Oczaruj bliskich smakiem
- Poniedziałek, 17 grudzień 2018 11:20
Przed nami długo wyczekiwany okres świąt i karnawału. To czas, w którym możemy zwolnić, aby cieszyć się chwilami spędzonymi w gronie najbliższych, w otoczeniu wypełnionym zapachem choinki i blaskiem świec. W tym roku marka MPM przygotowała trzy niezwykłe produkty oraz trzy oryginalne przepisy, które pozwolą na świąteczno-karnawałowe włączenie gościnności. Spraw, aby twój dom wypełniony zimowym smakiem i aromatem, był podstawą niezapomnianych wrażeń.
Świeżo pieczony aromat
Okres świąteczny kojarzy się z różnymi wypiekami. Chrupiące pieczywo, korzenne ciasteczka
z barwnymi dekoracjami, czy klasyczny piernik na myśl przywołują relaksujące zimowe wieczory
z kubkiem gorącej herbaty i karnawałowe spotkania z przyjaciółmi. Aby w prosty sposób przygotować dla swoich najbliższych słodkie bułeczki czy aromatyczne bochenki, wystarczy skorzystać z wypiekacza do chleba MUC-01 marki MPM.
Piernik z bakaliami w rumie
Składniki: 400 g mąki, 220 ml mleka, 200 ml rumu, 150 g cukru, 150 g rodzynek, 70 g śliwek suszonych, 50 g masła, 2 jajka, 3 łyżki miodu, 2 łyżki powideł, opakowanie przyprawy do pierników, łyżka sody oczyszczonej, łyżka kakao.
Do przełożenia: powidła śliwkowe, 250 ml serka mascarpone, 250 ml śmietany 36%, op. cukru waniliowego.
Wykonanie: Dzień przed pieczeniem piernika namocz śliwki suszone i bakalie w rumie: bakalie przełóż do miski, śliwki pokrój, zalej rumem i szczelnie przykryj folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą w misce. Do formy wypiekacza MPM MUC-01 wlej mleko, wbij jajka, dodaj miód, powidła oraz masło. Osącz z rumu śliwki, a następnie dodaj do formy wraz z bakaliami i rodzynkami. Dodaj suche składniki. Formę zainstaluj w automacie. Zadeklaruj masę 900 g, skórkę o ciemnym odcieniu i uruchom program „Drożdżowy”. Opcjonalnie, w razie potrzeby dopiecz piernik programem „Dopiekanie”. Ostudzony piernik przekrój 3 blaty. Pierwszy ułóż na paterze/talerzu i posmaruj powidłami. Przykryj kolejnym blatem. Ubij mascarpone wraz ze śmietanką i cukrem waniliowym na gęsty krem. Wyłóż krem, wyrównaj. Ułóż ostatni blat. Wyłóż na nim pozostała porcję dżemu, wyrównaj i ozdób według własnego uznania.
Multizadaniowy pomocnik
Wigilia to okazja na przygotowanie charakterystycznych dla naszego kraju 12 potraw. Stół pełen rozmaitości charakteryzuje też okres karnawału, w którym chętnie zapraszamy najbliższych do wspólnej zabawy. Tak więc, gotujemy dużo, często i na wiele sposobów. Nieocenioną pomocą w tym okresie będzie robot kuchenny MRK-05.
Tradycyjne potrawy nie zawsze są odzwierciedleniem zdrowej diety. Dlatego warto w takich przepisach zastosować lżejsze dodatki. W tym przypadku proponujemy do świątecznej sałatki jarzynowej dodać fit majonez z kalafiora.
Warzywna sałatka fit
Składniki: 3 marchewki, 3 ziemniaki, 3 ogórki kiszone, 2 pietruszki, cebula, 2 jajka, 3/4 puszki groszku, 1/4 dużego selera, musztarda, sól, pieprz.
Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy, ale nie do miękkości. Studzimy, obieramy. Warzywa kroimy przy pomocy robota kuchennego MPM MR-05. Pokrojoną drobno cebulę dodajemy do warzyw. Jajka, ugotowane na twardo, kroimy i także dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy majonez kalafiorowy, groszek i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Majonez kalafiorowy
Składniki: mały ugotowany kalafior, 2 łyżki oleju, łyżka musztardy, 1–2 łyżki erytrolu lub łyżka cukru, 1–2 łyżki octu winnego, żółtko, łyżeczka soli.
Wykonanie: Ugotowany, ostudzony kalafior wkładamy do miski robota MPM MR-05. Dodajemy: musztardę, żółtko, słodzik, ocet, sól i olej. Miksujemy na gładki krem. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Ponownie miksujemy. Majonez możemy przechowywać w lodówce w słoiku do 7 dni.