Małe zmiany, duży efekt
- Czwartek, 31 styczeń 2019 11:01
Początek roku to dla wielu z nas moment, w którym zostawiamy za sobą minione 365 dni i zaczynamy „od zera”. To właśnie wtedy najczęściej podejmujemy decyzję, by zadbać o siebie i wdrożyć nowe, zdrowe nawyki.
Codzienny ruch
Zadbaj o swoją aktywność. Może to być spacer, wspólna zabawa na śniegu czy taniec do ulubionej muzyki. Każda - nawet drobna - aktywność fizyczna jest ważna.
Na dobry początek
Spożywaj pięć posiłków dziennie w odstępach nie większych niż cztery godziny. Koniecznie zjedz pożywne śniadanie, które pobudzi metabolizm i ureguluje łaknienie na resztę dnia.
Porcja witamin
Trzy porcje warzyw i dwie owoców - tyle, tych najbardziej wartościowych dla organizmu produktów, powinno gościć każdego dnia w naszym menu. Porcja to np. jabłko, pomidor na kanapce i szklanka soku, sos z przecieru pomidorowego z makaronem lub kiszony ogórek do obiadu.
Energia ze zbóż
Wzbogacaj posiłki o produkty zbożowe, w tym pełnoziarniste. Zwłaszcza śniadanie powinno być w nie bogate – bo to właśnie ze zbóż czerpiemy najwięcej energii. Produkty pełnoziarniste to także źródło witamin z grupy B.
Pij mleko
Mleko i jego przetwory to produkty, po które warto sięgać. Zawierają wapń – pierwiastek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała, który jest najlepiej przyswajalny właśnie z mleka.
Ogranicz cukier i sól
Cukier i sól dodają potrawom smaku. Nie musimy z nich rezygnować, jednak warto ograniczyć ich spożycie. Możemy stopniowo rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty, a ciekawe smaki dań uzyskamy stosując zioła zamiast soli.
Ważne nawodnienie
To, ile litrów wody potrzebujemy, zależy od płci, aktywności fizycznej, ilości spożywanych posiłków i aktualnego stanu zdrowia. Jednak wielu dietetyków zgodnie twierdzi, że każdy powinien pić ok. 2,5 litra wody dziennie.
Tłuszcze z roślin
Tłuszcze roślinne są niezbędne do prawidłowego rozwoju całego organizmu – w tym zmysłu wzroku czy układu nerwowego. Bez tłuszczów nie moglibyśmy też prawidłowo przyswajać cennych witamin.
Jedz produkty białkowe
Drób, ryby i warzywa strączkowe – to w nich znajdziemy cenne białko, składnik, który m.in. wchodzi w skład ciał odpornościowych czy służy do odbudowy tkanek.
Razem przy stole
Wspólne gotowanie i posiłki to doskonały sposób na to, by być ze sobą blisko. To też doskonały moment, aby uświadomić najmłodszym dlaczego nie powinno się marnować żywności.
Spagetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym
Składniki: 200 g makaronu spagetti Pełne Ziarno Lubella, 180 g krewetek, cebula, łyżeczka tartego imbiru, sok i skórka starta z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka sosu sojowego, łyżka suszonej kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie: Krewetki zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, kolendrze oraz imbirze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty. Ugotować spagetti. Chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać jogurt naturalny. Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną kolendry.