Pyszny puding z czekodżemem
- Piątek, 17 sierpień 2018 15:38
Składniki (4 porcje): 200 g czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą, czerstwa chałka, 2 jajka, 120 ml mleka, 2 łyżki jogurtu, 2-3 truskawki, 2 łyżki płatków migdałów.
Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone w mniejsze kawałki. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło.