. W ten sposób przygotować trzy warstwy, z czego ostatnią przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera.  Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 15 minut.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Walentynkowa kolacja we dwoje