Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 12:49

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Pasteryzowany czy świeżo wyciskany?

Istnieje powszechne przekonanie, że sok świeżo wyciskany jest zdrowszy od produkowanego komercyjnie pasteryzowanego 100% soku owocowego. Taki wniosek wydaje się logiczny – w końcu sok pasteryzowany często zawiera mniejsze ilości witamin, dlatego też wielu konsumentów zakłada, że taki sok jest mniej korzystny z żywieniowego punktu widzenia niż sok świeżo wyciskany. Ale czy tak jest w rzeczywistości?
Istnieją dowody na to, że pasteryzowany sok pomarańczowy ma takie samo, jeżeli nie lepsze, działanie jak świeżo wyciskany sok pomarańczowy, jeżeli chodzi o wchłanianie i metabolizm flawanonów. Randomizowane badanie naprzemienne wykazało, że wchłanianie w jelitach i wydalanie z moczem jest znacznie większe po spożyciu pasteryzowanego 100% soku pomarańczowego. Co oznacza, że biodostępność składników jest 1.6 razy większa. Wyniki badania zaprezentowano na schemacie poniżej:

image processing20190124 32434 1arsizu

Naukowcy badają też kwestię biodostępności wybranych składników pasteryzowanego soku pomarańczowego w porównaniu z pomarańczami. Co ciekawe, niekiedy wyższą biodostępnością charakteryzuje się właśnie sok pasteryzowany. Warzywa i owoce zawierają błonnik pokarmowy, który może zmniejszać strawność i biodostępność, jednak ich przetwarzanie (gotowanie i rozdrabnianie), poprzez wpływ na błonnik, może wpłynąć na polepszenie wykorzystania zawartych w nich składników pokarmowych, na przykład karotenoidów. Procesy przetwarzania soków owocowych (wyciskanie, pasteryzacja) wpływają na biodostępność karotenoidów. Badanie wykazało, że biodostępność ß-kryptoksantyny pochodzącej ze 100% pasteryzowanego soku pomarańczowego była 1,8 razy wyższa niż jej biodostępność z owoców. Z kolei metodą in vitro wykazano, że ß-kryptoksantyna w 100% pasteryzowanym soku pomarańczowym była 5-krotnie bardziej biodostępna niż w pomarańczach.
Badania wskazują, że pochodzące z owoców substancje bioaktywne mogą odgrywać ważną rolę w kontekście utrzymania zdrowia organizmu i obniżania ryzyka wystąpienia niektórych chorób przewlekłych. Coraz liczniejsze badania wykazują, że spożywanie 100% soków, w tym pasteryzowanego soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na zdrowie, co jest związane z obecnością w nich różnych związków bioaktywnych.
Zastrzeżenie: Dołożono wszelkich starań w zakresie weryfikacji powyższych informacji i dbałości o ich rzetelność. Informacje kierowane są do specjalistów z dziedziny zdrowia i nie mają charakteru komercyjnego. Nie są przeznaczone bezpośrednio dla konsumentów. AIJN, Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych nie ponosi żadnej odpowiedzialności, jeśli informacje te zostaną wykorzystane lub przedstawione w celach promocyjnych lub handlowych. Informacje podane w niniejszym dokumencie nie stanowią porady dietetycznej.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Pasteryzowany czy świeżo wyciskany?