Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 11 14:45

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 11 2024

Kasza jaglana - królowa zdrowia

spiżarnia1219Dzięki niej oczyścisz organizm i zwiększysz jego odporność, schudniesz, poradzisz sobie z alergią pokarmową oraz zwalczysz uporczywe infekcje i zmęczenie. Znana od setek lat - wraca na nasze talerze. Jej wysokość kasza jaglana.
Przekleństwem naszych czasów są przewlekłe dolegliwości oraz choroby cywilizacyjne. Dręczą nas schorzenia związane ze współczesnym stylem życia i niewłaściwą dietą, a coraz częstszą przyczyną naszej zdrowotnej klęski jest zakwaszenie organizmu. Brak równowagi kwasowo-zasadowej jest prawdopodobnie jednym z głównych powodów chorób nowotworowych. Naprzeciw tym złożonym problemom zdrowotnym, wychodzi prosta i skuteczna medycyna naturalna – dieta oparta na naturalnym, ekologicznym pożywieniu oraz regularnym oczyszczaniu organizmu. I tu „pojawia się” kasza jaglana - o cudownych właściwościach odżywczych, prozdrowotnych i odkwaszających. Jednak, aby ich doświadczyć, trzeba ją kupować, gotować i jeść!
Kasza jaglana (jagły, czyli łuskane ziarno prosa) jako nieliczna wśród produktów zbożowych ma właściwości zasadotwórcze. Zasobna jest w witaminy z grupy B (B1 - tiaminę, B2 - ryboflawinę, B6 - pirydoksynę), lecytynę oraz substancje mineralne. Zawiera też wapń, fosfor i potas. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz, a także naturalnym źródłem krzemu, który nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale też utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni też ważną funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Kasza jaglana zawiera również niezbędny dla organizmu niedoborowy aminokwas – tryptofan, który znajduje się m.in. w białku mleka oraz krwi. Żółty kolor prosa jest uwarunkowany zawartością karotenu (prowitaminy A), który w dużej mierze odpowiedzialny jest za odbudowę podrażnionej śluzówki. Kasza jaglana polecana jest więc w chorobach jelit, ale również nerek, trzustki, wątroby oraz przy wyziębieniu organizmu. Usuwa też z organizmu nadmiar wilgoci oraz śluzu, które są przyczyną częstych stanów zapalnych zatok i górnych dróg oddechowych; powstawania torbieli, guzów, czy też cellulitu.
Zawarte w kaszy jaglanej witaminy z grupy D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, warto więc spożywać ją wraz z dobrej jakości tłuszczem, najlepiej roślinnym tłoczonym na zimno np. z pestek dyni, kokosowym, konopnym czy też lnianym. Biorąc pod uwagę sam proces trawienia węglowodanów i tłuszczów, które są przetwarzane w jelicie cienkim, można stwierdzić, że prosta potrawa - czyli jagła z dodatkiem tłuszczu, sprzyja szybkiemu wytworzeniu sporej dawki energii. Jest zatem doskonałą potrawą zarówno dla osób pracujących fizycznie, sportowców, jak i pracujących umysłowo. Jest też pełnowartościową potrawą dla dzieci. Poza tym jest bezglutenowa, więc w dzisiejszych czasach globalnej rewolucji antyglutenowej, jest filarem zdrowej kuchni.
O wartościach odżywczych kaszy można pisać i pisać. Ale najlepiej wypróbować ją osobiście. Jeśli kupimy polską jagłę, będziemy mieli gwarancję, że nie zawiera pestycydów i herbicydów stosowanych do upraw roślin i jest zasobna w najbardziej wartościowe składniki odżywcze i budulcowe. W połączeniu z warzywami będzie doskonałą alternatywą dla zup, dań jednogarnkowych, śniadań, legumin czy też „słodkich” wariacji kulinarnych.
Bożena Kobosko, doradca medycyny naturalnej, sklep ekologiczny Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku

Jaglana szarlotka eko
Składniki na tortownicę (24 cm): Spód: szkl. kaszy jaglanej (ugotowanej ze szczyptą kurkumy, plastrem imbiru, laską wanilii, kilkoma kroplami soku z cytryny, odrobiną anyżu w ziarenkach i szczyptą soli), łyżka sezamu, 1/3 szkl. mąki kasztanowej, 1/3 szkl. oleju kokosowego, 1/3 szkl. mleka migdałowego. Mus jabłkowy: 2 kg słodko-kwaśnych jabłek, łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu, laska wanilii, łyżeczka suszonej żurawiny, 6 świeżych daktyli. Dekoracja: szkl. orzechów włoskich, szkl. płatków migdałowych, płatki róży.
Wykonanie: Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni wraz z pokrojonymi daktylami, żurawiną, szczyptą cynamonu, kardamonu i laską wanilii. Ugotowaną, ciepłą kaszę jaglana wymieszaj z mąką kasztanową, dodaj łyżkę uprażonego sezamu, mleko roślinne oraz olej kokosowy. Wyrób zwarte ciasto i wylep nim wyłożoną pergaminem tortownicę. Zapiekaj 10 min. w temp. 180 st. C. Wyciągnij i po chwili rozłóż na nim mus jabłkowy. Posyp płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 35 min., zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 min. Udekoruj płatkami róży.

Wszystkie produkty do przygotowania jaglanej szarlotki eko, warzywa i owoce z upraw ekologicznych, przyprawy oraz suplementy diety kupisz w Zdrowej Spiżarni przy ul. Świętojańskiej 8 w Białymstoku.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Kasza jaglana - królowa zdrowia